ADVERTORIAL Dan Weiler, BCR: Transelectrica, investiţie de portofoliu

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 martie 2012

Perioada de subscriere pentru oferta secundară de vânzare Transelectrica (simbol TEL) a început pe data de 14 martie, după ce Guvernul a stabilit un preţ minim de 14,9 lei/acţiune şi unul maxim de 19,2 lei/titlu.

Perioada de subscriere pentru oferta secundară de vânzare Transelectrica (simbol TEL) a început pe data de 14 martie, după ce Guvernul a stabilit un preţ minim de 14,9 lei/acţiune şi unul maxim de 19,2 lei/titlu.

Ce trebuie să ştie cei care vor să subscrie în oferta secundară de vânzare a 15% din Transelectrica, ne-a spus, cu amabilitate, în cadrul unui interviu, domnul Dan Weiler, Director Executiv Corporate Finance & Investment Banking BCR, banca lider al consorţiului de intermediere a ofertei.

Perioada de subscriere pentru oferta secundară de vânzare Transelectrica (simbol TEL) a început pe data de 14 martie, după ce Guvernul a stabilit un preţ minim de 14,9 lei/acţiune şi unul maxim de 19,2 lei/titlu.

Acţiunile Transelectrica sunt oferite în două tranşe, respectiv Tranşa Investitorilor Mari (90% din totalul acţiunilor oferite) pentru subscrieri a căror valoare este mai mare sau egală cu 500.000 lei şi Tranşa Investitorilor Mici pentru subscrieri a căror valoare este mai mică de 500.000 lei.

În cazul în care o tranşă este insuficient subscrisă iar cealaltă suprasubscrisă, acţiunile rămase nesubscrise din acea tranşă vor fi alocate către cealaltă.

Oferta va dura zece zile lucrătoare, până pe 27 martie, dar poate fi prelugită, maxim două zile, după aprobarea prealabilă a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

Dan Weiler le transmite investitorilor că Transelectrica, fiind o companie de utilităţi, este cosiderată o acţiune defensivă, pe care o cumperi, cu gândul la randamentul dividendelor şi la şansa de apreciere.

"Cel mai important lucru este o predictibilitate şi o constanţă a dividendului, pe care alte firme similare, din alte ţări, le au", ne-a spus domnia sa.

Potrivit lui Dan Weiler, având în vedere cotaţia dinaintea începerii ofertei secundare de vânzare, Transelectrica se tranzacţionează mai jos decât companii similare din alte ţări, astfel că are un potenţial mare de apreciere pe viitor.

Randament al dividendului de aproximativ 7%

Dan Weiler ne-a mai declarat: "Investitorii instituţionali, dar mai ales cei mici, trebuie să ştie că Transelectrica este o acţiune pe care o cumperi şi, apoi, uiţi că o ai în portofoliu în următorii doi sau trei ani. Nu te uiţi în fiecare zi pe ecran să vezi ce preţ are Transelectrica.

Cine cumpără acum are, anul acesta, un randament al dividendului de aproximativ 7%, care nu este rău deloc. Sigur, poţi obţine asta şi dacă pui banii la bancă, dar diferenţa este că acolo nu eşti la fel de lichid şi nu ai şansa de apreciere a acţiunii. Iei dobânda şi asta este tot. Aici, iei dobânda şi speri ca, într-o zi, când vinzi acţiunea, să faci un profit. Acestea sunt motivele principale pentru care cineva să cumpere aceste acţiuni".

Ofertele statului, gură de oxigen pentru piaţa de capital

Dan Weiler este de părere că ofertele de privatizare derulate de statul român sunt ca o mască de oxigen pentru un om care nu are aer şi trebuie ţinut în viaţă: "Fără aceste oferte nu se va dezvolta piaţa de capital din România, pentru că aceas-ta nu are emitenţi şi nici investitori. Este nevoie de amândoi. Ofertele vor aduce mai multă lichiditate în piaţă".

Domnul Weiler estimează că, pe lângă investitorii vechi, care cunosc piaţa, la Transelectrica vor veni şi investitori noi, dintre cei 34 cu care echipa care s-a ocupat de ofertă a discutat în road-show. Domnia sa a adăugat că intermediarii au fost contactaţi şi de alţi investitori, cu care vor discuta telefonic.

Dan Weiler a explicat, pas cu pas, ce au de făcut cei care vor să subscrie în oferta Transelectrica: "Dacă este cineva care are deja un cont, merge la brokerul lui, şi este ca şi cum ar vrea să cumpere orice altă acţiune.

Dacă nu are cont, poate să meargă la orice broker, pe care i-l recomandă familia, prietenii, sau poate să vină la unul dintre cei trei intermediari, la Swiss Capital, la Intercapital Invest, sau la orice sucursală BCR din ţară - toate sunt informate, în multe dintrele ele s-a făcut şi o educaţie mai serioasă".

Subscrierea minimă, o acţiune

Domnia sa a mai precizat: "Am vrut să facem în aşa fel ca orice român să poată participa. Aşa că subscriere minimă este o acţiune".

Sfatul lui Dan Weiler către investitori este să fie foarte vocali şi activi: "Să spună ce vor. Să te plângi aşa, seara la bere cu prietenii, nu este suficient. Ar trebui să le spună prietenilor că Bursa nu este o loterie, pentru că sunt foarte mulţi români care au posibilitatea să investească la Bursă dar nu o fac, unii pentru că nu au habar că Bursa există, alţii pentru că nu înţeleg, iar alţii cred că este un cazino.

Dar bursa trebuie văzută ca inves-tiţie. Chiar dacă uneori şi pierzi, dacă investeşti o sumă constantă an de an, în majoritatea cazurilor, după douăzeci de ani poţi să ai rezultate frumoase".

Statul, prin "Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Indus-trie" (OPSPI), a scos spre vânzare 10,99 de milioane de acţiuni "Trans-electrica" (simbol TEL), reprezentând 15% din capitalul social al companiei, respectând astfel acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.

În prezent, statul român deţine 73,6% din acţiunile companiei, "Fondul Proprietatea" 13,4%, iar cota de acţiuni care se tranzacţionea-ză liber este de 12,8%.

Consorţiul format din "Banca Comercială Română", "SSIF Intercapital Invest" şi "Swiss Capital" a fost desemnat, pe 12 octombrie anul trecut, câştigătorul licitaţiei pentru intermedierea ofertei publice secundare de vânzare a 10,99 milioane de acţiuni Transelectrica.

Pentru promovarea ofertei, reprezentanţi ai sindicatului, Minis-terului Economiei - O.P.S.P.I. şi ai Trans-electrica au avut întâlniri individuale cu 34 inves-titori instituţionali la Varşovia, Frankfurt, Stock-holm, Tallinn şi Londra. În luna februarie a fost organizată o întâlnire specială de promovare în rândul investitorilor instituţionali locali.

"Transelectrica, fiind o companie de utilităţi, este cosiderată o acţiune defensivă, pe care o cumperi, cu gândul la randamentul dividendelor şi la şansa de apreciere", potrivit lui Dan Weiler.

"Bursa trebuie văzută ca investiţie. Chiar dacă uneori şi pierzi, dacă investeşti o sumă constantă an de an, în majoritatea cazurilor, după douăzeci de ani poţi să ai rezultate frumoase", consideră Dan Weiler.

"Transelectrica este o acţiune pe care o cumperi şi, apoi, uiţi că o ai în portofoliu în următorii doi sau trei ani. Nu te uiţi în fiecare zi pe ecran să vezi ce preţ are Transelectrica", a spus domnul Weiler.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb