România şi cetăţenii săi sunt ferm decişi să contribuie la consolidarea proiectului european, pe baza respectării valorilor şi principiilor fundamentale ale UE, în perioada exercitării preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, afirmă reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, ambasadorul Luminiţa Odobescu, într-un interviu acordat Agerpres.
Diplomatul susţine că mandatul ţării noastre este pentru şi despre cetăţeni şi că în primele şase luni ale anului 2019 vor fi organizate la Bruxelles pes-te 1600 de reuniuni tehnice şi aproape 50 de reuniuni ministeriale, la care se adaugă cele organizate în România.
Luminiţa Odobescu a precizat: "Va fi un adevărat maraton diplomatic, pe parcursul căruia ne dorim să prezentăm partenerilor europeni, dar nu numai, şi reprezentanţilor instituţiilor europene, o Românie ambiţioasă, creativă şi modernă, ataşată profund proiectului european''.
În opinia domniei sale, un moment central al preşedinţiei române a Consiliului UE va fi Summit-ul de la Sibiu, din 9 mai, care va fi dedicat viitorului UE şi noii Agende strategice a liderilor UE. Summitul de la Sibiu precede alegerile europene, când cetăţenii îşi vor afirma opţiunile şi vor decide asupra cursului Uniunii Europene în următorii 5 ani.
Reprezentantul permanent al Româ-niei pe lângă UE subliniază că aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic important şi că o decizie pozitivă ar aduce avantaje reale Uniunii Europene, contribuind la creşterea capacităţii sale de a răspunde mai bine provocărilor actuale de securitate, ţinând cont de excelenta expertiză a României la acest capitol.
Referitor la ieşirea efectivă a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE, care va avea loc în mandatul preşedinţiei române a Consiliului UE, diplomatul român apreciază că, deşi Marea Britanie se pregăteşte să plece, cooperarea aprofundată în viitor, profunzimea legăturilor istorice şi valorile comune împărtăşite conturează reperele unei relaţii viitoare importante deopotrivă pentru Londra şi Bruxelles.
În legătură cu viitorul Uniunii Europene, Luminiţa Odobescu punctează că unitatea trebuie să rămână esenţa proiectului european şi forţa care să permită depăşirea provocărilor care au afectat UE în deceniile sale de existenţă.
De asemenea, ambasadorul consideră că este important ca mediul de afaceri din România să fie mult mai prezent în diversele asociaţii europene pentru a-şi putea promova mai bine interesele.
Conform diplomatului român, momentul oficial de debut al preşedinţiei ţării noastre la Consiliul UE îl reprezintă vizita preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a Colegiului Comisarilor în România, în 10-11 ianuarie 2019. Calendarul de lucru al Consiliului prezidat de România debutează în 7 ianuarie 2019 cu o reuniune a ambasadorilor la UE şi în 8 ianuarie, cu un Consiliu Afaceri Generale.