• "Sperăm ca în prima parte a anului viitor Contrapartea Centrală să fie operaţională"
Listarea Hidroelectrica poate accelera creşterea numărului de investitori la bursă, care acum se ridică aproape 90.000, faţă de circa 50.000 în urmă cu trei ani, a spus ieri Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul unei conferinţe de presă.
Adrian Tănase a afirmat: "Listarea Hidroelectrica este foarte aşteptată pentru că - pe lângă că are perspectiva de a fi de departe cel mai mare IPO de la Bursa de Valori Bucureşti, se discută de câteva miliarde de euro - creează oportunitatea să promovăm piaţa de capital, să promovăm investiţiile românilor în această companie (...). Sper ca în cazul Hidroelectrica să avem o participare numeroasă, un record al numărului celor care să investească în această companie. Deci listarea Hidroelectrica creează şi oportunitatea de a accelera creşterea numărului de investitori pe piaţa de capital. Am văzut acest lucru şi la programul Fidelis care a fost reluat de către Ministerul Finanţelor. Emisiunile de titluri de stat pentru populaţie cred că au avut un rol destul de important în creşterea numărului de investitori. Sunt foarte mulţi investitori care au investit în titluri de stat, ce sunt foarte atractive în comparaţie cu un depozit bancar".
Conform directorului BVB, ce a citat date ale Fondului de Compensare a Investitorilor, în prezent la bursa noastră sunt circa 90.000 de investitori, în condiţiile în care acum trei ani aveam vreo 50.000 de investitori. "La aceştia se mai adaugă şi cei care investesc în fondurile deschise de investiţii, unde sunt peste 500.000 de investitori şi există cam aceeaşi evoluţie", a adăugat Adrian Tănase.
• "Succesul listării Hiroelectrica va da un semnal antreprenorilor care deţin afaceri mari că piaţa de capital poate fi o soluţie şi pentru deal-uri de dimensiuni mari"
Pe de altă parte, listarea Hidroelectrica creează premise şi pentru ca alte companii de dimensiuni mari să vină la bursă, a mai punctat directorul BVB. "Un succes al acestei listări practic validează eficienţa pieţei noastre de capital şi va da un semnal antreprenorilor care deţin afaceri mari că piaţa de capital poate fi o soluţie şi pentru deal-uri de dimensiuni mari", a spus Adrian Tănase.
În ceea ce priveşte Contrapartea Centrală, directorul operatorului pieţei noastre de capital a afirmat că proiectul se află în faza de autorizare şi implementare, iar dacă totul va merge bine speră ca CCP-ul să fie operaţional în prima parte a anului viitor.
"Proiectul Contrapărţii Centrale este cel mai important proiect al bursei, şi va face disponibile pentru investitori şi emitenţi toate instrumentele specifice unei pieţe de capital. Încă nu suntem acolo, iar scopul Contrapărţii Centrale este să avem şi o piaţă de instrumente financiare derivate (....). Pentru ca aceste instrumente să fie disponibile Contrapartea Centrală este obligatorie. Ea se face după nişte reguli europene, sunt anumite cerinţe de capital, pe care-l avem strâns, şi anumite cerinţe de guvernanţă", a spus Adrian Tănase.
Domnia sa a adăugat: "Lucrăm împreună cu autorităţile la dosarul de autorizare, am început şi proiectul de implementare tehnică şi aş putea spune că suntem în linie dreaptă cu autorizarea şi implementarea acestui proiect. Mai sunt anumite aspecte tehnice ce trebuie clarificate, iar scopul tuturor stakeholderilor este să avem cu toţii confortul că ceea ce facem este corect şi eficient. Nu vrem să facem greşeli în acest parcurs de autorizare şi implementare, pentru că o greşeală poate genera întârzieri mari în implementarea proiectului. Dacă totul merge bine, sperăm ca în prima parte a anului viitor Contraparte Centrală să fie operaţională şi atunci să fie posibilă şi relansarea pieţei de derivate financiare. Pentru că noi am mai avut o piaţă de derivate care a fost închisă".
Directorul BVB a amintit că în proiectul CCP-ului bursa are un parteneriat cu OPCOM, operatorul pieţei de energie, iar Contraparte Centrală va servi şi piaţa de energie, astfel încât vor exista şi produse financiare derivate pe preţul energiei electrice, care vor fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti. "Acesta este elementul de noutate al acestui proiect", a conchis Adrian Tănase.
CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.
1. Prea lent
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2022, 10:35)
Nu inteleg de ce merge asa greu cu CCP-ul. La Sibiu mergeau derivatele acum mai bine de 10 ani, pacat ca nu prea ereau lichide ca nu stia lumea de derivate. Sincer regret ca nu mai este Sima ca avea ceva idei sa dezvolte piata de capital din RO. Reusise sa aduca si indicele american, pacat ca nu a fost lasat sa-si faca treaba.
Na ca avenit Tanase si ne miscam ca melcul in reluare. La ultima declaratie de prin februarie, o doamna director ceva de la BVB spunea ca CCP-ul va fi disponibil din ultima luna a anului asta, acum se muta in 2023.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2022, 11:57)
La Sibiu se utiliza CCP-ul din Grecia. Acum BVB a avut de ales intre un CCP local sau sa se cupleze la un CCP străin. A ales sa construiască un CCP local că să fie mai adaptat nevoilor pietei românești. Și uite că trec ani și ani și CCP-ul nu e în funcțiune.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2022, 13:01)
Ar fi fost o treaba sa mearga 3-5 ani cu CCP-ul din Grecia, pana puneau pe roate un CCP romanesc. Eu sunt mai interesat de derivate decat de Hidroelectrica care este doar o alta companie.O piata fara derivate este ca o masina cu o roata.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2022, 17:44)
Sigur că era o treabă, dar nu au vrut să aibă etapa asta intermediara. Uite, acum nu au deloc. Și acum vorbesc de 2023, anul trecut de 2022 și acum câțiva ani de 2020. Asta e tara, ăștia sunt oamenii .. ce sa facem ? Emigram ? Cu portofoliile cel puțin :)) Oricum o fac cei mai mulți. De ce am sta aici? Din patriotism :))
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2022, 10:58)
'Ar putea','ar trebui sa','intentionam','speram'
Re zultatele se vad 90.000 investitori de la 50.000 dupa ei mai buni ani pentru retail in lume,cand toata lumea are actiuni si alte active pe burse,dar se vede ca nu si pe BVB.Milioane de romani au conturi de investitii,dar la BVB doar 90.000 care nu prea se vede ca tranzactioneaza.
Rulaj total BVB -Actiuni 0,7 mld in aprilie si 1 mld in mai.Asta vine 200 m euro pe luna!Hanga si Tanase vorbesc mereu si rezultatul e in cifrele de mai sus.Nivelule incredibil de jos!
3. mandat esuat.
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2022, 11:56)
iar Tanase are mandat pana la sfarsitul anului.
:))))