Administraţia preşedintelui american Joe Biden a informat în prealabil Israelul cu privire la anunţarea faptului că este pregătită să negocieze cu Iranul o revenire la respectarea atât de către Washington, cât şi de către Teheran, a angajamentelor pe care şi le-au asumat prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, informează news.ro.
Teheranul a început să se retragă treptat, începând din mai 2019, din Planul de acţiune global comun (PAGC. JCPoA, numele oficial al acordului) care-i limitează activităţile nucleare, ca măsuri de retorisiune, după retragerea Statelor Unite, cu un an mai înainte, din acord de către Donald Trump, care a restabilit şi multiplicat sancţiuni americane impuse Republicii islamice.
Statele Unite, Franţa, Germania şi Marea Britanie au anunţat într-un comunicat comun, joi, în urma unei reuniuni la Paris, că sunt pregătite să înceapă negocieri cu Iranul cu scopul ca Statele Unite şi Iranul să respecte din nou prevederile acordului.
Consilierii lui Joe Biden au vrut astfel să evite să lase neinformat Israelul, marele rival regional al Iranului, cu privire la intenţiile Washingtonului, care a notificat joi Consiliul de Securitate al ONU că retrage proclamaţia prin care Donald Trump pretindea că sancţiunile internaţionale au fost restabilite în septembrie, în cadrul unui mecanism - "snapback" - cerut de fosta administraţie republicană.
Potrivit sursei citate, Joe Biden nu l-a informat, însă, în mod direct, pe premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu cu privire la schimbarea politicii americane faţă de Iran în prima lor convornire la telefon, de o oră, miercuri, cu o zi mai înainte.
Benjamin Netanyahu se opue revenirii Statelor Unite în Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, potrivit news.ro.