Romgaz este una dintre cele patru companii de la care conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) se aşteaptă să îndeplinească criteriile de lichditate pentru includerea pieţei noastre în categoria celor emergente de către MSCI, a afirmat ieri Adrian Tănase, directorul general al BVB, cu ocazia evenimentului ce a marcat zece ani de la listarea producătorului de gaze natuale.
Directorul BVB a spus: "Sunt zece ani în care compania a avut contribuţii foarte importante la dezvoltarea pieţei de capital şi sperăm ca, în continuare, să fie un contributor foarte important în acest sens. Menţionez că, decizia de promovare la statutul de piaţă emergentă de către FTSE s-a luat pe baza faptului că, la acel moment, trei companii îndeplineau criteriile de lichiditate şi de mărime, iar una era Romgaz. Este un mecanism destul de ciudat pentru că, în momentul în care s-a petrecut promovarea şi includerea companiilor româneşti (n.r. în indicii de pieţe emergente ai FTSE), au fost incluse alte companii. Însă decizia s-a luat şi pe baza lichidităţii Romgaz, care a fost una dintre cele trei companii care îndeplineau criteriile, în momentul deciziei".
Adrian Tănase a adăugat: "Ne aşteptăm ca Romgaz să fie prezentă în indicii internaţionali. Compania a luat decizia de a apela la market-maker şi sperăm să fie în indicii FTSE Russell. De asemenea, Romgaz este una dintre cele patru companii la care ne uităm pentru îndeplinirea criteriilor de lichiditate ale MSCI, pentru promovare. Alături de Hidroelectrica, Banca Transilvania şi OMV Petrom".
Conform directorului BVB, pe lângă elementele tehnice ce ţin de aspecte bursiere, există şi perspective economice bune pentru companie, Romgaz activând într-un sector foarte important. "Avem proiectul Neptun Deep şi ne aşteptăm ca piaţa de capital să fie alături de companie în a-şi îndeplini cerinţele de finanţare a CAPEX-ului (n.r. cheltuieli de capital). Din punctul meu de vedere, următorii zece ani vor fi mult mai mult mai interesanţi, decât ultimii zece ani", a spus Adrian Tănase.
Directorul BVB a mai punctat că, în cei zece ani de la listare, randamentul preţului acţiunilor Romgaz a fost de 50%, iar randamentul preţului incluzând şi dividendele de 170%. "Este este un randament foarte bun", a subliniat Adrian Tănase.
Piaţa noastră de capital a devenit emergentă sub umbrela FTSE în septembrie 2019 când, conform evaluărilor agenţiei londoneze, acţiunile Romgaz, Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale erau eligibile pentru a intra în indicele FTSE Global All Cap. Doar că promovarea efectivă s-a făcut peste un an, iar Romgaz nu s-a mai aflat atunci pe lista agenţiei londoneze.
În ierarhia MSCI, cea mai importantă agenţie de rating pentru pieţele de capital şi furnizor de indici globali, piaţa noastră este încă în categoria celor de frontieră.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 09:31)
Daca macar la final de mandat il pasa de viitorul pietei de capital si obtinerea statutului de piata emergenta conform MSCI, punea in discutia spargerea actiunilor Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica astfel incat intr-adevar sa avem o sansa teoretica sa obtinem statutul. Dar cand ai salariu mai mare ca la ASF, de ce sa te mai obosesti.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 14.11.2023, 10:55)
De ce ai splita niște acțiuni care costa sub 10 euro bucata? Dacă ar fi 100 da. Singura problema a acestor companii este ponderea prea mare deținută de stat. Asta conduce la nepotisme și clientelism în consilii plus la furtul acționarilor de către stat prin diverse mecanisme speciale de taxare.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 16:09)
Daca vrea lichiditate:
- BVB sa dea drumu mai repede la derivate
- BVB sa elimine pragurile pentru cotatii, sa putem avea spread de 0,01% nu de 0,1% pentrutoate actiunile
- companiile cu actiuni scumpe sa faca splitare, actiunea sa fie maxim 20 de lei, ajuta la lichiditate. Plus la derivate un contract cu 100 de actiuni, la 25 Euro cum este H2O actiunea, contractul valoareaza 2500 Euro. Cu asa valoare omoara lichiditatea chiar daca vor fi in marja contractele. Apoi se mira ca nu este lichida BVB.
Parerea mea.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 16:16)
Deacord cu 1.2.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 17:38)
Frectii! O piață bună presupune companii bune și atent supravegheate. Nu avem nimic!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 12:36)
Foarte mulțumit de SNG!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 12:46)
unde este ins sa raporteze productia industriala sub apa ?
productia de electricitate in cap pe long.
utilizarea capacitatilor in cap pe long.
Manufacturing Production in sub apa...
noi comenzi... cazut in cap.
productia de petrol long crash...
sosirea turistilor in cap fata de 2017...
s c c r e t
4. traiasca sop-ul in toate.
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 22:25)
asta e baiatul caruia ii lace SOP-ul?