Adrian Năstase pariază pe investiţiile în infrastructură

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Companii / 12 martie 2004

Investiţiile în infrastructură sînt absolut necesare pentru trecerea ţării noastre de la faza stabilizării macroeconomice la cea a dezvoltării susţinute, a declarat, ieri, prim-ministrul Adrian Năstase, care a participat la conferinţa "Formarea noilor parteneriate - oportunităţi de investiţii în economiile europene emergente". "Vrem să investim foarte mulţi bani în aceste proiecte, cît de mult posibil", a spus premierul adăugînd: "Faza nouă economică pe care trebuie să o lansăm acum este aceea a unor investiţii importante pentru infrastructură şi prin infrastructură înţeleg nu doar drumuri, ci şi infrastructura pentru spitale şi infrastructura şcolară şi a localităţilor".

Adrian Năstase a susţinut că aceste investiţii trebuie realizate, chiar dacă ar duce la creşterea deficitelor şi ar atrage nemulţumirea Fondului Monetar Internaţional. "Întotdeauna a trebuit să discutăm despre nemulţumirile FMI-ului. FMI-ul este, într-un fel, precum cel care ţine cheia de la cămară şi care vrea să păstreze acolo cît mai mult timp rezervele strategice. Dar trebuie să ţinem seama de faptul că, uneori, ţinîndu-le prea mult timp, produsele devin expirate", a declarat premierul, care a menţionat, totuşi că nu trebuie create dezechilibre macroeconomice: "Sînt necesare măsuri curajoase în perioada următoare, sigur, echilibrate, care să nu creeze din nou disfuncţii de genul deficitului bugetar sau al creşterii deficitului de cont curent". La începutul acestei săptămîni, ministrul finanţelor, Mihai Tănăsescu, a declarat că principalele elemente ale unui nou acord cu FMI au fost convenite cu delegaţia Fondului, mai puţin problema deficitului bugetar. Potrivit şefului Finanţelor, FMI susţine includerea în buget a cheltuielilor statului cu proiectele de infrastructură, în timp ce autorităţile noastre pledează pentru încadrarea lor în afara bugetului.

Primul-ministru a mai spus, ieri, că Guvernul va încuraja investitorii străini să-şi orienteze investiţiile dinspre activele aflate în proprietatea statului, spre investiţii de tip "green-field" (pornite de la zero). "Privatizarea unităţilor economice aproa-pe s-a încheiat şi noua orientare reprezintă dorinţa Guvernului de creştere a rentabilităţii economiei româneşti, prin utilizarea avantajelor comparative", a spus Adrian Năstase.

Premierul a declarat că, în cîteva luni, va fi finalizată privatizarea distribuţiei de energie electrică şi cea de gaz metan şi că Guvernul este e hotărît să privatizeze "Petrom" în termenul stabilit. Conferinţa "Formarea noilor parteneriate - oportunităţi de investiţii în economiile europene emergente" este organizată de agenţia guvernamentală americană pentru investiţii, Overseas Private Investment Corporation (OPIC), şi reuneşte reprezentanţi din 15 ţări din Europa Centrală şi de Est, oficiali şi oameni de afaceri americani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb