Adrian Câciu: "Ajustarea de 20 miliarde lei se va face doar prin reducerea cheltuielilor bugetare"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 aprilie 2023

Adrian Câciu: "Ajustarea de 20 miliarde lei se va face doar prin reducerea cheltuielilor bugetare"

Ajustarea de 20 miliarde lei pentru echilibrarea bugetului de stat se va face doar prin reducerea cheltuielilor bugetare şi nu prin creşterea taxelor şi impozitelor, a afirmat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, ieri, în cadrul programului Ora Guvernului care a avut loc la Camera Deputaţilor la solicitarea grupului USR. Ministrul Finanţelor s-a referit şi la investiţiile derulate prin PNRR, dar şi la încetinirea creşterii economiei naţionale.

"Toate contractele din PNRR vor fi finalizate, banii se vor încasa, reformele se vor realiza, în ciuda rezistenţei sistemului. În ceea ce priveşte afirmaţia legată de economie, ea încetineşte, dar numărul de companii nou înfiinţate este în creştere, aşa că nu putem vorbi despre falimentarea întreprinderilor. Economia e în dinamică, nu toate business-urile sunt de succes. Avem ajutoare de stat care ajung şi au ajuns în economie pentru susţinerea companiilor din ţara noastră. Anul acesta, chiar dacă e o încetinire a creşterii economice, conform estimărilor de la nivel internaţional vom avea una dintre cele mai mari creşteri de economie din Europa. Cred că trebuie să vedem cum ne ferim de pericolul unei încetiniri mai mare a economiei europene şi a economiei româneşti", a declarat Adrian Câciu.

În deschiderea dezbaterii din plenul Camerei Deputaţilor, fostul ministru al Economiei, deputatul Claudiu Năsui (USR) a afirmat că guvernarea PSD-PNL-UDMR, cu acceptul ministrul Adrian Câciu, a crescut anul trecut cheltuielile bugetare prin angajarea suplimentară a 20.000 de funcţionari publici din rândul clientelei de partid.

"În total în 2022 cheltuielile statului au crescut cu 81,2 miliarde lei şi în primele două luni ale anului 2023, domnul Câciu le-a mai crescut cu încă 13 miliarde lei. (...) De când a început mandatul, domnul ministru Câciu a crescut datoria publică cu 120 miliarde lei. Nu se mai poate continua în acest fel", a spus Claudiu Năsui.

Colegul său de partid, Cătălin Drulă, preşedintele USR, a arătat că politica fiscală a actualei coaliţii de guvernare este axată pe scumpiri şi minciuni. "Aţi făcut franjuri bugetul ţării. Ne uităm la execuţia la trei luni şi vedem un dezastru: aţi cheltuit cu 25 miliarde lei mai mult decât aţi încasat. (...) Aţi dat pe dobânzi în primele trei luni aproape 10 miliarde lei. Asta înseamnă scumpiri, alimentarea inflaţiei şi mi-e teamă că veţi echilibra bugetul tot prin inflaţie, tot pe spatele românilor. Sunteţi guvernarea scumpirilor. Din noiembrie 2021, de când aţi venit la guvernare, şi până azi inflaţia a ajuns la 30%, fără precedent, iar la alimente e mult mai mult. S-au dublat ratele la bănci şi la alimente, a scăzut valoarea unui leu, perspectiva unui excedent nu mai există pentrui plata datoriilor, iar asta înseamnă noi scumpiri, pentru că banii se devalorizează", a afirmat Cătălin Drulă, care a mai precizat că Guvernul a plătit până acum doar 300 milioane lei din cele 65 miliarde lei promise pe programul naţional de investiţii Anghel Saligny.

De partea deputaţilor USR s-au situat în intervenţii fostul ministru de finanţe, deputatul liberal Dan Vîlceanu, şi deputatul Adrian-George Axinia (AUR).

"Domnul Câciu a preluat mandatul în noiembrie 2021 moştenind un deficit bugetar de 4,7% din PIB, iar în ultimă lună a anului respectiv a mai adăugat încă 2% şi a dus deficitul la 6,7% din PIB. (...) Anul trecut v-aţi împrumutat de 150 miliarde lei, aţi plătit 30 miliarde lei pe dobânzi, (...), iar anul acesta ajungeţi la 40 miliarde lei pe dobânzi. Domnule Câciu, nu puteţi să daţi vina pe ANAF şi pe colectare. Legea bugetului dumneavoastră aţi făcut-o şi cheltuielile din buget dumneavoastră le-aţi aprobat. Cifrele pe care s-a construit bugetul sunt cifrele dumneavoastră, nu cifrele ANAF", a spus Dan Vîlceanu.

La rândul său, deputatul Adrian-George Axinia a afirmat că prin măsurile fiscale luate anul trecut ministrul Adrian Câciu a lovit în mediul de afaceri din ţara noastră şi a arătat că majorarea dobânzilor a afectat grav creditarea IMM-urilor care, pentru creditele de finanţare ale proiectelor ce urmează să fie finanţate din fonduri europene, plătesc dobânzi bancare de 12% sau chiar 13%.

De partea ministrului Finanţelor s-au situat colegii din PSD, Gabriel Zetea şi Alfred Simonis, dar şi reprezentantul UDMR, Miklos Zoltan.

Gabriel Zetea a reamintit că USR a crescut cheltuielile bugetare prin achiziţionarea vaccinurilor, măştilor neconforme şi ventilatoarelor care nu au mai ajuns în spitale, şi prin angajarea a 10.000 de funcţionari publici.

"Guvernarea Cîţu-USR, în doi ani, a dus datoria publică de la 35% din PIB la 50% din PIB şi s-a împrumutat de 40 miliarde euro, adică suma cu care s-au împrumutat toate guvernele României din 1989 încoace. Doar 1% din PIB s-a dus către economia românească în timpul guvernării Cîţu-USR", a spus Gabriel Zetea.

"Înţeleg de ce Dan Vîlceanu şi domnul Cîţu îi susţin pe cei de la USR: pentru că erau împreună la guvernare când au cumpărat fraudulos vaccinuri de un miliard de euro. (...) Domnul Cătălin Drulă a vorbit despre Anghel Saligny, în condiţiile în care USR a plecat de la guvernare pe motiv că acest program naţional de investiţii nu este bun. Să vină acum şi să vorbească despre acest program şi despre sumele ce trebuie plătite, este o dovadă de ipocrizie", a spus Alfred Simonis.

Deputatul Miklos Zoltan, UDMR, a precizat că dezbaterea solicitată de cei de la USR este prematură, deoarece "analiza indicatorilor bugetari are loc abia la finele lunii iunie şi numai atunci poate fi trasă linia cu privire la încasările bugetare". El a mai arătat că o calificare a deficitului bugetar drept una îngrijorătoare este de asemenea prematură, "deoarece sustenabilitatea finanţelor publice este un proces în derulare".

La toate acuzaţiile celor din grupul USR, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a răspuns că retorica opoziţiei se bazează pe neîncasarea veniturilor suplimentare din combaterea evaziunii fiscale, venituri ce sunt prinse în buget, iar scoaterea lor din buget ar echivala cu predarea ţării pe mâna evazioniştilor fiscali. Ministrul Finanţelor a mai precizat că ajustarea bugetară nu este o premieră, deoarece în vara anului trecut cheltuielile bugetului de stat au fost ajustate cu 10 miliarde lei până când gradul de colectare a ajuns la limita estimată, fapt ce se întâmplă şi acum când ajustarea cheltuielilor bugetare trebuie să fie de 20 miliarde lei. Adrian Câciu a arătat însă că gaura la venituri nu este de 20 miliarde lei, ci de 4,7 miliarde lei şi, pentru a preîntâmpina majorarea acesteia, este nevoie ca statul să ia măsura restrângerii bugetare a cheltuielilor până când colectarea veniturilor reintră în parametri normali.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Aceste atacuri politice asupra d Caciu care e numai de un an si jumatate ministrul finantelor sunt normale in democratie ,nu contest anumite p d v de la opozitie . Insa s a schimbat enorm situatia in finantele globale (si deci si dobanzile la datoriile facute de Catu !) si in plus ,d Caciu a executat politica guvernului Ciuca . Marimea si momentul platilor legate de protectia consumatorilor de energie ,cofinantari planuri EU ,plati la organisme internationale ,asistenta umanitara pt Ucraina ,refugiatii ,programe de inzestrare ale armatei etc ...tin de politica guvernului Ciuca . Partea care priveste ministerul de finante trebuie sa recunoastem ca a stapanit competent situatia (mai ales ca nu avea practica in acest minister ,si se pare ca asta a fost un avantaj !).

    1. Nu, nu se va face prin reducerea cheltuielilor bugetare, poate doar daca vor taia de la investitii. O vor face prin inflatie si imprumuturi.

      Stiinta d-lui Caciu apropos de imprumuturile externe o putem vedea in suma si dobanzile atrase de cind e ministru versus inainte. 

    Minciuni.Nu sunteți în stare de nicio reforma/inițiativa de acest fel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb