Afacerea "Roşia Montană", în pragul dizolvării judiciare

DANIEL BOJIN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 28 ianuarie 2010

Ultimele evenimente de la Roşia Montană arată că Guvernul s-a pripit , în decembrie, când a inclus proiectul în programul de guvernare.

Ultimele evenimente de la Roşia Montană arată că Guvernul s-a pripit , în decembrie, când a inclus proiectul în programul de guvernare.

Oficiul Registrului Comerţului a respins înregistrarea majorării de capital de la Roşia Montană Gold Corporation, operaţiune care era vitală pentru salvarea societăţii de la dizolvare

Roşia Montană Gold Corporation nu a făcut recurs la hotărârea judetătorului delegat, ceea ce împinge compania, conform legii, în pragul dizolvării

Controversata capitalizare a companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de la sfârşitul anului trecut, prin care ponderea statului în afacere risca să fie redusă de la 19%, la doar 0,6%, nu a primit aprobarea Oficiului Registrului Comerţului Alba pentru a fi înregistrată oficial, ceea ce deschide, în mod real, posibilitatea intrării companiei în dizolvare judiciară.

Mai ales că reprezentanţii RMGC nu au făcut recurs, în termenul legal, la decizia Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Alba.

Majorarea de capital din luna decembrie 2009 avea drept scop tocmai salvarea companiei Roşia Montană Gold Corporation de la dizolvare, din cauza deteriorării situaţiei patrimoniale.

Mai precis, activul net al companiei scăzuse, încă din 2008, sub limita legală prevăzută de legea societăţilor comerciale.

Ziarul BURSA a publicat, în premieră, săptămâna trecută, faptul că majorarea de capital a fost soluţia găsită de avocaţii şi administratorii companiei RMGC ca să salveze societatea de la dizolvare, dar că modul neobişnuit în care a fost operată deschide posibilitatea ca statul să nu mai conteze în această afacere. Soluţia găsită în decembrie de acţionarii RMGC a fost aceea ca Minvest, compania statului, să fie împrumutată de acţionarul majoritar, Gabriel Resources, ca să poată participa la majorarea de capital. Judecătorul delegat al ORC nu a fost de acord cu această soluţie, motivând că ea nu respectă prevederile legale (citiţi alăturat motivarea judecătorului).

Legea obligă companiile al căror activ net ajunge până la un nivel mai mic decât jumătate din capitalul social să ia măsuri pentru remedierea situaţiei patrimoniale sau, în caz contrar, să intre în dizolvare. Legea prevede şi un termen până la care compania trebuie să-şi rezolva problema - sfârşitul anului următor constatării situaţiei de dizolvare.

Cum administratorii companiei Roşia Montană au constatat deteriorarea activului net sub limita legală în octombrie 2008, termenul legal până la care puteau reduce sau reîntregi capitalul social a fost 31 decembrie 2009.

Decizia Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Alba de a respinge înregistrarea majorării de capital împinge rezolvarea problemei dincolo de limita legală, susţin avocaţii consultaţi de ziarul BURSA.

Adică o reluare a operaţiunii de reîntregire a capitalului social, în 2010, ar excede termenului fixat de lege. Hotărârea Oficiului Registrului Comerţului Alba putea fi atacată cu recurs, altfel ea rămâne irevocabilă.

Doar că în termenul legal, de 15 zile, reprezentanţii companiei Roşia Montană nu au făcut recurs.

În schimb, Roşia Montană Gold Corporation a revenit, pe 21 ianuarie 2009, cu o altă cerere pentru înregistrarea majorării de capital la Oficiul Registrului Comerţului. Potrivit juriştilor, respingerea cererii de către judecătorul delegat al ORC Alba are autoritatea de lucru judecat pentru noua solicitare a companiei Roşia Montană din 21 ianuarie.

Cu alte cuvinte, compania Roşia Montană Gold Corporation este, oficial, în pragul dizolvării judiciare.

Directorul Minvest Deva, Daniel Andronache, reprezentantul statului în Consiliul de administraţie al companiei Roşia Montană Gold Corporation, ne-a precizat că nu are cunoştinţă de hotărârea judecătorului delegat de la ORC Alba, iar ministrul economiei, Adriean Videanu, nu a putut fi contactat, ieri, ca să comenteze noua situaţie de la Roşia Montană.

Nici reprezentanţii companiei Roşia Montană nu ne-au furnizat un răspuns oficial până la închiderea ediţiei.

În cazul în care compania va intra în dizolvare, actualii acţionari ar putea constitui o altă companie care să se ocupe de exploatarea aurului de la Roşia Montană, dar ar trebui reluat, în alte condiţii, procesul de obţinere a licenţei. Iniţial, licenţa de exploatare a fost acordată în 1999, prin încredinţare directă companiei de stat Minvest Deva, iar, ulterior, a fost transferată, după un an, companiei Roşia Montană Gold Corporation.

< link >https://www.bursa.ro/on-line/?s=print&sr=articol&id_articol=73609< link2 >Cititi si: Exclusiv: Statul, ajutat cu bani de acţionarul majoritar în afacerea "Roşia Montană"< link3 >

< link >https://www.bursa.ro/on-line/?s=print&sr=articol&id_articol=72934< link2 >Cititi si: Riscăm să ne pierdem participaţia în afacerea "Roşia Montană"< link3 >

< link >http://cxa.marketwatch.com/TSX/en/Market/intchart.aspx?symb=GBU&sid=47576< link2 >Evolutia actiunilor Gabriel Resources la Bursa< link3 >

Declaraţia domnului Daniel Andronache, directorul general al companiei Naţionale "Minvest" Deva (subordonată Ministerului Economiei): "Acţionarul majoritar (n.r.- Gabriel Resourses) a vărsat deja banii, iar pentru Minvest s-a acceptat soluţia compensării vărsămintelor cu dividendele pe anii următori".

Declaraţia ministrului economiei Adriean Videanu pentru ziarul BURSA, din data de 19 ianuarie 2010: "Majorarea de capital social necesită contractarea unui credit. Acţionarul majoritar, Gabriel Resources, va garanta împrumutul pentru acţionarul minoritar - Minvest Deva. Plata creditului se va face din dividendele care îi vor fi atribuite companiei de stat în cadrul acestei afaceri. Statul s-a asigurat, astfel, că-şi va menţine cota de 19% din proiectul Roşia Montana şi în urma majorării capitalului, pentru că acţionarul majoritar va avea tot interesul să asigure Minvest Deva resursele necesare achitării acestui credit".

Gabriel Resources: "Noi am venit cu toţi banii la majorarea de capital"

Reporter: Care a fost modalitatea agreată de către acţionari (Gabriel Resources şi compania naţională Minvest Deva) pentru plata noilor acţiuni subscrise la majorarea de capital de la RMGC în valoare de 597 de milioane de lei? Care este termenul fixat de AGA până la care toţi acţionarii trebuie să verse banii?

Gabriel Resources: Finanţarea integrală a proiectului Roşia Montană se face de către Gabriel Resources. Plata noilor acţiuni a fost efectuată în decembrie 2009, iar Gabriel Resources a vărsat toţi banii pentru această operaţiune.

Reporter: Domnul Daniel Andronache, directorul general al Minvest şi membru în Consiliul de administraţie al RMGC, sustine că acţionarul Gabriel Resources a vărsat deja banii, în decembrie, pentru noile acţiuni emise, iar Minvest îşi va compensa partea cu dividendele pe care le va încasa de la RMGC. Există vreun acord sau memorandum între cele două părţi (Minvest şi Gabriel Resources) prin care Gabriel Resources garantează distribuirea dividendelor şi, mai ales, că nu va dilua participaţia Minvest în cazul în care va compania RMGC nu va realiza profit nici în anii următori?

Gabriel Resources: Actul constitutiv prevede distribuirea de dividende conform cotei de participare la capital.

Reporter: Pe de altă parte, oficiali ai Ministerului Economiei susţin că banii pentru majorarea de capital vor fi obţinuti printr-un credit, iar Gabriel Resources va garanta şi pentru banii necesari Minvest, iar, ulterior, compania statului îşi va achita creditul cu dividendele obţinute de la RMGC. În ce calitate va garanta Gabriel Resources o companie de stat şi care va fi obiectul garanţiei?

Gabriel Resources: Nu confirmăm această informaţie.

Reporter : Care a fost motivul pentru care participaţia Minvest a fost diluată de la 33%, la doar 19%, în anul 2000, după ce licenţa de exploatare- dezvoltare a fost transferată de la Minvest la RMGC?

Gabriel Resources: Aşa au hotărât acţionarii la acel moment, în urma unui studiu de fezabilitate.

(Notă: Răspunsurile Gabriel Resources au fost obţinute prin intermediul Biroului de Presă al "Roşia Montană Gold Corporation", în data de 21 ianuarie 2010)

Motivarea judecătorului delegat pentru respingerea înregistrării majorării de capital (29.12.2009)

"(...)Prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al SC Roşia Montană Gold Corporation SA din data de 16. 12. 2009 luată în baza hotărârii adunării generale extraordinare din data de 16.10.2009 se solicită, prin cererea de înregistrare, majorarea capitalului social al societăţii prin aporturile acţionarilor ce reprezintă sume de bani introduse de către acţionari sub forma de împrumuturi (conversia împrumuturilor).

Deşi împrumutarea societăţii de către o altă societate comercială sau asociat/acţionar fie că este persoană juridică sau fizică este posibilă trebuie respectate condiţiile impuse de lege, în speţă următoarele:

1) Potrivit art 210, alin (2) din Legea 31/1990, acţiunile noi sunt liberate prin încorporarea rezervelor legale, precum şi a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creanţe lichide şi exigibile asupra societăţii, cu acţiuni ale acesteia.

2) Caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţelor rezultate dintr-un contract depinde de clauzele contractului respectiv. Creanţa este certă dacă existenţa sa rezultă din contract sau din alte acte emanate de debitor sau însuşite de acesta (comenzi etc.) Creanţa este lichidă atunci când cuantumul ei este determinat prin contract sau este determinabil cu ajutorul contractului sau al altor acte emanate de debitor. Exigibilitatea creanţei reprezintă scadenţa acesteia, care de regulă este stabilită prin contract.

3) Din punct de vedere al obligaţiilor declarative pentru contractele de împrumut pentru o durată mai mare de un an cu persoane fizice sau juridice străine există obligaţia suplimentară de notificare a operaţiunii la Banca Naţională a României, conform Normei nr. 17/2002. Prin intermediul acestei notificări se efectuează înregistrarea operaţiunii în Registrul datoriei private externe.

Sub aspectul acestor condiţii fac următoarele observaţii:

1) Din cele două contracte de împrumut încheiate în data de 16. 12. 2009 între:

- Gabriel Resources Limited (Gabriel Jersey) şi Compania Naţională a Cuprului, Aurului Minvest Deva SA, ambele în calitate de acţionari ai SC Roşia Montană Gold Corporation SA şi

- Gabriel Resources Limited (Gabriel Jersey) şi Foricon SA, ambele în calitate de acţionari ai SC Roşia Montană Gold Corporation SA nu rezultă:

a) caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţelor:

- Din cuprinsul celor două contracte de împrumut nu rezultă că Minvest SA şi Foricon SA în calitate de acţionari a împrumutat SC Roşia Montană Gold Corporation SA cu sumele de bani cu care se solicită a se majora capitalul social

- Cele două contracte de împrumut au fost încheiate între doi acţionari, neaducându-se dovada că suma stabilită în contractele de împrumut a fost utilizată de cei doi acţionari pentru a împrumuta societatea Roşia Montană Gold Corporation SA ci doar o simplă menţiune că vor fi utilizate în vederea majorării capitalului social

- Nu există niciun contract de împrumut încheiat între Minvest SA, respectiv Foricon SA, şi Roşia Montană Gold Corporation SA de unde să rezulte că cei doi acţionari au calitatea de creditori faţă de Roşia Montană Gold Corporation şi în schimbul acestor creanţe să primească acţiuni

- Sumele cu care se solicită majorarea capitalului social prin emiterea de noi acţiuni nu sunt evidenţiate în situaţiile contabile ca intrate sub formă de împrumuturi la Roşia Montană Gold Corporation SA.

2) Potrivit hotărârii adunării generale extraordinare din data de 16.10.2009, majorarea de capital social a fost decisă de acţionarul majoritar Gabriel Resources Limited, ceilalţi acţionari opunându-se, deci se poate înţelege că cei doi acţionari nu au fost de acord ca sumele de bani cu care au fost împrumutaţi, potrivit celor două contracte de împrumut, să fie folosite pentru majorarea de capital, ele de fapt nefiind înregistrate ca împrumuturi aşa cum cum rezultă din situaţiile contabile depuse la ORC.

3) Lipsesc de la dosarul depus, documentele necesare prevăzute de Legea 31/1990, modificată şi de Ordinul 2594/C/16.10.2008 în vederea înregistrării majorării de capital."

Istoria operaţiunii

octombrie 2008. Administratorii afacerii Roşia Montană Gold Corporation constată că deteriorarea activului net sub limita legală şi convoacă AGA pentru a decide asupra viitorului societăţii, fie dizolvare, fie continuarea activităţii;

decembrie 2008. Acţionarii companiei de la Roşia Montană decid continuarea activităţii şi îi împuterniceşte pe administratori să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea activului net;

septembrie 2009. Administratorii propun o majoarare de capital, prin emisiunea de noi acţiuni, operaţiune aprobată de AGA în octombrie 2009, la valoarea totală de 597 milioane de lei (202 milioane de dolari). Reprezentantul companiei statului Minvest nu votează pentru majorarea de capital;

decembrie 2009. Pe 16 decembrie 2006, data limită, Minvest subscrie la majorarea de capital, dar nu vine cu partea sa de 115 milioane de lei. Toţi banii sunt vărsaţi de către Gabriel Resources Ltd, inclusiv cele 115 milioane pentru partea statului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Daca lucrurile stau asa cum le prezentati dvs atunci ceva se misca in justitia romana! Sa speram ca cei de la ONRC Alba se mentin pe pozitie si vom asista la disparitia societatii dlui frank Timis,RMGC.Va sugerez sa ne aceti o analiza ,fie sumara, a situatiei de pe bursa din Toronto , Canada, unde este listata RMGC,daca nu ma insel. Sper ca stiti dvs mai bine! Felicitari pt materialele dvs privind RM,postate pe net !

    1. Astia sunt marii investitori internationali? Care ajung sa ajunga la mana judecatorilor ca sa mai stie daca afacerea lor mai exista?

      Iar erorile sesizate de judecator sunt de o neglijenta crasa....n 

    URAAAAAA!!!!!!!

    Bravo justitiei romane!!! 

    In sfarsit, proiectul acesta care lasa aurul romanesc sa plece in strainatata, periclitant in acelasi timp mediul, locurile de un pitoresc rar intalnit, prin intoxicarea cu cianuri, pare ca nu mai reprezinta un pericol pentru Romania. Nu credeam ca voi mai apuca sa spun asta, dar, bravo justitiei!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb