Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFFER) este în proces de reorganizare prin extinderea activităţii în sectorul de gaze naturale, a precizat, ieri, Ion Lungu, preşedintele asociaţiei, în cadrul unei video-conferinţe de presă. Astfel, prin atragerea în componenţa sa a sectorului de gaze, AFEER va deveni Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFER). Lungu a spus că în prezent se derulează procesul de înscriere şi verificare.
Acesta a precizat: "La adunarea general AFEER avută la sfârşitul lunii iulie, bazându-ne pe o serie de analize, am luat decizia să extindem activitatea asociaţiei şi la zona de gaze naturale. Au fost mai multe raţiuni în spatele deciziei. Prima legată de faptul că de o bună bucată de vreme zona de reglementare, ANRE, este o singură entitate, deci s-au unit zonele de energie şi gaze, există o singură entitate de licenţiere, nu mai există departament de preţuri de gaze şi de preţuri de energie. Dar probabil cel mai important lucru, vedem ce s-a întâmplat în piaţa furnizorilor. În AFEER sunt 36 de membri. Din cei 36, 21 de furnizori şi traderi au şi licenţă de gaze naturale şi desfăşoară activităţi în ambele sectoare. Doar 15 au doar zona de energie electrică. Apoi, am văzut şi experienţa altor asociaţii similiare. În Ungaria, spre exemplu, asociaţia similară a inclus ambele activităţi. Din discuţiile avute la AFEER în multe ocazii s-a exprimat ideea că ar fi nevoie de analize de reglementare - noi avem un grup de lucru pe reglementare - pe gaze naturale, care să exprime o poziţie comună în discuţiile cu autorităţile".
Ion Lungu a mai spus că s-a hotărât de asemenea să fie incluse în asociaţie, fără drept de vot, şi companii de consultanţă pe zona de energie şi case de avocatură.
La aceeaşi conferinţă, Cristi Culea, Director energy management la Enel şi membru AFEER, a precizat că în perioada pandemiei, începând cu aprilie, consumul de energie electrică a consemnat o scădere trimestrială de 15% faţă de trimestrul întâi şi de 11% faţă de perioada similară a lui 2019.
În prezent, potrivit acestuia, consumul este cu 2% sub aceeaşi perioadă din anul trecut.
Culea a mai notat că se constată de asemenea întârzieri la plată la furnizori de către consumatori, întârzieri mai mari cu 5-15% faţă de perioadele similare din anii trecuţi. Scăderea mare a consumului a fost pe zona consumatorilor industriali, iar pe zona rezidenţial s-a consemnat o creştere în contextul pandemiei.
Totodată, ca număr de consumatori care înregistrează întârziere la plăţi, aceştia sunt mai mulţi pe rezidenţial, dar pe zona industrială impactul întârzierilor la plată este mai mare în cashflow-ul societăţilor de furnizare.
Lungu a mai precizat că în momentul de faţă nu există o estimare privind pierderile furnizorilor. Reprezentanţii AFEER au mai adăugat că în prezent nu se înregistrează progrese privind un proiect de lege privind consumatorii vulnerabili, în contextul dereglementării pieţei de energie electrică de la 1 ianuarie 2021.