Adrian Severin, urmărit penal şi pentru complicitate la spălare de bani

Elena Deacu
Anticorupţie / 17 iulie 2015

Actualizare 12:44

Procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele fostului europarlamentar Adrian Severin, pentru complicitate la spălare de bani, în formă continuată.

Potrivit ordonanţei procurorilor, în perioada martie 2007 - noiembrie 2010, Adrian Severin a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanţă cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

În perioada respectivă, singurele activităţi înregistrate de societăţile în cauză au fost cele în relaţia cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care făcea parte.

Ulterior, societăţile comerciale respective nu au mai avut nici un fel de activitate, iar în prezent toate figurează ca fiind radiate din Registrul Comerţului.

În aceeaşi perioadă, Adrian Severin cu intenţie şi în conivenţă cu suspecţii Jugănaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin - Leontin şi o altă persoană, a acţionat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societăţile din grup către o fundaţie, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire şi instruire a personalului.

Concret, din actele de urmărire penală a rezultat faptul că plăţile efectuate în contextul de mai sus nu au la bază operaţiuni reale.

Pentru a da o aparenţă de legalitate transferurilor efectuate, suspecţii au convenit disimularea acestora sub forma plăţii unor servicii de pregătire profesională a angajaţilor, deşi aceeaşi angajaţi ai societăţilor în cauză au fost angajaţi şi la fundaţia respectivă, iar obiectul contractelor încheiate pentru justificarea plăţilor este similar.

Mai mult, numerele de ordine ale contractelor încheiate de fundaţie cu societăţile în cauză sunt consecutive, ceea ce indică faptul că nu au existat contracte încheiate şi cu alţi potenţiali beneficiari ai unor astfel de cursuri.

În plus, o parte din plăţile facturate de fundaţia respectivă către societăţile comerciale "beneficiare" era ulterioară încheierii raporturilor de muncă cu acei salariaţi, aceştia fiind angajaţii unei alte societăţi din grup, la momentul respectiv.

---

Fostul europarlamentar Adrian Severin a ajuns la sediul DNA, unde a fost audiat în dosarul de corupţie în care au fost reţinuţi, joi, doi dintre foştii săi asistenţi.

Severin este acuzat de complicitate la spălare de bani şi i s-a pus sechestru pe conturi.

Un secretar de stat şi nepotul avocatului Pavel Abraham, ambii foşti asistenţi ai europarlamentarului social-democrat, au încheiat mai multe contracte de consultanţă cu 20 de firme controlate de Adrian Severin. Banii, decontaţi din bugetul UE, au ajuns la o fundaţie controlată de politician, susţine DNA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La zdup cu el; asta chia a patat memoria revolutiei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb