Puterea viitoare a economiei globale a avut o imagine mixtă în ultimul an, pe fondul protecţionismului în creştere şi al conflictelor geopolitice, potrivit unei analize visualcapitalist.com.
Conform acesteia, în SUA, creşterea a fost rezistentă, dar preţurile mai mari, în ciuda domolirii inflaţiei, au continuat să afecteze portofelele consumatorilor. Economiile europene s-au lovit de o creştere mai lentă, Germania confruntându-se cu o recesiune de doi ani. În China, problemele pieţei imobiliare au afectat încrederea consumatorilor şi creşterea economică.
În acest context, Ipsos a realizat un sondaj cu privire la cât de încrezători sunt consumatorii din întreaga lume în economia globală, în perspectiva anului 2025. Sondajul, efectuat pe 23.721 de adulţi, între 25 octombrie şi 8 noiembrie, a fost realizat pe ţări, iar cei intervievaţi au fost întrebaţi dacă consideră că economia globală va fi mai puternică sau mai slabă în 2025, comparativ cu 2024.
În general, consumatorii din cele 33 de ţări incluse în sondaj, sunt ceva mai optimişti cu privire la economia globală în 2025, o medie de 51% fiind de acord că aceasta va fi mai puternică decât în 2024. Cifra este în uşoară creştere, cu un punct procentual, faţă de rezultatele sondajului de anul trecut, care arătau o proporţie de 50%.
Privind spre 2025, cele mai optimiste ţări sunt în Asia, în special pieţele emergente precum Indonezia, Malaezia şi India, care au beneficiat de schimbările lanţurilor globale de aprovizionare şi de factori demografici. În plus, se estimează că Indonezia şi India vor înregistra cele mai rapide creşteri ale PIB-ului real în economiile majore, în următorul deceniu.
Când vine vorba despre China, 78% dintre consumatori au opinii optimiste asupra economiei globale, în timp ce Japonia şi Coreea de Sud sunt cele două ţări din Asia cu o perspectivă deosebit de pesimistă pentru economia globală anul viitor, potrivit sursei citate.
În America de Sud, cele mai optimiste ţări includ Argentina, Peru şi Brazilia. Sub preşedintele Milei, Argentina a înregistrat primul său excedent fiscal din ultimii 12 ani, determinat de reduceri bugetare şi reforme majore. Pe măsură ce inflaţia a scăzut, încrederea în economia globală s-a îmbunătăţit semnificativ în rândul argentinienilor, de anul trecut.
Pentru consumatorii din SUA, aşteptările au crescut cu nouă puncte procentuale faţă de sondajul de anul trecut, rezultând o majoritate optimistă de 54%. În timp ce tarifele vamale vor adăuga noi presiuni asupra preţurilor, reducerile de taxe propuse de preşedintele ales Trump ar putea ajuta la susţinerea creşterii economice.
În schimb, ţările europene au cele mai pesimiste opinii asupra economiei globale. Pe fondul războaielor comerciale care se profilează şi al şocurilor preţurilor energiei, generate de războiul Rusia-Ucraina, şapte dintre cele mai pesimiste zece ţări au fost găsite pe continentul european.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2024, 07:08)
prinzi fluturi nene....totu i mort