În ceea ce priveşte filialele MediaSind TVR şi MediaSind Radio România, în cursul zilelor următoare vor fi transmise membrilor de sindicat Împuternicirile pentru depunerea în instanţă a cererilor pentru recuperarea primelor şi a drepturilor neacordate din contractele colective de muncă din aceste instituţii, informează MediaSind.
"Se impune de urgenţă modificarea Legii de organizare şi funcţionare a AGERPRES!
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a stabilit astăzi, 24 februarie 2023, în şedinţa Adunării Generale convocată în sesiune extraordinară, strategia pe care o va adopta în anul în curs, pentru recâştigarea drepturilor lucrătorilor din mass-media. Au fost discutate problemele cu care se confruntă filialele MediaSind AGERPRES, MediaSind TVR, MediaSind Radio România şi MediaSind Freelanceri", subliniază sursa citată.
"În ceea ce priveşte situaţia jurnaliştilor din Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, delegaţii prezenţi au fost informaţi despre o Decizie a Curţii de Conturi potrivit căreia s-ar diminua veniturile pentru personalul redacţional, calculate începând cu anul 2018. De asemenea, aceeaşi Decizie ar duce la returnarea unor diferenţe salariale consistente, în condiţiile în care angajaţii din AGERPRES au deja cele mai mici salarii din presă!
Deşi Decizia a fost atacată în instanţă de către conducerea instituţiei, delegaţii prezenţi au analizat şi votat şi alte variante de soluţionare, printre care se află amendarea Legii de organizare şi funcţionare a ANP AGERPRES nr.19/2003, în sensul acordării aceluiaşi statut de serviciu public autonom de interes naţional. Acest statut ar conferi personalului AGERPRES drepturi similare cu cele ale colegilor din TVR si Radio România. În aceeaşi şedinţă s-a votat pentru membrii MediaSind AGERPRES prelungirea termenului de depunere a documentelor până la data de 15 martie 2023, în vederea recuperării în instanţă a diferenţelor salariale neacordate pentru concediul de odihnă", spun reprezentanţii MediaSind.
La iniţiativa Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, delegaţii MediaSind au stabilit funcţiile redacţionale care vor fi propuse de către organizaţie în proiectul Legii Pensiilor, în scopul reducerii vârstei de pensionare. S-au discutat, de asemenea,problemele cu care se confruntă freelancerii, adugă sursa citată.
"Referitor la procesele judiciare, Adunarea Generală a reconfirmat decizia privind reprezentarea gratuită în instanţă a membrilor MediaSind, toate cheltuielile judiciare - avocaţi, taxe etc. - fiind achitate exclusiv de către organizaţia sindicală!
În cadrul şedinţei au fost prezentate şi votate Raportul de activitate pentru anul 2022, Raportul Comisiei de Cenzori şi Raportul activităţii economice pentru anul 2022 şi a fost descărcată de gestiune conducerea organizaţiei. A fost aleasă o nouă conducere, pentru un mandat de 4 ani:
Cristi Godinac - Preşedinte
Tudor Janina - Vicepreşedinte domeniul Radio
Sorin Torică - Vicepreşedinte - domeniul TVR
Dumitru Mangu - Vicepreşedinte -domeniul Edituri, Tipografii si Difuzare
Liviu Grosu - Secretar General
Statutul SRJ MediaSind a fost actualizat în conformitate cu noua Lege a Dialogului Social nr. 367/2022", subliniază MediaSind.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2023, 17:59)
Nemaifiind presa scrisa, fizic, pe hârtie, ne vom șterge cu televizoarele...apoi cu telefoanele inteligente, apoi cu ceasurile inteligente...
După ce ne vor baga un cip în deget, vom folosi degetul, ca mijloc suprem de a ne arata opozitia