Afacerea fregatelor: până la desecretizare, un control la Ministerul Finanţelor!

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Politică / 14 iunie 2006

După PSD, Ministerul Apărării cere şi el desecretizarea contractului pentru cumpărarea celor două fregate

Şansele ca partea britanică să accepte acest lucru sunt aproape nule, căci dacă se descoperă comisioane ilegale plătite părţii române, atunci trebuie să returneze toţi banii

Un control la Ministerul Finanţelor care să ia urma banilor plătiţi în contul fregatelor ar putea răspunde la multe întrebări legate de această afacere

Ziarul "BURSA" a publicat deja că, potrivit unui document al Finanţelor, valoarea creditelor garantate de stat pentru cele două fregate este mai mare cu 6,7 milioane de lire decât a anunţat fostul Guvern

Scandalul fregatelor împlineşte astăzi frumoasa vârstă de şapte zile. Deşi actualii şi foştii oficiali comentează posibilitatea plăţii unor comisioane ilegale în această afacere, nimeni nu pare să fie interesat să urmărească drumul banilor din această afacere de peste 100 de milioane de lire sterline. Suma exactă nu o putem şti, căci potrivit unei hotărâri de Guvern, valoarea contractului este de 116 milioane de lire sterline, iar potrivit unui document al Ministerului Finanţelor, despre care ziarul "BURSA" a scris încă de acum două zile, suma garantată de statul român este de 122,78 milioane de lire sterline. De unde rezultă că sumele vehiculate ca fiind comisioane ilegale plătite unor oficiali români, respectiv 6,78 milioane de lire sterline, ar fi fost garantate de statul român. Actualul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat senin că nu ştie cât a plătit statul în această afacere, de parcă nu Ministerul Finanţelor a acordat garanţiile respective.

Potrivit datelor noastre, pe 25 februarie 2002 au fost emise două garanţii de stat în favoarea companiei "Romtehnica", beneficiara celor două fregate achiziţionate din Marea Britanie. Valoarea garantată este, conform documentului Finanţelor, de 122,78 milioane de lire sterline. Ceea ce înseamnă că dacă suspiciunile se confirmă, atunci am putea plăti o dobândă de sute de mii de lire până în 2010 la un comision ilegal de 6,7 milioane de lire. Dobânda este variabilă.

Ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, a dezvăluit ieri că în contractul de achiziţie a celor două fregate este o clauză care prevede că, dacă se dovedeşte că s-a plătit vreun comision vreunui român pentru contractul de achiziţie, partea britanică trebuie să returneze toţi banii părţii române. De ce o fi fost nevoie de o astfel de clauză, dacă nu se gândea nimeni la comisioane ilegale la acel moment?! Până şi ministrul Apărării spune că este cea mai ciudată clauză pe care a văzut-o vreodată!

Teodor Atanasiu a încercat să explice cam cum arată clauza respectivă: "Cu alte cuvinte poate suna cam aşa: nu daţi şpagă, nu ne interesează, vă luăm toţi banii înapoi. Sau poate suna: dacă spuneţi cui aţi dat şpagă, vă luăm toţi banii înapoi. E cea mai tare clauză contractuală pe care am văzut-o vreodată". Teodor Atanasiu nu a vrut să precizeze suma cu care au fost cumpărate fregatele invocând o clauză din contractul de achiziţie. De ce nu pot vorbi oficialii noştri de sume din moment ce valoarea contractului este prevăzută la 116 milioane de lire şi este publică, fiind sti-pulată negru pe alb într-o hotă-râ-re de Guvern din anul 2002?!

Ceea ce a declarat ministrul Atanasiu ieri indică faptul că nimeni nu pare interesat să vorbească de toţi banii plătiţi în acest contract.

Atunci poate că ar fi mai simplu ca autorităţile competente să încerce să dea ele de urma banilor. Iar ca punct de plecare le putem face şi o recomandare: să înceapă cu Ministerul Finanţelor să vadă mai întâi la cât s-au ridicat creditele garantate de statul român în această controversată afacere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb