AEI: EUROPA ÎNTRE INDEPENDENŢA DE RUSIA ŞI DEPENDENŢA DE SUA

A.B.
Comunicate de presă / 20 noiembrie

AEI: EUROPA ÎNTRE INDEPENDENŢA DE RUSIA ŞI DEPENDENŢA DE SUA

Toate războaiele s-au născut din nevoia de a controla resursele în momente de criză. Conflictul din Ucraina a determinat acţiuni care zeci de negocieri în anii de pace nu au avut nici un rezultat. "Reîmpărţirea lumii" în sfere de influenţă a avut la bază criza energetică care se prefigurează de cel puţin 10 ani, potenţiala criză alimentară, perspectiva unei crize de metale necesare în tehnologiile de vârf şi a unei posibile crize de apă potabilă, spune Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Potrivit sursei citate, independenţa de Rusia a fost înlocuită de dependenţa de SUA sau dependenţa de sistemul de conducte, înlocuită de dependenţa de infrastructura de LNG. În prima jumătate a acestui an, SUA au furnizat aproximativ 48% din importurile de GNL ale UE, comparativ cu 16% din Rusia.

Aceasta în ciuda diferenţei mari între preţurile gazelor, în ziua de 14.11.2024 pe bursa din Olanda gazele se tranzacţionau cu 46,224 euro/MWh (sursa TTF), GNL pe bursa din america se tranzacţionau 9,47 euro/MWh (NYMEX), iar gazele vândute din Federaţia Rusă în trimestrul IV 2024 sunt la un nivel de cca. 37,27 euro/MWh (AEI).

Oxford Institute într-un raport de piaţă publicat la începutul lunii noiembrie, arată o creştere considerabilă a preţurilor gazelor în Europa şi Asia de Nord-Est cu aproximativ 20% în ultimele luni ale anului 2024, în principal din cauza cererii în creştere din Asia şi a creşterii limitate a ofertei. În timp ce cererea europeană a rămas relativ slabă, creşterea preţurilor este atribuită în primul rând cererii mai mari pentru importurile de GNL din Asia. Acest lucru este agravat de incertitudinea privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina din 2025. Contractele futures pe gaze europene pentru 2024 au crescut cu 15% din iulie.

Până la alegerea noului preşedinte în SUA, Comisia Europeană nu era îngrijorată de dependenţa tot mai mare de GNL din SUA, deoarece se afirma că nu există aceleaşi niveluri de riscuri politice ca şi în cazul Rusiei, dar alţii văd potenţiale provocări în viitor. Deşi dependenţa din ce în ce mai mare de gazul american creează un "risc de concentrare" pentru industrie, de curând oficiale ai UE afirmau că există o deschidere a UE, pentru a evita taxele lui Trump, de a cumpăra mai mult gaz american.

Preşedintele AIE a menţionat câteva motive pentru care apetitul Europei pentru LNG american nu este bine văzut. "Exportatorii de GNL au folosit războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru o "dominare economică americană". Europa de Vest a importat mai mult GNL din SUA în anul 2023 decât de la ceilalţi opt cei mai mari furnizori ai săi la un loc. Cu cât Europa se bazează mai mult pe SUA, cu atât Europa riscă să fie dependentă de un singur furnizor şi, în cele din urmă, să fie la cheremul preţurilor pe care le stabileşte.", precizat acesta.

Dumitru Chisăliţă a adăugat că există riscul ca facturile de energie ale Europei să fie umflate: "Întrucât cea mai mare parte a aprovizionării cu GNL din Europa are preţul pe piaţa la vedere volatilă, cumpărătorii de acolo sunt mai expuşi la fluxul şi refluxul aprovizionării globale decât cumpărătorii asiatici, care cumpără în general gazele naturale prin contracte pe termen lung legate de preţul petrolului. Transporturile de GNL pot fi redirecţionate cu uşurinţă către cel mai mare ofertant, astfel încât o creştere mai mare decât cea aşteptată a cererii chineze sau întreruperile nucleare în Japonia ar putea muta mai mult gaz american în Asia, schimbând Europa. Înseamnă că evenimentele aflate la 8.000 Km depărtare vor avea un impact asupra aprovizionării cu energie a UE. Când gazele naturale - odată expediate doar prin conducte - au început să traverseze lumea cu "cisterne", au transformat piaţa de gaze, cândva regională într-o piaţă globală. Aceasta implică un set complet nou de factori imprevizibili. Orice problemă la terminalele de GNL din SUA aflate la un ocean distanţă, de la o supapă defectuoasă până la ceaţă densă, poate afecta proviziile. Iar întreruperile vor deveni mai frecvente pe măsură ce schimbările climatice vor agrava intensitatea furtunilor de-a lungul coastei SUA. În 2020, Cameron LNG din Hackberry, Louisiana, a fost închis timp de câteva săptămâni după un uragan dăunător; în 2022, o oprire de câteva luni a Freeport LNG din cauza unei explozii a dus la creşterea preţurilor la achiziţiile de gaze din Europa."

Totodată, fenomenul aduce un impact puternic asupra climei, deşi gazul emite mai puţin dioxid de carbon decât cărbunele atunci când este ars, scurgerile de metan în lanţurile globale de aprovizionare cu GNL pot înrăutăţi climatul.

"Pe lângă achiziţionarea mai multor GNL, UE în 2022 a subliniat şi planuri ambiţioase de a-şi spori investiţiile în surse regenerabile, de a dezvolta proiecte ecologice de hidrogen şi biometan şi de a consolida măsurile de economisire a mai multă energie, ca parte a renunţării planificate de la gazul rusesc. În realitate, aproape doi ani mai târziu, ceea ce iese în evidenţă este doar dependenţa crescută de GNL şi, într-o oarecare măsură, menţinerea cererii de gaze în contextul cererii crescute de energie. Proiectele de hidrogen rămân limitate, în timp ce impulsul surselor regenerabile se confruntă cu o lovitură din cauza problemelor din industria eoliană offshore. Măsurile actuale puse în aplicare de statele membre UE nu sunt suficiente pentru a reduce emisiile cu 55% până în 2030, iar disponibilitatea GNL din SUA nu va face nimic pentru a accelera această tranziţie grea.", explică Chisăliţă riscul unei întârzieri în implementarea soluţiilor energetice mai ecologice.

Potrivit comunicatului, Europa a semnat câteva contracte pe termen mai lung pentru aprovizionarea cu GNL, inclusiv acorduri cu Qatarul, Mozambic, Nigeria, Azerbaidjan, înţelegând necesitatea de a diversifica aprovizionarea Europei şi înţelegând că nici o dependenţă nu este bună. .

Cu toate acestea, există voci care afirmă că Europa rămâne mult prea dependentă de gazul american, companiile europene începând să simtă efectele tangibile. Industria chimică din Germania, de exemplu, care a generat aproximativ 230 de miliarde de euro (250 de miliarde de dolari) în vânzări în anul 2023, a fost înfundată într-o recesiune profundă, declanşată parţial de pierderea gazului rusesc ieftin, o materie primă cheie pentru îngrăşăminte şi sursă de energie pentru industria grea.

Rezilienţa şi independenţa, două cuvinte învăţate după ultimele două crize majore (Pandemia şi Conflictul din Ucraina) sunt elementele care ar trebui să ne definească modul în care ne vom creiona strategiile viitoare, strategii care nu trebuie să înlocuiască o independenţă chiar şi faţă de Rusia, cu o altă dependenţă faţă de oricare altă ţară.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. este tocmai invers . rusia si sua nu vor mai vinde in europa care are alte alternative .

    1. Nu sunt pentru volume mari. Alternativa este inchiderea industriei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb