Aderarea la fondurile de pensii private a fost amânată pentru 17 septembrie

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 iulie 2007

Aderarea la fondurile de pensii private a fost amânată pentru 17 septembrie

Aderarea la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II de pensii private obligatorii), programată iniţial pentru luna august, a fost amâ­nată pentru data de 17 septembrie, conform unei norme aprobate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). În aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate private, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul CSSPP a aprobat vineri norma privind aderarea iniţială şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, care stabileşte data de 17 septembrie 2007 pentru începerea perioadei de patru luni de zile în care se des­făşoară procedura de aderare iniţială la fondurile de pensii administrate privat, informează CSSPP.

De la aceeaşi dată va putea să încea­pă şi activitatea de publicitate şi marketing a administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II), autorizaţi de către CSSPP. CSSPP precizează că a stabilit aceas­tă dată pentru a veni în sprijinul viitorilor participanţi la sistem, considerând că o perioadă mai mare de timp, aferentă autorizării entităţilor de pe piaţa pensiilor private obligatorii, va conduce la un număr mai mare de scheme şi fonduri de pensii private şi va oferi participanţilor posibilitatea de a alege dintr-o gamă variată de fonduri, cu caracteristici diferite (politici investiţionale, grad de risc, comisioane şi taxe), precum şi un număr mai mare de administratori autorizaţi de către CSSPP.

În acelaşi timp, şi administratorilor li se oferă posibilitatea parcurgerii tuturor etapelor de autorizare/avizare necesare începerii activităţii în domeniul pensiilor adminis­trate privat şi înscrierii la startul perioadei de aderare, iar prin demararea în acelaşi moment a activităţilor de publicitate şi marketing, li se oferă condiţii şi şanse egale pe piaţa pensiilor private.

Norma reglementează şi condiţiile de eligibilitate care trebuie îndeplinite în vederea dobândirii calităţii de participant la un fond de pensii administrat privat, procedura pentru dobândirea sau încetarea calităţii de participant, actul cadru de aderare şi procedura de modificare a actului individual de aderare, procedura de aderare iniţială la un fond de pensii administrat privat, procedura de validare şi repartizare aleatorie a par­ticipanţilor, evidenţa participanţilor la fondul de pensii administrat privat.

Pentru a deveni participant la un fond de pensii administrat privat, o persoană trebuie să fie asigurată în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, să contribuie la sistemul public de pensii, să adere la un fond de pensii administrat privat sau să fie repartizat aleatoriu de către Casa Naţională de Pensii (CNPAS).

Persoanele care nu au împlinit vârsta de 35 de ani sau care împlinesc această vârstă până la data de 31 decembrie 2007 trebuie să adere la un fond de pensii administrat privat, iar persoanele care nu au împlinit vârsta de 45 de ani sau care împlinesc această vârstă până la data de 31 decembrie 2007 pot să adere la un fond de pensii administrat privat.

Aderarea la un fond de pensii administrat privat este o opţiune individuală a participantului şi se face din propria iniţiativă a acestuia sau în urma repartizării sale aleatorii de către CNPAS.

De asemenea, norma stabileşte forma şi conţinutul actului cadru de aderare, care sunt aceleaşi pentru toţi administratorii fondurilor de pensii administrate privat, urmând ca administratorii să îşi elaboreze actul individual de aderare, pe baza acestei forme şi a conţinutului actului cadru de aderare. Actul individual de aderare este avizat de către CSSPP la momentul autorizării prospectului schemei de pensii private, fiind interzisă introducerea de către adminis­tratori a altor informaţii decât cele prevăzute de Normă. De asemenea, modificarea de către administrator se poate face numai conform procedurii prevăzute de către CSSPP prin actul normativ. Pentru a organiza procedura de repartizare aleatorie, CNPAS clasifică persoanele ce urmează a fi repartizate în funcţie de următoarele criterii: vârstă, respectiv persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 - 25 ani şi persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 - 35 ani şi gen. Repartizarea persoa­nelor din fiecare categorie se face direct proporţional cu numărul persoanelor validate pe fiecare fond de pensii administrat privat în parte raportat la totalul persoanelor validate pentru toate fondurile de pensii administrate privat, iar repartizarea persoanelor din cadrul fiecărei grupe se efectuează în ordinea vârstei cres­cătoare, începând cu fondul de pensii administrat privat cu cel mai mare număr de persoane validate.

La finalizarea procesului de repartizare aleatorie, CNPAS validează persoanele pentru fiecare fond de pensii administrat privat în parte şi îi înregis­trează în Registrul participanţilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb