Referitor la aderarea României la zona euro într-un timp cât mai scurt, analistul economic Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată, a declarat azi, în exclusivitate pentru Agerpres: "Nu este bine să ne grăbim să aderăm la zona euro înainte de a fi pregătiţi pentru acest pas. Avem înainte nevoie de o reformă fiscală şi bugetară şi de reforme structurale, în afară de atingerea nivelurilor necesare la indicatorii specifici (deficitul bugetar - nu îl îndeplinim, inflaţia - nu îndeplinim standardul, rata dobânzii - nu îndeplinim cerinţele, curs de schimb mediu - îndeplinim parametrii necesari).
Este bine să ne propunem o ţintă, dar să nu o fetişizăm. Nu se va reduce termenul de doi ani care trebuie petrecut în ERM II, şi nici nu ar fi bine să se întâmple acest lucru, pentru că acela este un timp necesar pentru a vedea care este cursul de schimb de echilibru la care moneda naţională va fi apoi fixată irevocabil faţă de euro; deci, s-ar putea să avem un curs greşit, şi atunci să ne fie afectată competitivitatea.
În plus, apare şi o inflaţie care provine din transformarea preţurilor în euro; o perioadă mai lungă de timp ajustează această inflaţie, o perioadă mai scurtă o inflamează. Când intrăm în zona euro, renunţăm la politica proprie monetară şi valutară. Deci, trebuie să intrăm atunci când economia noastră se va descurca fără aceste două pârghii."