ADIO, BECHTEL! VISUL AMERICAN, LA FINAL Dan Şova: "Contractul cu Bechtel, aproape reziliat"

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 24 mai 2013

Dan Şova: "Contractul cu Bechtel, aproape reziliat"

Update 08:39:

Premierul României a afirmat, ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, că "vor mai fi nişte milioane" pe care ţara noastră va trebui să le plătească pentru a putea rezilia contractul cu Bechtel pentru construcţia autostrăzii Braşov-Borş.

---

Una din cele mai controversate afaceri din ultimii 10 ani privind construirea autostrăzii Transilvania de către firma americană Bechtel a ajuns la final, urmând ca acordul să fie reziliat luni, potrivit declaraţiilor ministrului pentru pentru proiecte de infrastructură şi investiţii, Dan Şova.

Domnia sa a subliniat că, actualmente, se lucrează la ultimele detalii privind rezilierea contractului cu Bechtel, mai existând doar mici amănunte care trebuie discutate, nimic esenţial, însă.

Totodată, Dan Şova a mai precizat că suma despăgubirilor către Bechtel a fost deja stabilită, urmând ca luni să fie transmisă în mod oficial.

Reprezentanţii Bechtel din ţara noastră nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru a ne oferi punctul de vedere al firmei constructoare cu privire la declaraţiile domnului Şova.

Cu toate acestea, anumiţi experţi apropiaţi afacerii consideră că există foarte mari şanse ca americanii de la Bechtel să dea în judecată statul român, dacă nu vor fi mulţumiţi cu despăgubirile pe care le vor primi.

Ministrul delegat pentru marile proiecte a mai menţionat că singura modalitate pentru continuarea proiectului de construire a autostrăzii Transilvania este parteneriatul public-privat sau concesiunea, existând mai multe şanse să fie ultizată cea de-a doua variantă, a concesiunii.

Pentru continuarea proiectului autostrăzii Transilvania, după rezilierea contractului cu Bechtel, ministrul delegat are deja în vedere 4 sau 5 companii de construcţii.

Domnia sa a sub-liniat faptul că aces-te companii au manifestat un interes direct să participe la acest proiect, iar după încheierea contractului cu Bechtel va fi realizat un nou studiu de trafic, care să ilus-treze situaţia actuală pe respectivul traseu.

"Avem cinci părţi din autostradă neterminate. Trebuie să le licităm şi să le construim în acelaşi timp, pentru că nimeni nu va fi interesat doar de o singură parte. Asta va fi o mare problemă, să construim în acelaşi timp cele cinci părţi", a mai adăugat ministrul delegat pentru proiectele de infrastructură.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012.

Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri.

Contractul în baza căruia compania americană a ajuns să se ocupe de construirea autostrăzii Transilvania a fost clasificat drept secret de stat, existând numeroase voci care afirmă că acordul dintre Bechtel şi statul român ar fi fost o precondiţie pentru acceptarea României în NATO.

În urmă cu aproape două săptămâni, ministrul Şova declara că încheierea contractului cu Bechtel este "o chestiune de zile" şi că suma pe care o mai are de plătit statul român "va fi o surpriză plăcută".

Ministrul marilor proiecte, Dan Şova, a fost acuzat de reprezentanţii Ligii Întreprinzătorului Român de incompatibilitate în ceea ce priveşte gestiunea proiectului autostrăzii Transilvania.

Aceştia au cerut inspectorilor de integritate să verifice dacă există o situaţie de incompatibilitate generată de faptul că ministrul Dan Şova gestionează situaţia Autostrăzii Transilvania, care a fost începută de compania americană Bechtel, în timp ce mama sa vitregă, Ana Diculescu Şova, este avocatul constructorului american, fiind senior partner la firma de avocatură NNDKP.

Ana Diculescu Şova a mai reprezentat în instanţă şi compania Roşia Montană Gold Corporation oferind asistenţă juridică în toate litigiile derulate de cei de la RMGC.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bechtel, aceasta firma americana compusa din niste smenari ordinari ! Sova, cu toata pregatirea ta de drept, cand spui " aproape reziliat " noi vom intelege precis inca doi-trei ani, pana cand TOT bugetul Romaniei va fi papat de niste escroci ! Cand dechizi gura sa comunici ceva, mai intai gandeste !

    1. Sova sa gandeasca?! Pai cum sa se faca remarcat altfel decat prin tampeniile pe care le scoate pe gura! Auzi..'aproape' reziliat. De cand tot auzim asta si cat o sa mai auzim? Ai dreptate, probabil inca vreo 3 ani!

      Oricum, nu il prinsesera ca maica-sa sau nu stiu ce ruda era angajata cu toata casa de avocatura de catre Bechtel? Da' nuuuuu, asta nu e conflict de interese! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb