Afaceri verzi în Munţii Făgăraş

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii / 29 iulie 2016

Afaceri verzi în Munţii Făgăraş

O echipă de 7 specialişti sociologi a cules date socio-economice din rândul celor 28 de comunităţi din jurul sitului Natura 2000 Munţii Făgăraş, a stat de vorbă cu localnicii şi a identificat soluţii privind dezvoltarea zonei din jurul Munţilor Făgăraş, cu respectarea valorilor şi a patrimoniului natural. Cu ajutorul unei echipe de filmare de la Ateles Films Olanda, a fost realizat un videoclip despre păstrarea zonelor vaste de sălbăticie din Munţii Făgăraş şi dezvoltarea umană, concepte antagonice, dar care pot exista.

Ieri, la Prefectura Braşov, a avut loc un seminar care a avut ca scop diseminarea rezultatelor proiectului "Studiul potenţialului economic şi ecologic al iniţiativelor economice bazate pe conservare pentru îmbunătăţirea economiei locale, a serviciilor ecosistemelor şi biodiversităţii, în Situl Natura 2000 Munţii Făgăraş", derulat de Fundaţia Conservation Carpathia Braşov, la care au participat primari şi responsabili de mediu din localităţile ce înconjoară Munţii Făgăraş, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor.

Se pot face afaceri fără distrugerea naturaleţii muntelui

Fundaţia Conservation Carpathia Braşov le-a prezentat celor direct implicaţi cum pot să prindă viaţă ideile celor care vor să dezvolte iniţiative economice verzi şi totodată, cum putem să păstram naturaleţea Munţilor Făgăraş. Conservation enterprises sau afacerile "verzi" sunt acele iniţiative economice care folosesc cu precădere resurse regenerabile, sunt conduse de localnici, creează locuri de muncă în zonă şi, mai ales, susţin biodiversitatea. "Această iniţiativă vine în ajutorul instituţiilor publice implicate în protecţia mediului având în vedere că permite o schimbare de optică la nivelul comunităţilor de pe raza ariilor protejate vizate. Locuitorii încep să înţeleagă faptul că existenţa unor areale de o mare valoare naturală reprezintă o oportunitate ce trebuie valorificată, nu doar o sursă de impunere a unor restricţii ce le limitează libertatea de acţiune. Sperăm ca acest model să fie preluat la nivelul întregului judeţ, având în vedere că Braşovul se bucură de un patrimoniu natural inestimabil, ce trebuie pus în valoare şi care poate aduce importante beneficii economice comunităţilor", a subliniat Ciprian Băncilă, prefectul Judeţului Braşov.

2 milioane de euro investite în refacerea ecosistemelor

În ultimii ani, Fundaţia Conservation Carpathia Braşov a cumpărat 17.000 ha păduri şi păşuni alpine în vederea conservării, a refăcut 15 km de şanţuri de eroziune şi a plantat 750.000 de puieţi, respectiv aproximativ 300 de ha reîmpădurite, pe terenuri care au fost exploatate ilegal în ultimii 10 ani şi pădurile tăiate în întregime. Fundaţia a investit în total 2 milioane de euro în refacerea ecosistemelor. "Munţii Făgăraş, în vastitatea, sălbăticia şi frumuseţea lor, ar putea deveni o zonă de vizitare unică în Europa. Ar putea fi Yellowstone-ul Europei, pentru că nicio altă locaţie de pe continentul nostru nu se compară cu biodiversitatea Munţilor Făgăraş", a precizat Christoph Promberger, Director Executiv FCC.

Daniel Bucur, Manager proiect, spune că, dezvoltând afacerile verzi, comunităţile locale pot avea beneficii pe termen lung, atât sociale, cât şi economice, iar impactul negativ asupra mediului înconjurător va fi mult diminuat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E foarte frumos acolo.

    Mergeti si la manastirea Sambata, nu sunt ortodox, pastrav viu de cumparat. 

    Autorul nu intra in miezul problemelor , de pilda devastarea raurilor Capra si Buda prin constructia de microhidrocentrale ILEGALE si compromiterea viitorului pastravului !

    Nu mai spun nimic despre TIGANIA de la Balea Lac, locul a devenit un circ , o piata de produse chinezesti, MUNTELE A DEVENIT O GROAPA DE GUNOI ! Chestiunile sociologice sunt vax albina , unii iau malaiu' si muntii vor fi Batjocoriti pe mai departe... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb