AeRO nu găseşte linia de plutire

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 iunie 2015

AeRO nu găseşte linia de plutire

Valoarea tranzacţiilor zilnice a fost, în medie, de circa 24.000 de lei, în primele patru luni de la relansarea ATS, însă au fost înregistrate şi valori de 90 de bani sau 10 lei

Brokerii îşi păstrează optimismul

La aproape patru luni de la relansarea sistemului alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, sub noua denumire, piaţa AeRO încă nu reuşeşte să stârnească interesul investitorilor, în ciuda eforturilor susţinute ale echipei BVB pentru promovarea acestei platforme.

De pe 25 februarie şi până în prezent, valoarea tranzacţiilor zilnice a fost, în medie, de circa 24.000 de lei, însă AeRO a cunoscut şi valori infime ale tranzacţiilor, precum 90 de bani pe 30 martie sau 10,81 lei pe 21 mai.

Cu toate acestea, brokerii îşi păstrează optimismul şi susţin că există potenţial de dezvoltare pentru această piaţă.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, apreciază că lichiditatea medie de 24.000 de lei pe zi este scăzută, dar consideră că noile companii listate pe AeRO au o capitalizare mică şi free float redus şi, ca atare, nu pot intra în atenţia fondurilor de investiţii.

"În ceea ce priveşte companiile care s-au mutat de pe piaţa Rasdaq, cele mai multe nu au o agendă clară pentru investitori, deci, în condiţiile actuale, şansele ca lichiditatea pe AeRO să fie mult superioara volumului înregistrat pe Rasdaq sunt scăzute", ne-a spus domnul Dumitrescu, subliniind că există potenţial de creştere pentru AeRO, succesul fiind condiţionat şi de felul în care societăţile listate transmit planurile lor de viitor către investitori.

Brokerul ne-a declarat: "Companiile de pe AeRO trebuie să dezvolte o relaţie mai bună cu investitorii şi, ca atare, să îşi mărească transparenţa, precum şi să regândească sistemul de guvernanţă corporativă. Companiile trebuie să înţeleagă faptul că este în avantajul lor să comunice cât de mult şi de clar posibil cu investitorii. Este un fel de marketing mai puţin costisitor. Acestea ar trebui să comunice trimestrial rezultatele financiare, iar anual să întocmească un raport detaliat de activitate, care să cuprindă şi planurile de viitor, precum bugetul de venituri şi cheltuieli". Potrivit sursei citate, o altă cale spre o mai bună comunicare cu piaţa este ca societăţile listate să organizeze întâlniri pentru analişti.

Dumitrescu, Tradeville: "BVB trebuie să convingă mai multe companii IT să vină pe AeRO"

În opinia lui Ovidiu Dumitrescu, proiectul AeRO trebuie să beneficieze de timp şi de răbdare, pentru că societăţile listate au nevoie de 2-3 ani pentru a-şi confirma potenţialul.

Domnul Dumitrescu ne-a spus că BVB ar trebui să convingă cât mai multe companii din sectorul IT să se listeze pe AeRO sau pe piaţa principală: "Acest sector lipsea până de curând la BVB şi are cele mai mari şanse să îşi continue creşterea din ultimii ani. Or, apariţia unor companii de IT cu cifre de afaceri de zeci de milioane de euro ar putea fi interesantă chiar şi pentru fondurile de investiţii sau de pensii".

Brokerul consideră că AeRO poate reprezenta şansa României de a trece la statutul de piaţă emergentă.

"Deşi ţara noastră are cea mai dinamică economie din regiune, piaţa locală de capital nu a intrat pe lista scurtă a Morgan Stanley Capital International (MSCI), iar motivul este că ponderea PIB-ului la BVB este mică", ne-a declarat Ovidiu Dumitrescu, precizând: "Cred că AeRO este în prezent cea mai bună şansă de a rupe acest cerc vicios, dar cred că proiectul AeRO trebuie gândit pe termen lung, nu de la o lună la alta".

Brokerul Simion Tihon, de la Prime Transactions, consideră că evoluţia companiilor care s-au transferat pe piaţa AeRO nu diferă de ceea ce se întâmpla şi până la "mutare" cu acţiunile respectivelor societăţi.

"Practic, lichiditatea acestor companii a rămas neschimbată", ne-a spus domnul Tihon, subliniind: "Deocamdată, sunt puţine companii noi pe AeRO (ce nu provin din efectul legii de desfiinţare a pieţei Rasdaq), care să determine o creştere a lichidităţii pe sistemul alternativ de tranzacţionare".

Simion Tihon consideră că există un potenţial de creştere pentru companiile de pe piaţa AeRO, iar acesta depinde atât de situaţia fundamentală a acestora, cât şi de modul în care managementul lor implementează politici de guvernanţă corporativă, având ca obiectiv pe termen lung trecerea pe piaţa reglementată. În opinia sa, rezultatele se vor simţi pe termen lung, nu doar în câteva luni.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. aero=fraero=jaf; lectia Rasdaq e suficienta,ASF e inexistent,te trimite sa-ti rezolvi in instanta orice problema pe Rasdaq[trebuia arestat Rasdaq]..

    1. Asa este asf sa spalat pe maini de piata rasdaq printru haos general cu agile astea cu delistare si listarea de forma desi supraveghetorul pietei era asf !

      Ar trebui un proces colectiv prin care asf sa plateasca daune catre investitori pentru favorizarea infractorilor de la conducerea societatilor delistate abuziv si cu acordul asf.

      Poate domnu Piperea este mai liber acum ! 

    AeRO nu are nici o sansa de a se dezvolta atata timp cat actionarii minoritari se simt in totala nesiguranta pe aceasta piata. Orice alte asa zise eforturi ale BVB nu au sanse de reusita daca nu se creeaza un cadru legal care sa asigure un minim de siguranta pentru cei care ar dori sa-si investeasca banii in aceste companii.

    [...]ASF!

    cu un [...] DE asf in rol principal, sustinut de un anevar jenant va disparea brokeria...ramna softurile...dispare distractia....dupa lectia cu legea 151, f multi vor evita bvb....nerespectarile legii 151 echivaleaza cu prabusirile din 2008, asa ca OUT!

    Aero e o idee reciclata a bursei, o idee buna dealtfel, dar din pacate am rezerve ref la conducerea actuala a bvb. Se pare ca marketingul nu e totul...mai e nevoie si de ceva substanta. Multasteptatul print pare ca e gol. Speram sa vina cu trucuri noi, nu sa recicleze si remarketeze. Am invatat lectia de marketing... Ok. Now what?

    Sa fim seriosi. Toate fostele Rasdace (sau, hai, 99% din ele) care au ajuns pe AeRo sunt acolo pentru ca nu au vrut sau nu au avut bani sa se delisteze. Nu din dorinta de a ramane pe piata de capital si de a beneficia de avantajele oferite de aceasta.

    Ceilalti doi emitenti care s-au listat (Sameday Courrier si Bittnet) sunt prea putin ca sa asigure sange noi si se pierd intr-o mare de cateva sute de foste Rasdace. Si, oricum, nu inteleg nici de ce s-au listat aceste societati (spre exemplu, domnul de la Sameday spunea ca a dorit sa obtina o valoare a societatii atunci cand s-a listat). Parea la un moment dat "trendy" sau "cool" sa te listezi pe AeRo, vroiau sa se listeze si unii care fac croitorie "Tudor Tailors" (sau cam asa ceva).

    De ce sa ne asteptam in aceste conditii la ceva spectaculos de la AeRo sau sa vina emitenti noi? 

    1. Intr-o buna parte, directorii si/sau oameni apropiati companiei au ajuns sa detina pachetele de control la companii. Pachete de actiuni pe care le-au cumparat de la actionari care, in marea lor majoritate, nu aveau nici cea mai vaga idee despre ce vindeau si daca nu primeau dividende le dadeau aproape de zero, nu particpau la MCS etc. Am dreptul si eu ca si directorii sa cumparam actiuni la preturi mult subevaluate. Doar ca ASF-ul, care isi obtine venituri si din banii mei, nu imi protejeza drepturile si mie si astfel o chestie banala precum recuperarea unor dividende, o raportare a unei hotarari agea/agoa, un bilant raportat la timp, devine un aspect extraordinar. Va doresc decat sa muriti in cele mai crunte chinuri, stimabili reglementatori ASF-isti. Si voi si cei de beneficiaza de banii vostri si decizile voastre.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb