ACUZAŢIILE ADUSE PREŞEDINTELUI CJ BRAŞOV:  Teren de tenis, cadou pentru licitaţii cu dedicaţie

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 8 octombrie 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dat, ieri, publicităţii, primele informaţii privind acuzaţiile care i se aduc preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu. Astfel, potrivit anchetatorilor, Căncescu a primit mită de la compania Ramb Sistem, una dintre firmele pe care le favoriza la licitaţii, un teren de tenis, construit la reşedinţa sa din Râşnov.

Procurorii arată că preşedintele CJ Braşov este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (cinci fapte), luare de mită, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Anchetatorii spun că, în urma abuzului în serviciu exercitat de Aristotel Căncescu în favoarea firmei SC Ramb Sistem - reprezentată de Gabriel Bîgiu -, acesteia i-au fost acordate preferenţial două contracte, în 2007 şi 2008. Potrivit documentelor din dosar, în schimbul decontării abuzive a unor sumelor în cuantum de 664.180,54 lei către SC Ramb Sistem, firma i-a construit lui Căncescu un teren de tenis la reşedinţa din Râşnov.

Tartan de 10 milimetri cu o grosime de 4,5 milimetri

Conform aceloraşi documente, Ramb Sistem a fost favorizată la atribuirea contractului "Reabilitare, amenajare refuncţionalizare Complex de agrement Tâmpa", în valoare de 8.082.044,56 lei, suplimentată prin act adiţional cu încă 5.577.621,90 lei, pentru care, în realitate, urmare a "acţiunii infracţionale abuzive a inculpatului Căncescu Adrian Aristotel, s-a achitat din bugetul public al Consiliului Judeţean Braşov suma de 263.857,93 lei, ce reprezintă plată nejustificată". Suma fusese suplimentată deşi "la punctul 20 din contract referitoare la «ajustarea preţului contractului» s-a menţionat în mod expres că «nu se acceptă actualizarea valorii contractului»".

"Plăţile sunt apreciate ca nejustificate, întrucât în ofertele depuse pentru ambele contracte grosimea stratului de cauciuc tip tartan folosit pentru terenurile de sport care trebuiau amenajate era de 10 mm, însă în realitate a fost folosit un strat de 4,5 mm, dar cu un strat mai gros de material adeziv.

Decontul a fost făcut şi apoi plătit pentru preţul echivalent unui material cu o grosime de 10 mm, modificându-se corespunzător soluţia tehnică, pe baza unor documente emise de inculpatul Bâgiu Gabriel, care atestau date necorespunzătoare adevărului, privitoare la proprietăţile materialelor folosite pentru cele două şantiere", se arată în documentele DNA..

Al doilea contract atribuit preferenţial aceleiaşi firme a vizat realizarea investiţiei "Amenajare suprafeţe de joc - terenuri sportive la Liceul Andrei Şaguna", în valoare de 1.739.762,10 lei, pentru care, conform documentelor din dosar, s-au plătit nejustificat 400.322,61 lei din bugetul public al Consiliului Judeţean Braşov, tot ca urmare a "acţiunii infracţionale abuzive" a lui Căncescu.

Licitaţie cu dedicaţie la Spitalul Judeţean

În încercarea de a evita angajarea răspunderii personale pentru prejudiciile cauzate prin aceste contracte de achiziţii publice, Căncescu i-ar fi pretins inculpatului Bâgiu Gabriel să restituie suma de bani obţinută nelegal prin cele două contracte derulate de Ramb Sistem SRL (664.180,54 lei), promiţându-i în schimb că îşi va folosi influenţa reală pe care o are asupra comisiei de licitaţie, pentru a-i determina pe membrii acesteia să atribuie contractul de achiziţii publice vizând renovarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov firmei Ramb Sistem SRL (lucrare în valoare de aproximativ 20 de milioane lei).

Deşi în urma organizării licitaţiei a fost desemnată o altă firmă câştigătoare, inculpatul Căncescu Aristotel a solicitat expres persoanelor din subordinea sa ca această licitaţie să fie adjudecată de Ramb Sistem SRL.

Ca urmare a solicitării preşedintelui CJ, transmisă prin suspectul Mihai Pascu şi inculpatul Ispas Radu, comisia, deşi finalizase procedura, nu a mai înaintat raportul pentru aprobare.

Mai mult, s-a întrunit din nou şi a renunţat la raport, căutând soluţii pentru invalidarea procedurii şi declararea câştigătoare a firmei Ramb Sistem SRL, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile de participare, iar oferta de preţ era, conform celor specificate chiar de comisie, prea mică în raport cu soluţia tehnică, conformă, propusă de cealaltă firmă, pentru a putea fi considerată reală.

Mix TV, paravan pentru primirea mitei

Alte acuze aduse de anchetatori vizează folosirea postului Mix TV ca paravan pentru primirea mitei, dar şi ca spaţiu în care îşi negocia "infracţional" contractele de achiziţii publice, se arată în referatul DNA privind propunerea de arestare preventivă a preşedintelui CJ Braşov.

"Probatoriul administrat până în acest moment al cercetărilor a relevat că inculpatul avea ca modalitate de încasare a mitei folosirea SC Canaris SRL (un TV local, şi sub formă de publicitate sau urări de sărbători încasa de la firme mită) ca paravan şi ca locaţie în care preşedintele CJ Braşov negocia «infracţional» contracte care au determinat de-a lungul anilor plăţi nejustificate de către Consiliul Judeţean Braşov", susţin procurorii.

Anchetatorii au reţinut că între Căncescu şi SC Ramb Sistem, SC Canaris - firmă deţinută de şeful CJ Braşov există o strânsă legătură infracţională asupra controlului plăţilor nelegale din bugetul public şi mascării situaţiei reale a lucrărilor efectuate şi care au fost decontate nelegal, precum şi asupra activităţii în curs de desfăşurare vizând atribuirea nelegală a contractului de achiziţii publice în favoarea respectivei societăţi.

DNA a mai constatat că, în scopul realizării acestor "favoruri abuzive", Aristotel Căncescu se folosea de persoane din instituţia pe care o conduce, de oameni cu funcţii importante în CJ, dar şi de "politicieni, care, la un semn al acestuia, s-au conformat fără rezerve pentru a-l sprijini în demersul infracţional şi care fac obiectul cercetărilor în prezenta cauză".

Deputatul Ion Diniţă, cercetat

Deputatul Ion Diniţă este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul lui Aristotel Căncescu, după ce Consiliul Judeţean Braşov ar fi fost prejudiciat, în urma plăţilor nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.

În documente din dosar, anchetatorii subliniază că firma Gotic SA, a deputatului Diniţă, era una dintre firmele "de casă" ale Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, "calitate" rezultată din numărul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire - cu modificarea ulterioară a preţului -, precum şi din conţinutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instanţei în cauză.

Pe de altă parte, conform aceloraşi documente, în aceeaşi încercare de recuperare a prejudiciilor prin atribuiri în continuare de lucrări în mod abuziv, cu nerespectarea legii în materia achiziţiilor publice, vicepreşedintele CJ Braşov, Mihai Pascu, a avut, din dispoziţia lui Aristotel Căncescu, mai multe întâlniri cu Ion Diniţă, "pentru a-l determina să accepte noi contracte, cu condiţia ca o parte din bani să fie returnaţi pentru recuperarea prejudiciilor din contractele anterioare".

În aceleaşi documente, anchetatorii precizează că, din cercetările făcute până la acest moment rezultă că preşedintele CJ Braşov a oferit firmei lui Diniţă, cu sprijinul şi prin complicitatea vicepreşedintelui instituţiei şi a funcţionarilor cu funcţii de conducere din CJ Braşov, două contracte. Primul, încheiat în 2006, a vizat lucrări de reabilitare DJ131C km 17+000 - 29+050 Racoş- Rupea, iar al doilea, din 2007, reabilitarea sectorului de drum Augustin-Racoş-Şercaia.

"Prejudiciul total cauzat bugetului Consiliului Judeţean Braşov prin achitarea în mod nelegal din dispoziţia abuzivă a inculpatului Căncescu Aristotel a unor sume aferente lucrărilor executate de SC Gotic SA ca urmare a derulării contractelor nr. 8789/10.11.2006, privind lucrările de reabilitarea DJ131C km 17+000 - 29+050 Racoş - Rupea şi nr. 69/20.09.2007, privind lucrările de întreţinere, reparaţii şi salubrizare a drumurilor judeţene din Braşov ( întreţinere şi salubrizare în sezonul rece -deszăpeziri precum şi întreţinerea şi reparaţii pe timp de vară), este de 32.983.878,71 lei cu TVA, echivalentul a 7.672.228,32 euro", se menţionează în documentele din dosar.

Procurorii anticorupţie detaliază plăţile făcute firmei lui Diniţă, precizând astfel că firma deputatului a primit un milion de lei, sumă considerată exorbitantă de către DNA, în schimbul a două straturi de asfalt turnate pe doi kilometri de drum în localitatea Racoş, după care Costea Viorel, director al Direcţiei de Administrare Drumuri şi Poduri din cadrul Consiliului Judeţean, a întocmit un referat prin care a propus alocarea unei alte sume de 2.900.000 lei, pentru plata aceloraşi lucrări. Costea este cercetat şi el în acest dosar, pentru abuz în serviciu.

"Practic, cei 2 km ai drumului din incinta localităţii Racoş, pe care SC Gotic SA a turnat timp de 6 luni, două straturi de asfalt, au fost plătiţi de către Consiliul Judeţean Braşov cu suma de 1.000.000 lei +2.900.000 lei, deşi nu a existat vreun contract nou sau vreun act adiţional la contractul iniţial (nr. 8798/10.11.2006) şi nici măcar un act de recepţie al pretinselor lucrări efectuate pentru care deja fusese achitată suma exorbitantă de 1 milion lei", se arată în documentele anchetatorilor.

Pascu: "Nu am fost acuzat niciodată de vreo ilegalitate"

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu, a declarat ieri dimineaţă că, în urma audierilor de luni, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au considerat că nu este vinovat, neîncepându-se în cazul său urmărirea penală.

"În mandatul de percheziţie se face referire într-adevăr la contracte cu firma Gotic SA şi cu firma Ramb Sistem SRL, precum şi la licitaţia care se află în derulare pentru modernizarea Spitalului Judeţean. După cum vedeţi sunt astăzi (ieri - n.r.) în faţa dumneavoastră pentru că, în urma audierilor la DNA de luni, s-a considerat că nu sunt vinovat şi nu s-a început urmărirea penală în ceea ce mă priveşte", a declarat vicepreşedintele CJ Braşov. "Lucrez de 20 de ani în CJ Braşov, mai exact din 1 martie 1994. Niciodată nu am avut nicio acuză de ilegalitate, nu mi s-a reproşat niciodată nici măcar de către Curtea de Conturi absolut nimic, cu atât mai puţin acum. Am răspuns la întrebările procurorilor, mi-am susţinut nevinovăţia şi ca dovadă sînt astăzi aici, fără niciun fel de interdicţie", a mai spus sursa citată.

El a precizat că a răspuns la toate întrebările procurorilor şi şi-a susţinut nevinovăţia. "În ceea ce-i priveşte pe colegii mei, preşedintele Aristotel Căncescu şi managerul public al judeţului Radu Ispas, au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi instanţa va decide. Din rândul angajaţilor CJ care au fost audiaţi luni, colegul Emil Cirică, şeful Serviciul de achiziţii publice din CJ, are anumite interdicţii impuse de procurori în baza legii, restul colegilor fiind audiaţi ca martori", a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Întrebat ce se va întâmpla în continuare la Consiliul Judeţean, Mihai Pascu a precizat că pe agenda de lucru a instituţiei există ca prioritate rectificarea unor sume primite de la Guvern. "În primul rând, aşteptăm să vedem cum se va pronunţa instanţa pentru preşedintele Consiliului Judeţean, care este ordonatorul de credite, iar managerul public Radu Ispas a avut delegarea de atribuţii conform legii. Sper din tot sufletul să nu avem niciun fel de sincope în funcţionarea Consiliului Judeţean şi colegii să-şi reia activitatea pentru buna funcţionare a instituţiei", a mai spus Pascu.

Dacă preşedintele Consiliului Judeţean şi managerul public nu vor fi eliberaţi de instanţă, este necesară, în conformitate cu legea, întrunirea Consiliului Judeţean pentru a se lua o decizie în ceea ce priveşte funcţionarea la nivel decizional a instituţiei. Hotărârea se va lua cu majoritatea Consiliului Judeţean în ceea ce priveşte preluarea temporară a atribuţiilor de ordonator de credite, a precizat Mihai Pascu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb