Afacerea BRD: evaluatorul acţiunilor statului, propus direct în consiliul de administraţie al băncii!

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 aprilie 2005

Guvernul i-a şocat anul trecut pe investitorii de pe piaţa de capital, cînd a ales să-şi vîndă acţiunile BRD prin negociere directă, iar nu prin intermediul Bursei

AVAS a selectat atunci firma DDP Consult ca să evalueze acţiunile BRD deţinute de stat

Preţul fixat de evaluator a fost mult mai mic decît cel de pe piaţă, statul ieşind în pagubă cu zeci de milioane de euro

Evaluatorul este propus, acum, de acţionarul majoritar al băncii (cel care a beneficiat de pe urma tranzacţiei) pentru funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al BRD - Groupe Societe Generale!

Propunere indecentă la una dintre cele mai importante bănci din sistem. După aproape cinci luni de la vînzarea ultimelor acţiuni deţinute de stat la Banca Română pentru Dezvoltare, persoana care a evaluat acţiunile respective este pe cale să fie recompensată cu un post în consiliul de administraţie al băncii. Actorii pieţei noastre de capital au fost de-a dreptul şocaţi în primăvara anului trecut cînd au aflat că Guvernul a decis să ocolească Bursa de Valori Bucureşti la vînzarea ultimelor acţiuni pe care statul le mai deţinea în bancă (una dintre cele mai importante societăţi lis-tate pe BVB). Soluţia aleasă de autorităţi a fost atunci vînzarea pachetului de 7,32% prin negociere pe bază de oferte către unul sau mai mulţi investitori. Motivul invocat la acea dată de Guvern pentru evitarea pieţei de capital a fost de-a dreptul ciudat, arătînd intenţia autorităţilor de a favoriza Grupul francez Societe Generale (principalul acţionar al BRD) la achiziţionarea acţiunilor.

AVAS a selectat, în luna iunie, o firmă care să-i evalueze acţiunile de la BRD. Firma selectată a fost DDP Consult Group, controlată de către Dan Dumitru Popescu, fost membru în consiliul de administraţie al "Asirom".

Pe 15 noiembrie 2004, cu puţin timp înainte de alegerile generale, statul şi-a vîndut acţiunile către "Societe Generale" la un preţ de 16.752 lei/bucată, la jumătate din preţul la care se tranzacţionau pe Bursă (32.330 lei/bucată). Adică, statul a înregistrat o pagubă minimă de 40 de milioane de euro, căci după privatizare valoarea titlurilor BRD a crescut constant peste nivelul din noiembrie. Spre exemplu, dacă ar fi vîndut acum acţiunile pe piaţă, atunci statul ar fi încasat cu vreo 90 de milioane de euro în plus. Dan Dumitru Popescu nu a putut fi contactat ca să comenteze care au fost criteriile avute în vedere la evaluarea acţiunilor, însă în altă ocazie domnia sa ne-a precizat că ele sînt confidenţiale, conform contractului încheiat cu AVAS.

După toate acestea, Consiliul de administraţie al BRD le propune acţionarilor băncii să-l voteze acum ca membru în CA tocmai pe Dan Dumitru Popescu, adică exact patronul firmei care a evaluat acţiunile cumpărate ieftin de Societe Generale... O atitudine cel puţin ciudată pentru o astfel de bancă.

Ce spune conducerea băncii

Patrick Gelin, preşedinte-director general al BRD-GSG, ne-a declarat: "Procesul de selectare a societăţii care a efectuat auditul BRD - Groupe Société Générale pentru vînzarea pachetului rezidual de acţiuni BRD deţinute de AVAS a fost realizat în mod exclusiv de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, potrivit propriilor sale proceduri; AVAS a selectat pentru această acţiune societatea DDP Consult; propunerea privitoare la numirea domnului Dumitru D. Popescu în calitate de membru al CA al BRD - Groupe Société Générale va fi înaintată AGA la propunerea unanimă a membrilor Consiliului de Administraţie al BRD - Groupe Société Générale SA, care au examinat mai multe candidaturi; candidatura dlui Dumitru D. Popescu a fost aleasă conform criteriilor de competenţă şi profesionalism avute în vedere pentru ocuparea unei astfel de funcţii."

Mircea Ursache, fostul preşedinte AVAS: "O incompatibilitate morală"

Mircea Ursache (preşedintele AVAS la momentul vînzării pachetului de acţiuni deţinut de stat) ne-a declarat legat de iniţiativa băncii: "Sînt surprins de această propunere a consiliului de administraţie şi, după părerea mea, este mai mult decît o incompatibilitate morală. Nu pot să nu mă întreb de ce această propunere a băncii coincide chiar cu firma care a cîştigat atunci contractul de la AVAS, în condiţiile în care la selecţie au fost mai multe oferte pentru efectuarea evaluării?"

Cum a motivat fostul Guvern

"Societe Generale şi-a manifestat iniţial interesul de a cumpăra pachetul de acţiuni BRD aflat încă în proprietatea statului român, ulterior, însă, conducerea BRD Group Societe Generale a decis că, datorită valorii foarte mari pe care o au acţiunile BRD la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), nu mai este interesată în această achiziţie". (extras din nota de fundamentare a Hotărîrii Guvernului privind vînzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la Banca Română pentru Dezvoltare din data de 18 martie 2004, semnată de fostul preşedinte AVAS, Ovidiu Muşetescu, şi fostul secretar de stat al Ministerului Finanţelor, Gheorghe Gherghina).

AVAS: Doar două firme din opt au depus oferte finale pentru evaluare

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului ne-a furnizat următorul răspuns referitor la selectarea firmei DDP Consult: "Guvernul a aprobat ca metoda de selecţie a firmei specializate să fie prin cerere de ofertă, în conformitate cu normele legale. Ca urmare, AVAS a solicitat oferte unui număr de opt firme specializate: < PricewaterhouseCoopers >, < Raiffeisen Capital Investments >, < Eteba România >, < Ernst & Young Assurance and Advisory Services >, < ING Barings >, < Delloitte Touche >, < Alpha Finance > şi < DDP Consult Group >. Dintre acestea au depus oferte în termenul stabilit două firme: < DDP Consult Group > şi < Alpha Finance România >. Oferta < DDP Consult Group > a întrunit condiţiile impuse de AVAS şi firma a fost aleasă pentru a realiza raportul de evaluare şi dosarul de prezentare în vederea vînzării pachetului de 7,32% din acţiunile BRD."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb