ELCO, brandul german de soluţii de încălzire comerciale, parte din portofoliul Ariston Group, lansează pe piaţa locală gama de pompe de căldură AEROTOP® M şi AEROTOP® L, care utilizează aerul înconjurător ca sursă de energie, incluse în clasa energetică A++.
AEROTOP® M şi AEROTOP® L sunt pompe de căldură aer-apă, reversibile (oferă încălzire şi răcire) şi funcţionează cu agent frigorific R32, care transportă în mod eficient căldura şi are un impact redus asupra mediului, cu un potenţial de încălzire globală (GWP) cu 70% mai mic, comparativ cu R410A.
Pompele de căldură reprezintă o soluţie extrem de eficientă de încălzire şi răcire şi poate fi implementată cu succes în proiectele de clădiri rezidenţiale, comerciale şi industriale, oferind proprietarilor şi dezvoltatorilor reducerea consumului de energie şi control mai mare asupra costurilor de operare. De altfel, pompele de căldură comerciale ELCO sunt disponibile acum în România, în urma succesului pe care Ariston l-a înregistrat cu pompele de căldură pentru uz rezidenţial. "Cererea pentru tehnologie de încălzire durabilă şi eficientă nu a fost niciodată mai mare ca acum. Colaborăm cu dezvoltatori, consultanţi şi antreprenori pentru a evalua cât mai bine posibilităţile de economisire a costurilor şi suntem încrezători că vom ajuta mulţi clienţi să obţină eficienţă energetică sporită şi costuri reduse cu gama noastră de pompe de căldură", a declarat Daniel Buhazi, director comercial, divizia ELCO Heating Solutions.
Produse eficiente şi cu impact redus asupra mediului
AEROTOP® M şi AEROTOP® L sunt echipate cu o gamă largă de accesorii suplimentare, inclusiv o pompă cu invertor, suporturi anti-vibraţii şi un filtru de apă, iar schimbătorul de căldură de pe AEROTOP® L este prevăzut cu un strat anticoroziv, un element important pentru proiectele implementate în zone cu umiditate ridicată. De asemenea, pompele de căldură ELCO pot fi utilizate individual (cu puteri cuprinse între 24kW şi 88kW), în cascadă (cu puteri de până la 1,4MW) sau într-un sistem hibrid, care este format din pompa de caldura plus cazan ELCO.
"Pompele de căldură AEROTOP® L, spre exemplu, oferă o soluţie completă pentru diverse nevoi de încălzire şi răcire. În toate modurile de funcţionare, intervalele largi de operare sunt garantate atât din punct de vedere al temperaturii aerului exterior, cât şi temperaturii apei calde menajere, la instalarea împreună cu un cazan ELCO", a subliniat Daniel Buhazi.
Astfel, pot fi interconectate hidraulic până la 4 pompe de căldură ELCO, iar în cadrul unei reţele pot fi instalate până la 16 unităţi. De asemenea, pot fi conectate între ele modele cu niveluri de performanţă diferite, ceea ce combină nu numai punctele forte ale modulelor individuale, ci şi avantajele întregii reţele de sistem, oferind eficienţă şi fiabilitate sporite, manipulare şi instalare simplificate, întreţinere rapidă şi simplă, scalabilitate.
Funcţionare extinsă şi silenţioasă
Pompele de căldură AEROTOP® L oferă o soluţie completă pentru diferite nevoi de încălzire şi răcire. În toate modurile de funcţionare, sunt garantate intervale extinse de funcţionare, atât în ceea ce priveşte temperatura aerului exterior, cât şi temperatura apei de alimentare. Compresorul şi schimbătoarele de căldură sunt dimensionate doar pentru a garanta cele mai bune performanţe. Construcţia pompei de căldură AEROTOP®, pe lângă faptul că sporeşte eficienţa unităţii, reduce la minimum nivelul de zgomot, făcând-o deosebit de silenţioasă. În plus, toate modelele dispun de modurile "Silent" (silenţios) şi "Super Silent" (super silenţios), în timp ce kiturile anti-vibraţii sunt furnizate în modulul standard.
Soluţii eficiente pentru sisteme hibride şi economii la consumul de energie
Pompele AEROTOP® pot fi combinate cu centrale termice în condensare pe gaz, foarte eficiente, fiind realizată astfel cea mai bună soluţie hibridă pentru încălzire, răcire şi prepararea de apă caldă menajeră. De asemenea, utilizarea acestora în modul ECO permite cele mai mari economii de energie, cu păstrarea nivelului ridicat de confort, de încălzire sau răcire. Cu această funcţie pot fi definite perioadele de utilizare principale şi secundare pentru funcţionarea zilnică, respectiv o perioadă în care trebuie asigurat confort maxim (în timpul zilei) şi o perioadă în care se optează pentru economisirea de energie (în timpul nopţii). "Pe lângă avantajele legate de eficienţă, lipsa emisiilor şi versatilitate, pompele de căldură necesită întreţinere minimă în comparaţie cu sistemele de încălzire tradiţionale şi pot oferi adesea încălzire fiabilă până la 20 de ani sau mai mult, cu procedurile de service şi întreţinere adecvate", a subliniat Daniel Buhazi.
Tehnologia ideală pentru încălzire sigură şi durabilă
Fiind alimentate cu energie electrică cu emisii scăzute, pompele de căldură reprezintă tehnologia ideală în tranziţia globală către încălzire sigură şi durabilă şi reduc expunerea companiilor la creşterile preţurilor la combustibilii fosili. Numeroasele avantaje pe care le aduc aceste produse au determinat mai multe state europene să adopte politici pentru a atenua obstacolele financiare şi informaţionale legate de implementarea pompelor de căldură industriale. De exemplu, Germania oferă finanţare pentru programe de eficienţă energetică destinate companiilor, care pot compensa până la 55% din costul iniţial al unui proiect care vizează instalarea de pompe de căldură, program plafonat la 15 milioane EUR/proiect. Alte ţări europene au adoptat iniţiative comparabile sau oferă sprijin pentru instalarea de pompe de căldură industriale în cadrul programelor naţionale de eficienţă energetică.
Pompele de căldură ELCO răspund nevoii locale de sustenabilitate şi performanţă energetică
Lansarea noilor produse ELCO are loc într-un moment în care piaţa construcţiilor din România se aliniază la politicile europene de sustenabilitate, odată cu intrarea în vigoare a reglementării tehnice Mc 001-2022, privind metodologia de calcul a performanţei energetice a clădirilor. Noua reglementare precizează documentele care trebuie prezentate de constructori în diferite faze ale proiectării sau în vederea recepţionării clădirilor noi (obligatoriu încadrate în categoria NZEB - clădiri cu consum de energie aproape de zero), respectiv a celor existente care se renovează. Exigenţele tehnice impuse de noua reglementare vor contribui substanţial la reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră în domeniul construcţiilor, respectiv la creşterea procentului de energie consumată, provenită din surse regenerabile până în 2030 şi decarbonizarea acestui sector până în 2050.