Afacerea Piaţa Obor, subiect de dispută între Primăria sectorului 2 şi Prefectură

Cristina Vaida
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 13 martie 2008

Afacerea Piaţa Obor, subiect de dispută între Primăria sectorului 2 şi Prefectură

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, îl acuză pe Cătălin Ionuţ Deaconescu, prefectul Capitalei, de rea voinţă şi dezinteres faţă de cetăţenii Bucureştiului, pentru că a cerut în instanţă anularea hotărârii Consiliului local de sector pentru modernizarea Pieţei Obor.

Onţanu a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că l-a notificat pe prefect să-şi retragă acţiunea declanşată în instanţă de contencios administrativ, pentru a nu fi tergiversate lucrările.

"O investiţie în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro, cât reprezintă proiectul de modernizare a Pieţei Obor, este blocată nejustificat de către Cătălin Ionuţ Deaconescu, prefectul Municipiului Bucureşti care din politicianism a decis să boicoteze măsurile întreprinse de Primăria Sectorului 2 pentru asigurarea unui comerţ civilizat cu legume şi fructe în capitală" , a spus Onţanu.

Edilul a mai spus că acţiunea de anulare a hotărârii Consiliului local a fost introdusă cu două zile înainte de expirarea termenului legal care este de un an. Motivele cu privire la anularea hotărârii sunt, după părerea lui Cătălin Ionuţ Deaconescu, transmiterea în folosinţă gratuită şi instituirea de sarcini asupra unui imobil aflat în proprietatea publică a Municipiului Bucureşti în favoarea unui consorţiu de firme private, acest lucru fiind un act nelegal.

Neculai Onţanu afirmă că cei mai dezavantajaţi de această decizie a prefectului sunt bucureştenii "care nu pot beneficia de condiţii civilizate pentru aprovizionarea cu cele necesare hranei zilnice, dar şi administraţia locală a sectorului 2 şi instituţiile care au investit fonduri impor­tante în derularea pro­iectului".

Lucrările de demolare a vechii Pieţe Obor l-au costat pe investitor suma de 70.000 de euro, a declarat Primarul sectorului 2."În ceea ce priveşte demolarea Pieţei Obor, acţiunea a fost intens mediatizată, astfel că, în condiţiile în care Prefectura ar fi avut orice obiecţie legată de legalitatea actului normativ în baza căruia acţiunea s-a realizat, avea obligaţia de a informa autoritatea locală asupra acesteia şi nu de a manifesta o pasivitate intenţionată", a mai afirmat Neculai Onţanu.

Edilul susţine că prefectul este responsabil pentru blocarea acestui proiect, acţiunea în instanţă amânând nejustificat realizarea noii Pieţe Obor şi consideră că suspendarea actului normativ afectează patrimonial, atât instituţia primăriei, cât şi investitorii.

"Cred că e vorba de influenţa politică pentru a bloca un proiect al Bucureştiului" a completat primarul sectorului 2. Cătălin Ionuţ Deaconescu declară că "legea nu este negociabilă nici măcar politic" şi menţionează că principala atribuţie a prefecturii este controlul legalităţii actelor administrative.

Neculai Onţanu a mai precizat că acţiunea formulată de Cătălin Ionuţ Deaconescu la instanţa de contencios administrativ conţine erori şi confuzii de interpretare a contractului.

"Printr-o asemenea acţiune, domnul Cătălin Ionuţ Deaconescu, prefectul Capitalei întârzie total nejustificat acest proiect şi se alătură corului speculanţilor, bişniţarilor şi hoţilor care se ocupau cu comerţul de legume şi fructe în Piaţa Obor" a mai adăugat Onţanu.

Termenul de judecată este în data de 29 martie iar dacă acţiunea va fi retrasă, piaţa va fi gata în 8-9 luni de zile a estimat primarul, adăugând că prefectul "nu are nici un temei să caştige în instanţă".

Proiectul privind modernizarea pieţei Obor a fost aprobat de Consiliul Local al Primăriei sectorului 2 pe 15 decembrie 2006, unui consorţiu format din companiile afiliate "Practic" SA, Băneasa Investments, Procemasi Comnord.

Companiile sunt controlate de cunoscuţii oameni de afaceri Nicolae Badea, Gabriel Popoviciu, Zerlin Dimofte (Practic şi Băneasa Investment) şi Sorin Creţeanu (Comnord şi Procema).

Terenul pe care se află Piaţa Obor a fost transmis în folosinţa companiei de proiect "Piaţa Obor Market & Complex Comercial" SRL, deţinută în proporţie de 75% de către Practic SA, iar restul parţilor sociale fiind împărţite de celelalte firme din consorţiu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb