ADRIAN VASILESCU (BNR): "Trăim într-o lume incertă, vulnerabilă şi riscantă - nu e de joacă cu asemenea lume"

C.B.
Bănci-Asigurări / 4 mai 2020

Adrian Vasilescu

Adrian Vasilescu

Trăim într-o lume incertă, vulnerabilă şi riscantă, iar cu asemenea lume nu este de joacă, a afirmat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), făcând referire la pandemia de coronavirus şi la efectele acesteia.

"Stă ca un junghi, aşa, prognoza recentă a Băncii Centrale Europene. O recesiune între 5 şi 12% care s-ar putea să se întindă pe 2020, 2021, 2022. Această prognoză trebuie să fie un semnal de alarmă, pentru că efectele restricţiilor antiepidemice sunt producătoare de incertitudini. Trăim într-o lume incertă, vulnerabilă şi riscantă. Nu e de joacă cu asemenea lume. Ne confruntăm cu riscul unei contracţii economice cu o magnitudine şi cu o viteză nemaivăzute în timp de pace. Nu o spun eu, spune Banca Centrală Europenă", a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.

Referitor la măsura de amânare la plată a ratelor la credite, el a subliniat că numărul solicitărilor a fost mai mic decât se aştepta, iar ce se va întâmpla după perioada de amânare şi ratele vor intra în curs normal va depinde de rezultatele care vor fi înregistrate după încheierea crizei.

De asemenea, consultantul BNR a făcut referire şi la rata inflaţiei, menţionând că se situează în coridorul de ţintire, dar pe 11 mai va veni inflaţia pe luna aprilie şi atunci " vom trece sau nu vom trece un examen", pentru că luna aprilie a fost o lună plină de situaţii noi în care multe magazine au fost închise, doar cele alimentare fiind deschise. Adrian Vasilescu a adăugat că multe magazine specializate pe anumite mărfuri nealimentare s-au adaptat la mediul online, dar "şchiopătând" şi sunt încă multe lucruri de reparat.

Banca Centrală Europeană (BCE) se aşteaptă la o contracţie de "5% până la 12%" a Produsului Intern Brut al zonei euro în acest an, având în vedere incertitudinea ridicată care există cu privire la impactul economic al coronavirusului, a declarat pe 30 aprilie preşedintele BCE, Christine Lagarde, informează AFP.

Potrivit datelor publicate joi de Eurostat, în primul trimestru al acestui an Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat deja o contracţie istorică de 3,8%.

"Zona euro se confruntă cu o contracţie economică a cărei magnitudine şi viteză este fără precedent în perioade de pace. Măsurile destinate ţinerii sub control a răspândirii coronavirusului au oprit activitatea economică în toate ţările din zona euro şi de pe glob. Având în vedere incertitudinea ridicată cu privire la impactul asupra economiei, scenariile elaborate de staff-ul BCE sugerează că PIB-ul zonei euro ar putea înregistra o scădere cuprinsă între 5% şi 12% în acest an, în funcţie de durata măsurilor de control şi a succesului politicilor destinate să atenueze consecinţele economice pentru companii şi muncitori", a declarat, joi, Christine Lagarde într-o videoconferinţă la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

"Pe măsură ce măsurile de izolare sunt ridicate treptat, scenariile BCE prevăd o revenire a activităţii economice, însă viteza şi amploarea acestei reveniri rămân extrem de incerte", a continuat Lagarde.

În aceste condiţii, programul de urgenţă al BCE, care constă în răscumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, ar putea fi prelungit şi după sfârşitul acestui an, a anunţat şeful BCE.

Banca Centrală Europeană a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politica monetară dar s-a declarat gata să majoreze achiziţiile de obligaţiuni dacă va fi nevoie. De asemenea, BCE a anunţat că a relaxat condiţiile pentru împrumuturile pe termen lung oferite băncilor şi a introdus o nouă rundă de împrumuturi în încercarea de a sprijini creditarea.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Bre, trimiteti-l pe ăsta la pensie pt ca este depasit de tot!!! Ce tot scoateti bai in față asemenea dinozauri, chiar asa de rau a ajuns benereul ca asemenea individ vorbeste de fiecare data in numele benere??? Ce tot il bagati in seama pe acest propagandist format la oficiosul comunist Scânteia??? Ia ziceti-i sa vorbeasca in limba lu Shakespeare sa vezi cum da in bâlbâială... Ce dreacu bă nu va dați seama ca este penibil acest moșulică care îndrugă verzi și uscate??? Vai de mama voastră de sfertodocți care tineti mumia asta la benere!!

    1. Asa sunt toti acolo, boss... Numai fosile expirate.

    Barbă, îți completezi tripleta de nebuni și idioți utili cu fosilele comuniste de la benere? Vin vremuri grele, barbă, o sa ai nevoie de supt și la alte țâțe, nu doar de la Orban care e pe ducă, așa că îți înțelegem prăbușirea.

    turnătorul de manole unde este de nu a scos capu in lume pana acum??? manole, lasa poșirca aia si treci dreaku la munca ca de aia luati o caruta de bani tu si toate rubedeniile si toata pilăraia ta de la be-ne-re!!!

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb