Compania de stat Conversmin, înfiinţată în anul 2002 pentru închiderea minelor unde a fost sistată extracţia şi pentru ecologizarea zonelor afectate de activitatea minieră, a avut pierderi de 1,5 milioane lei, în primele nouă luni ale acestui an, iar în perioada respectivă a realizat lucrări şi servicii de 33,5 milioane lei, a anunţat miercuri acţionarul majoritar, Ministerul Economiei.
De altfel, ministrul Gheorghe Şimon şi conducerea Conversmin au discutat chestiuni legate de finanţarea activităţilor de închidere şi ecologizare a minelor.
"Conducerea companiei a explicat pierderile curente ale companiei, de peste 1,5 milioane lei (la 30 septembrie 2017) în contextul reducerii de trei ori a sumelor alocate de la bugetul de stat, în ultimii cinci ani. Conversmin a realizat lucrări şi servicii în valoare de 33,5 milioane lei în primele trei trimestre ale anului current", a informat Ministerul Economiei, conform news.ro.
Compania mai are de decontat 3,3 milioane lei pentru perioada de referinţă şi are nevoie de încă 16 milioane lei pentru finalizarea programelor sale, în ultimul trimestru din 2017.
Ministrul Şimon a atenţionat conducerea Conversmin asupra modului în care gestionează riscul de accidente ecologice la iazurile de decantare monitorizate de companie, în special în zonele frontaliere.
Ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, s-a întâlnit în această săptămână cu conducerile Conversmin şi Remin Baia Mare, filiala EcoNord. Cele două întâlniri fac parte din seria ce va continua în luna noiembrie, cu reprezentanţii companiilor din portofoliul ministerului, pentru prezentarea şi evaluarea situaţiei actuale a acestora.
"Întâlnirea cu reprezentanţii Remin Baia Mare s-a axat pe aprobarea planului de reorganizare şi ieşirea din procedura de insolvenţă a companiei", menţionează oficialii ministerului.
Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), din coordonarea Ministerului Economiei, deţine peste trei sferturi din creanţele Remin.
Compania a avut o pierdere de 1,4 milioane lei în 2017, din cauza creşterii impozitelor şi taxelor locale cu 34%, faţă de 2016.
În prezent, veniturile Remin se bazează pe sumele rămase din vânzarea stocurilor de pirită auriferă şi sumele primite de la Conversmin pentru lucrările de conservare-închidere.
Ministrul Şimon i-a îndemnat pe reprezentanţii companiei să utilizeze mai lucrativ sumele încasate din vânzarea activelor companiei.
"Doresc un plan de reorganizare şi un plan de afaceri pentru societate, care să ducă la reluarea activităţii de minerit, pe scheletul Remin, chiar dacă nu la 100% din capacitatea anterioară. Vorbim aici despre o companie care are un potenţial apreciabil de zăcăminte de metale preţioase şi neferoase", a spus Gheorghe Şimon.
Un studiu de prefezabilitate efectuat de Remin arată că reluarea activităţii este rentabilă în perimetrele miniere Şuior, Baia Sprie şi Cavnic.
"Compania a avut discuţii, pentru colaborare, asociere şi investiţii cu două firme canadiene şi cu un fond elveţian de investiţii, care va trimite pe teren o echipă, la Baia Mare, până la sfârşitul acestui an", informează Ministerul Economiei.
Comunicatul arată că, până la apariţia noii legi a minelor, aflată acum în dezbatere publică, Remin este în situaţia paradoxală de a pierde licenţele de exploatare, în cazul aprobării planului de reorganizare.
Conform legii actuale, autoritatea competentă suspendă licenţa/permisul când constată că titularul este supus procedurii reorganizării judiciare şi/sau a falimentului.