Admiral Markets: "BCE ar putea anunţa măsuri de stimulare monetară, de sute de miliarde"

C.P.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie 2014

Admiral Markets: "BCE ar putea anunţa măsuri de stimulare monetară, de sute de miliarde"

"În lunile următoare, economia Europei va resimţi din plin efectul sancţiunilor impuse Rusiei", potrivit analiştilor

Ca să contracareze posibila reintrare a Europei în recesiune, Banca Centrală Europeană ar putea apela la măsurile adoptate în anii precedenţi de Banca Centrală a Americii (FED): pachete de stimulare monetară masive, menite să scadă puternic costul creditului şi să finanţeze direct guvernele ţărilor din zona euro, arată analiştii Admiral Markets, într-un raport.

Potrivit acestuia, în ultimele două săptămâni, moneda unică europeană a înregistrat scăderi puternice faţă de aproape toate valutele importante şi în special faţă de dolarul american, motivul principal fiind aşteptările privind un pachet masiv de stimulare monetară (similar unei tipăriri de bani), ce ar putea fi anunţat în cadrul şedinţei Băncii Centrale Europene programate pentru astăzi. "Potrivit unor estimări neoficiale, suma anunţată de BCE s-ar putea ridica chiar şi la o mie de miliarde de euro", mai precizează analiştii Admiral Markets.

Aceştia descriu situaţia: "În ultima perioadă, economia Europei în ansamblu a dat semne de "oboseală". Potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, PIB-ul Europei a arătat stagnare economică în timp ce datele din sectorul manufacturier şi cel al serviciilor înregistrează scăderi de la o lună la alta. În acest ritm, până la sfârşitul anului, economia UE are toate şansele să intre în recesiune. Acest lucru ar putea fi un dezastru pentru nivelul şomajului - sute de mii de cetăţeni europeni, în special tineri, ar putea rămâne în continuare fără garanţia unui loc stabil de muncă.

Perspectiva este însă şi mai nefastă: urmare a conflictului din Ucraina, Uniunea Europeană a impus sancţiuni economice Federaţiei Ruse, măsuri care evident vor avea şi un efect de bumerang - în lunile următoare economia Europei va resimţi din plin efectul sancţiunilor, ceea ce va însemna continuarea scăderii economice".

În momentul în care o Bancă Centrală decide să creeze monedă, valoarea acesteia scade puternic pentru că va urma o creştere semnificativă a cantităţii de monedă respectivă, explică analiştii, adăugând: "Astfel, datele arată că în ultimele săptămâni, moneda euro a scăzut puternic faţă de dolarul american şi faţă de aproape toate valutele principale din lume. Raportat la o perioadă de 10 zile (două săptămâni lucrătoare), scăderea este fără precedent în acest an, fiind comparabilă cu o scădere similară din luna octombrie 2013. Raportat însă la durata întregii scăderi care a început din 8 mai, evoluţia este comparabilă cu cea din perioada crizei datoriilor suverane din 2011 şi 2012, când Grecia risca să intre în faliment, iar situaţia din Spania şi Italia era foarte tensionată".

În opinia Admiral Markets, scăderea puternică a monedei europene din ultimele luni este cauzată în principal de speculatorii din piaţa valutară, care au pariat masiv pe faptul că Banca Centrală Europeană va anunţa măsuri de stimulare monetară fără precedent.

"Până în prezent, nu avem declaraţii sau estimări oficiale, însă, dacă ne raportăm la evoluţia de până acum a pieţelor financiare, putem estima că sumele ce ar putea fi anunţate de BCE vor fi de ordinul a sute de miliarde de euro", subliniază Radu Ciofu, Analist Financiar la Admiral Markets.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb