Sunt fructele de aronia noul superaliment sau doar un fruct delicios? Într-adevăr, ambele variante.
Odată cu noul lor statut de superaliment, recoltarea şi utilizarea de aronia câştigă din ce în ce mai multă popularitate. Pot fi consumate proaspete, sau sub forma de suc, sirop, să le foloseşti în reţete dulci sau uimitoarea dulceaţa de aronia.
Dacă nu le-aţi mâncat pe toate după ce aţi cumpărat sau cules, fructele de aronia pot fi păstrate mai mult decât multe alte fructe mici. Se pot păstra la temperatura camerei câteva zile sau mai multe zile în frigider.
Aronia (Aronia melanocarpa) este un fruct bogat în antioxidanţi, care este consumat în mod obişnuit în Europa de Est şi Rusia. Aceste fructe de pădure au pătruns pe scena gastronomică în ultimii 20 de ani de când s-a descoperit că au un conţinut ridicat de vitamina C şi că au proprietăţi antioxidante semnificativ mai mari decât majoritatea fructelor, inclusiv afinele.
Fructele de Aronia conţin niveluri mai ridicate de antioxidanţi, decât merişoarele, afinele, strugurii şi majoritatea celorlalte fructe. Studiile au arătat că antioxidanţii contribuie la reducerea riscului de cancer, boli de inimă, inflamaţie, diabet, infecţii bacteriene şi boli neurologice la om. De asemenea, încetinesc procesul de îmbătrânire.
Următoarele informaţii sunt pentru o singură porţie (100 grame sau aproximativ 3/4 cană) de fructe de pădure aronia.
· Calorii: 47
· Grăsime: 0,5g
· Sodiu: 1 mg
· Carbohidraţi: 9,6g
· Zaharuri: 4.3g
· Fibră: 5,3g
· Proteine: 1,4g
· Carbohidraţi
O porţie de 100 de grame de fructe de pădure aronia conţine aproximativ 47 de calorii. Majoritatea caloriilor sunt carbohidraţi.
Veţi beneficia de 5,3 grame de fibre dacă consumaţi o porţie de fructe de pădure aronia. Consumul de fibre îmbunătăţeşte digestia şi regularitatea şi te ajută să te simţi plin după ce ai mâncat.
Există 4,3 grame de zahăr natural în fructele de aronia. Sarcina glicemică a unei porţii de 100 de grame de fructe de pădure aronia este estimată la 3, ceea ce îl face să fie un aliment glicemic scăzut.
Vitamine si minerale
Fructele de Aronia sunt o sursă foarte bună de vitamina C, oferind aproximativ 21 miligrame sau aproximativ 35% din aportul zilnic recomandat. Boabele sunt, de asemenea, au vitamina K, oferind 13,5 micrograme sau 17% din aportul zilnic recomandat. Veţi primi, de asemenea, vitamina A (7% din nevoile zilnice), vitamina E (8%) şi acid folic (6%).
Cum poţi consuma aronia?
Iată mai jos câteva idei:
· Brioşe cu fructe de aronia
· Îngheţată de casă cu aronia
· Cookies cu aronia
· Plăcintă de aronia
Smoothie cu aronia
Fructele de Aronia, banana şi mărul sunt principalele ingrediente ale acestui smoothie dulce, dar sănătos. Acesta este un smoothie rapid care vă va menţine mulţumit mult timp.
INGREDIENTE
0,5 cană fructe de pădure Aronia
2 mere
1 banană
0,5 cană apă
1 lingură miere (sau îndulcitor la alegere)
scorţişoară măcinată
Spălaţi merele, tăiaţi-le în bucăţi mai mici. Curăţaţi banana şi tăiaţi-o felii. Spălaţi boabele de aronia. Puneţi fructele şi fructele de pădure în blender. Adăugaţi mierea, apa şi scorţişoara sau, alternativ, adăugaţi-le mai târziu la amestec. Se amestecă până se omogenizează.
Se toarnă smoothie-ul în pahare şi se savurează.