ADRIAN VASILESCU: "Avem o piaţă valutară vie, stabilă"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 iulie 2016

"Avem o piaţă valutară vie, stabilă"

Euro a atins minimul acestui an în raport cu moneda naţională, ajungând la 4,444 lei

Specialiştii: "Evoluţia cursului de schimb are fluctuaţii normale"

Ionuţ Dumitru: "Apetitul investitorilor la risc a crescut, după votul pro Brexit"

Avem o piaţă valutară vie, "care funcţionează după toate regulile unei pieţe funcţionale", susţine Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care euro a atins, ieri, nivelul minim al acestui an în raport cu moneda naţională, ajungând la 4,444 lei.

Adrian Vasilescu ne-a declarat: "Îmi menţin opinia că vara aceasta ne putem aştepta la mici fluctuaţii nesemnificative, pe termen scurt. Motivele care stau la baza acestor mişcări nu sunt neapărat evenimentele externe, ci mai degrabă cele interne, respectiv deciziile investitorilor, cererea şi oferta, într-un cuvânt piaţa. Avem o piaţă vie, care funcţionează după toate regulile unei pieţe funcţionale şi nu este un pleonasm ceea ce spun. Piaţa valutară este stabilă".

În acelaşi timp, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, susţine că nivelul cursului de schimb anunţat ieri de Banca Centrală este în concordanţă cu evoluţia valutelor din regiune.

"BNR nu are niciun barem al cursului, iar variaţia acestuia este oarecum normală pentru această perioadă. Este o variaţie nesemnificativă, de cel mult doi bani, şi este în concordanţă cu ceea ce se întâmplă în regiune", a spus Dan Suciu, citat de Agerpres.

Şi analistul economic Aurelian Dochia este de părere că, în baza evenimentelor care au avut loc în ultima vreme în ţările străine, au existat anumite fluxuri de capital care au condus la mişcările din piaţa valutară.

"Per total, cursul euro/leu este foarte stabil. Mişcări din acestea mai există, dar nu cred că trec de o marjă de fluctuaţie de plus/minus 5%. Pe de o parte, sperăm ca evenimentele externe să nu continue, iar, pe de altă parte, lumea începe să se obişnuiască".

Apetitul investitorilor la risc a crescut, după votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE, susţine Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, care consideră că acest aspect poate fi unul din motivele care stau la baza întăririi monedei naţionale.

Domnia sa ne-a explicat: "Post votului pentru Brexit, a fost simţit un apetit de asumare la risc al investitorilor pe pieţele emergente. Deşi iniţial sentimentul de după referendumul din Marea Britanie a fost unul negativ, în final acesta a devenit pozitiv, mai ales după ce Banca Centrală Europeană a anunţat că va stimula în continuare economia prin măsuri monetare, chiar mai mult decât înainte. BCE a spus că va menţine dobânzile negative şi chiar că le va mai scădea. În acest context, investitorii au un apetit crescut de risc la investiţii care pot da randamente negative. Astfel, există investitori care au vândut euro şi au investit, de exemplu, în titluri de stat de la noi. În aceste condiţii, euro s-a slăbit în faţa monedelor emergente".

Potrivit domnului Dumitru, şi evenimentele din Turcia pot influenţa cursul de schimb, întrucât investitorii prezenţi pe piaţa turcească se pot uita către ţări precum România.

Cu toate acesteaa, în opinia economistului, nu trebuie să ne aşteptăm la o întărire mai accentuată a leului, în contextul în care economia noastră îşi deteriorează fundamentele.

Cursul anunţat ieri de Banca Naţională a României a fost de 4,4444 lei/euro, faţă de valoarea de vineri de 4,4612 lei/euro.

Cea mai mare valoare pe care moneda europeană a avut-o în acest an a fost 4,4536 lei, înregistrată în 28 ianuarie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Sa vedeti ce vie va fi piata după legea conversiei, ca vița de vie! Da' matale nene Vasilescule, n-ai nepoți de crescut, viță de cultivat ca Cizmarescu, că n-am vrea să te reținem dacă ai treabă?

    1. cioc, cioc

      este sfarsitul lunii si vine scadenta la creditul chf pe care destept ai fost ca l-ai luat 

      plateste nene, plateste

      lasa comentariile, achita contractul, pomanagiule 

    Cand un bancher vorbeste de stabilitate, sa te astepti la tot ce poate fi mai rau... Debitorii stiu de ce.

    1. Mumia asta comunista ambulanta e bancher ?

      La banca strainilor de Romania ?

      Du -te tataie si mai lasa-ne ! 

      Haha

    3,6 cand o sa fie?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb