Afaceriştii: Evenimentele din Africa şi Orientul Mijlociu nu vor influenţa exporturile României

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Companii / 4 martie 2011

Afaceriştii: Evenimentele din Africa şi Orientul Mijlociu nu vor influenţa exporturile României

Exportatorii şi oamenii de afaceri nu cred că exporturile ţării noastre ar putea fi afectate de evenimentele din Libia şi Egipt. Aceştia sunt de părere că nici creşterea preţului petrolului nu va avea efecte directe asupra schimburilor comerciale cu exteriorul.

"Ar putea exista amânări la unele contracte aflate în derulare, pentru Egipt şi Libia, dar nu putem vorbi de renunţări la proiecte", ne-a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa ne-a mai precizat că exporturile nu vor fi influenţate de oscilaţiile preţului petrolului, deoarece creşterea preţului din ultima vreme este o speculaţie de moment.

Nici Cristian Pârvan, secretar general Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), nu este de părere că va exista o influenţă a crizei din exterior asupra exporturilor ţării noastre. Domnia sa ne-a declarat: "Exporturile României sunt generate de comenzile firmelor internaţionale. România are puţine exporturi proprii, ca să resimţim puternic căderea pieţei. Astfel, avem acoperire în plus şi în minus, pentru că nu suntem exportatori autentici".

Domnia sa ne-a mai precizat că preţul petrolului are un efect speculativ şi numai în cazul în care va continua să crească pe o perioadă de şase luni, atunci se va putea vorbi de resimţirea efectelor.

Călin Rechea: "Dacia" nu va mai fi motorul exporturilor

Călin Rechea, economist şef la Banca Comercială Carpatica, este de părere că, anul acesta, exporturile nu vor mai fi stimulate de vânzările de autoturisme autohtone. Domnia sa ne-a declarat: "Dacia nu va mai fi motorul exporturilor, în mare parte pentru că nu mai există programe de stimulare". Călin Rechea ne-a precizat că ţara noastră ar trebui să găseas-că nişe de export, în special pe partea agricolă. În opinia sa, structura sectorului industrial a fost distorsionată din cauza evenimentelor economice şi nu vor mai exista creşteri pe acest segment.

"Ritmul de creştere al exporturilor va încetini anul acesta comparativ cu 2010, când am avut o creştere în termeni reali de 13,1% an/an, şi probabil creşterea va fi cu o singură cifră, deoarece creşterea preţurilor la combustibili şi a altor materii prime, măsurile de austeritate bugetară implementate în ţările care sunt principalii noştri parteneri comerciali, precum şi absenţa unor stimuli fiscali consistenţi pentru companiile româneşti pe perioada crizei vor afecta competitivitatea exporturilor româneşti", ne-a declarat Melania Hăncilă, analist economic, Volksbank.

În Libia se desfăşoară revolte sociale, pentru înlăturarea regimului care se află la putere de zeci de ani.

Comerţul exterior al României a înregistrat, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), o evoluţie pozitivă în anul 2010, în special prin componenta sa de export, asumându-şi astfel, în continuare, atât rolul de motor al creşterii economice, cât şi de multiplicator în economie pentru industria orizontală, transporturi, asigurări, servicii financiare.

Volumul exporturilor româneşti a fost de 37,25 miliarde euro, mai mare cu 28,1% decât în 2009 şi peste nivelul exporturilor totale ale anului 2008 (33,725 miliarde euro), an record al exporturilor României pentru ultimii 20 de ani. Ritmul constant de creştere a exporturilor timp de 14 luni şi producţia industrială în creştere constantă de cel puţin 6 luni a determinat ca pierderea de 4,6 miliarde euro, înregistrată la exporturile din 2009, să fie astfel total recuperată.

Conform INS, volumul importurilor a fost de 46,71 miliarde euro, în 2010, cu o creştere de numai 19,9% faţă de anul 2009, semn al menţinerii investiţiilor din activitatea productivă şi al diminuării consumului din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb