AFACEREA "GÜRTEL" Zeci de foşti demnitari spanioli, trimişi în judecată într-un dosar de corupţie

Valentin Busuioc
Internaţional / 6 martie 2015

Patruzeci de persoane au fost trimise, ieri, în judecată în Spania, printre aceştia numărându-se trei foşti trezorieri ai Partidului Popular (PP), vizaţi în aşa-numita afacere "Gürtel", un dosar de corupţie a unor aleşi, scandal cu care dreapta politică se confruntă de peste şase ani, scrie AFP.

Judecătorul Pablo Ruz de la Audiencia Nacional (un tribunal specializat în tratarea dosarelor complexe) a încheiat un aspect al anchetei privind perioada 1999-2005, trimiţându-i în faţa instanţei pe cei 40, printre care foştii trezorieri ai PP Luis Barcenas, Alvaro Lapuerta şi Angel Sanchis, alături de aleşi şi conducători de întreprinderi.

Scandalul se referă la generozitatea de care au beneficiat o serie de aleşi în schimbul unor contracte, în Madrid şi două oraşe din vecinătate, Pozuelo şi Majadahonda, precum şi staţiunea balneară Estepona.

Partidul Popular, fără să fie pus sub acuzare directă, este cercetat pentru că ar fi profitat de fonduri ilicite, deturnate de un fost primar din Pozuelo, Jesus Sepulveda. În principiu, edilul va trebui să restituie sumele încasate necuvenit, iar judecătorul i-a fixat o cauţiune de 245.000 de euro.

În plus, ancheta a dus la demisia, la sfârşitul lunii noiembrie, a ministrului sănătăţii, Ana Mato. Aceasta era cercetată, fără să fie urmărită penal, pentru că ar fi profitat de banii obţinuţi ilegal de fostul ei soţ, Jesus Sepulveda.

Numele Anei Mato a fost citat în dosar în ajunul unei intervenţii foarte aşteptate în parlament a premierului spaniol Mariano Rajoy, pe tema corupţiei care afectează în Spania atât la dreapta, cât şi la stânga spectrului politic, precum şi sindicate, artişti şi chiar pe un ginere al fostului rege Juan Carlos.

Principalul acuzat în acest aspect al afacerii Gürtel, fostul trezorier al PP Luis Barcenas (şi el anchetat în alte speţe ale cazului) trebuie să plătească o cauţiune civilă de 88 de milioane de euro. Afaceristul acuzat că a pus în funcţiune sistemul, Francisco Correa, are de achitat o cauţiune de 60 de milioane de euro. De altfel, de Correa se leagă denumirea dosarului: numele omului de afaceri înseamnă "curea" sau "centură" în limba spaniolă, cuvânt care se traduce prin "Gürtel" în germană.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Reteta partidului popular este aceeasi in toata lumea. Asteptam sa se faca curatenie inspre capul pestelui imputit, adica in Germania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb