Statul român a rămas proprietarul unei suprafeţe de aproape 270.000 de hectare de pădure în urma proceselor câştigate în instanţă de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva în ultimii doi ani, a declarat, ieri, directorul general al RNP - Romsilva, Adam Crăciunescu, în conferinţa de bilanţ.
Domnia sa a precizat: "În urmă cu doi ani şi jumătate aveam pe rol 5.000 de procese în instanţă în diferite stadii pentru retrocedarea unor suprafeţe de pădure, iar acum mai avem 3.000 de procese, dar pe suprafeţe mai mici sau pe unele amplasamente refuzate de cei care au dreptul la retrocedare. Am câştigat majoritatea proceselor şi datorită sprijinului Ministerului de Finanţe - reprezentatul statului - care s-a implicat şi am reuşit astfel să soluţionăm procese pentru o suprafaţă de circa 269.656 hectare. Aceste suprafeţe erau în litigii şi acum au intrat definitiv în proprietatea statului".
Cea mai importantă suprafaţă forestieră recuperată de statul român de la Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) este pădurea din judeţul Suceava, circa 166.814 hectare, pe un proces care s-a judecat mai bine de 12 ani. Urmează foste societăţi comerciale (anonime) neîndreptăţite la retrocedare, respectiv Societatea Forestieră Anonimă Nădrag în judeţul Timiş, 11.144 hectare, Societate Comercială Forestieră Lomaş în judeţul Vrancea - 4.200 hectare şi Societatea Carpatina în judeţul Vâlcea - 2.021,6 hectare.
De asemenea, au mai fost recuperate de la Năstase Teodor şi SC Expres Invest SRL, în judeţul Buzău, circa 63.757 hectare, de la moştenitorii familiei M.V. Alimănişteanu în judeţul Gorj şi Mehedinţi - 4.800 hectare, Asociaţia Ceata Moşnenilor Izvorani, în judeţul Prahova, 3.723 hectare şi Statusul Romano Catolic din Transilvania, în judeţul Sălaj, 1.906 ha.
Potrivit datelor furnizate de şeful Romsilva, suprafaţa validată pentru retrocedare până la 1 decembrie 2014 era de 3,341 milioane ha, din suprafaţa totală de 6,470 milioane, iar suprafaţa pusă în posesie a ajuns la 3,177 milioane ha.
"Din "90 şi până în prezent persoanele fizice au intrat în posesia unei suprafeţe de 1,3 milioane hectare de pădure, iar unităţile administrativ-teritoriale de 957.879 hectare, formele asociative de proprietate în jur de 767.466, iar unităţile de cult, 117.191 hectare. Mai avem suprafeţe mai mici puse în posesia Academiei Române, Fundaţiei Elias sau unităţilor de învăţământ. În total 3,177 milioane din 3,3 milioane validate", a subliniat directorul general al Romsilva.
Romsilva funcţionează din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului şi Pădurilor şi administrează 3.266.494 hectare de pădure aflată în proprietatea statului, cu circa 18.000 de angajaţi, asigurând servicii silvice pentru o suprafaţă de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale sau privată.
• Romsilva încheie 2014 cu un profit brut de 130 de milioane de lei şi o cifră de afaceri de 1,44 miliarde lei
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva încheie anul 2014 cu un profit brut de peste 130 de milioane de lei, mai mare cu 30% faţă de cel de anul trecut şi o cifră de afaceri de 1,44 miliarde de lei, în creştere cu 15% faţă de 2013, a declarat Adam Crăciunescu, citat de Agerpres.
"Regia a avut un an cu rezultate bune, în condiţiile în care, faţă de un program de 1,255 miliarde de lei, am realizat o cifră de afaceri mult mai mare, de 1,44 miliarde lei. De asemenea, profitul brut a ajuns la 130 de milioane de lei, dar e posibil să îl depăşim când vom trage ultima linie la sfârşitul anului, chiar dacă faţă de anii trecuţi am recoltat un volum de masă lemnoasă mai mic", a spus Crăciunescu.
Acesta a precizat că un alt lucru important realizat în 2014 a fost dublarea investiţiilor din resurse proprii, banii fiind direcţionaţi către achiziţia de utilaje: "Am reuşit în 2014 să dublăm investiţiile din surse proprii până la 80 de milioane de lei, bani care au fost direcţionaţi în special spre achiziţia de utilaje, care într-adevăr deţin motorul creşterii economice a regiei. De asemenea, prin măsurile pe care le-am luat a fost o transparenţă deosebită în organizarea licitaţiilor de masă lemnoasă şi am obţinut un coeficient de piaţă în creştere începând cu 2012, fără să valorificăm masă lemnoasă suplimentară".
Obiectivul Romsilva pentru 2015 este de a recolta masa lemnoasă prevăzută prin amenajamentele silvice, în condiţiile în care şi la nivelul UE s-a constatat că este necesară creşterea cu 10% a consumului de lemn.
"Consider că trebuie recoltată masa lemnoasă, care este prevăzută prin amenajementele silvice să se recolteze, pentru că este o resursă regenerabilă şi este nevoie în economia românească de a fi pusă pe piaţa. La nivelul UE s-a analizat că este necesar un consum de lemn cu 10% mai mare în 2015, faţă de 2014", a mai spus directorul general al regiei.
Tot în 2014, s-a constatat şi o scădere a suprafeţelor defrişate de pădure, ca urmare a controalelor realizate de inspectorii silvici, a afirmat Crăciunescu.
Vânzarea lemnului reprezintă principală sursă de venit pentru regie, circa 85%, preţurile de vânzare fiind cu 40% mai mari, în medie, în ultimii doi ani. Restul veniturilor regiei au provenit din acţiuni de vânătoare şi din vânzarea fructelor de pădure, plantelor medicinale, ciupercilor şi vânatului.
RNP-Romsilva a recoltat în 2014 circa 9,1 milioane de metri cubi de lemn, însă programul prevedea o cantitate de 9,6 milioane metri cubi.