În Octombrie 2018 Parlamentul European a votat un proiect de lege care presupune scoaterea de pe piaţă a 10 produse de unică folosinţă din plastic (ex. paiele, tacâmurile din plastic) până în anul 2021 şi obligaţia statelor membre de a recicla un procent de până la 95% din sticlele de plastic utilizate în Europa, până în anul 2025.
Acest proiect de lege urmează să fie dezbătut şi aprobat de statele membre.
România se aliniază cerinţelor europene în ceea ce priveşte reducerea impactului ambalajelor şi al deseurilor de ambalaje asupra mediului astfel că, de la 1 Ianuarie 2019, ţară noastră interzice comercializarea pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner. Acest lucru este prevăzut în Legea 87 din 2018 de modifcare şi completare a Legii 249 din 2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deseurilor de ambalaje.
Prin urmare se interzic pungile de transport, cu mâner, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni. Sacii menajeri şi pungile de transport din plastic subţire şi foarte subţire, fără mâner, nu fac obiectul interzicerii comercializării sau introducerii pe piaţa naţională.
Totodată Legea 249/2015 prin Art 5 stabileşte obligativitatea ca operatorii econimici să introducă pe piaţă numai ambalaje care au fost concepute, fabricate şi sunt comercializate într-un mod care să permită reutilizarea sau valorificarea acestora, inclusiv reciclarea, şi să reducă la minimum impactul negativ asupra mediului.
Prin Anexa 2 la Legea 249/2015 se stabilesc cerinţele esenţiale privind compoziţia şi caracterul valorificabil şi reutilizabil al ambalajelor.
În consecinţă, firmele furnizoare de ambalaje de unică folosinţă au introdus în gama lor de produse ambalaje 100% biodegradabile şi compostabile precum caserolele din trestie de zahăr sau pungile biodegradabile.
Acestea din urmă sunt realizate din plante şi au la bază amidon de porumb provenit din culturi nemodificate genetic.
Pungile biodegradabile nu conţin plastic sau derivaţi din petrol şi respectă cerinţele EN13432 - Norma Europeană care stabileşte criteriile şi testele la care trebuie să fie supus un ambalaj ca să poată fi considerat biodegradabil şi compostabil.
Acest tip de pungi sunt 100 % biodegradabile şi compostabile în centrele industriale într-un interval de timp specific. Prin urmare rezidurile care rezultă în urma descompunerii lor sunt de natură organică şi nu daunează mediului înconjurător. Pungile au o durată de viaţă de maxim 12 luni. Datorită materialelor din care sunt confecţionate nu se recomandă expunerea lor directă la soare sau la temperaturi ridicate.
Pentru a veni în întâmpinarea clienţilor săi, Wepack.ro - magazin online de ambalaje de unică folosinţă a intodus o nouă gamă de produse de ambalat 100% biodegradabile. Aceasta cuprinde tacâmuri, farfurii, pahare pentru băuturi reci şi fierbinţi, caserole şi pungi biodegradabile - toate certificare TUV Austria - Ok Industrial Compost.
Trecerea la ambalaje biodegradabile şi compostabile înseamnă că mâncarea şi ambalajele vor putea fi reciclate împreună ceea ce reprezintă cea mai bună soluţie pentru un mediu şi un viitor mai curat.