AFEER solicită ANRE să urgenteze analiza cu privire la preţul mare al energiei de pe bursă

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2017

AFEER solicită ANRE să urgenteze analiza cu privire la preţul mare al energiei de pe bursă

Ion Lungu, AFEER: "Preţul energiei a crescut în luna ianuarie la valori complet neobişnuite, de nesuportat de către piaţa românească"

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) solicită Autorităţii Naţionale de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) să urgenteze analiza cu privire la preţurile mari ale energiei, să identifice cauzele şi să anunţe public, conform prevederilor legale, dacă au existat distorsiuni şi vinovaţi, potrivit unui comunicat al AFEER.

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia actuală de pe piaţa energiei, respectiv creşterile foarte mari ale preţului energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM.

Ion Lungu, preşedintele AFEER a declarat: "Preţul energiei pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este foarte mare chiar dacă a fost evident că au existat raţiuni în acest sens: ger, consum ridicat, lipsa apei şi preţuri mari pe celelalte pieţe din regiune. Cu toate acestea, preţul energiei a crescut în luna ianuarie la valori complet neobişnuite, în opinia mea de nesuportat de către piaţa românească".

În acelaşi timp, reprezentantul AFEER atrage atenţia: "Informaţiile alarmiste creează panică în piaţă, sunt complet inutile şi este de recomandat să fie evitate în aceste momente critice, mai ales atunci când vin din partea autorităţilor".

AFEER consideră că este necesară realizarea unei analize de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei pentru a identifica dacă au existat distorsiuni create în mod voit de către anumiţi participanţi la piaţa de energie - traderi, furnizori, producători.

Domnul Lungu a mai precizat: "Să nu blamăm o întreagă categorie de participanţi la piaţă fără a avea în prealabil toate informaţiile. Cerem ANRE să urgenteze analiza anunţată, să identifice cauzele şi să anunţe public, conform prevederilor legale, dacă au existat «vinovaţi» care, prin comportamentul lor, au creat distorsiuni în piaţă".

AFEER apreciază că este necesar să se analizeze motivele pentru care în PZU oferta este, în multe intervale orare, cu 1500-2000 MW sub cerere deşi există resurse care acoperă consumul în piaţa de echilibrare.

Oficialul Asociaţiei a susţinut că, în această perioadă, furnizorii şi traderii de energie resimt din plin creşterile de preţuri la energie pe bursă: "Un mare trader şi furnizor de energie electrică şi-a solicitat insolvenţa şi alţi participanţi la piaţa energiei sunt într-o situaţie dificilă. Este semnificativ şi faptul că de cele mai multe ori, atunci când un furnizor devine incapabil să îşi achite obligaţiile, se crează disfuncţionalităţi în lanţ şi au de suferit şi alţi participanţi la piaţă".

Potrivit AFEER, unul dintre motivele care au dus la actuala situaţie din piaţă îl reprezintă diferenţele dintre reglementările din piaţa angro de energie, foarte rigidă, şi cea en-detail, foarte flexibilă.

Ion Lungu a mai spus: "Din punctul nostru de vedere, piaţa en-detail este cea mai competitivă zonă din economia românească. Este o piaţă concurenţială, solidă. Este esenţial să se menţină aceste standarde ridicate de competitivitate, să se asigure predictibilitatea şi stabilitatea cadrului legal".

Domnia sa a adăugat: "În cele mai multe cazuri, la licitaţii există mai multe oferte, câştigătorul fiind desemnat la diferenţe de sub un leu faţă de următorul clasat. Totul se întâmplă pe fondul unor marje foarte scăzute în domeniul furnizării de energie. Constatăm o competiţie foarte dură în domeniu. Lupta se duce la fiecare leu, iar la finalul zilei nu mai ai de unde să-ţi menţii marjele".

În acelaşi timp, pe piaţa angro de energie toate produsele care se tranzacţionează sunt standardizate, fapt ce a încurajat o migrare a furnizorilor pe piaţa spot (PZU) şi pe piaţa de echilibrare (PE), două pieţe care au înregistrat volume foarte mari de tranzacţionare în această perioadă, conform documentului.

Pe termen scurt, AFEER solicită reintroducerea urgentă a contractelor flexibile pe PCCB-LE, care va avea ca rezultat imediat o optimizare vizibilă a pieţei angro.

Pe termen lung, AFEER propune reintroducerea contractelor bilaterale negociate direct, ce va rezolva şi problema flexibilităţii, introducerea posibilităţii de a refuza anumite contrapărţi în cadrul PCCB-NC, într-un interval de 15 minute, fapt ce ar ajuta la eliminarea acelor participanţi la piaţă care au avut un istoric de comportament neadecvat.

De asemenea, Asociaţia mai propune reevaluarea sistemului de garanţii bancare necesare tranzacţionării, cu scopul păstrării şi întăririi disciplinei în tranzacţionare (păstrând confidenţialitatea trebuie identificată o soluţie de garantare a bunei execuţii care să asigure piaţa că nu pot exista jucători cu poziţii deschise ce depăşesc capacitatea lor financiară) şi reevaluarea contractelor din PCSU, care să conţină în mod clar condiţiile de tranzacţionare şi de penalizări.

Recent, Consiliul Concurenţiei şi ANRE au anunţat că analizează mai multe tranzacţii suspecte realizate în luna ianuarie, pe bursa de energie OPCOM.

Ţara noastră a avut cele mai mari preţuri ale energiei din Europa, înregistrate pe pieţele pentru ziua următoare, în zilele de 15 şi 23 ianuarie ale acestui an, ajungând la 74,92 euro/MWh, respectiv 96,52 euro/MWh, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale.

Potrivit unui comunicat al Enel, preţurile energiei sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcţionare, iar unii furnizori denunţă unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale preţurilor, lăsând clienţii fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate.

De asemenea, reprezentanţii Enel susţin că, în aceste momente dificile, se poate distinge cu adevărat între jucătorii din piaţă care fac ceea ce au promis şi cei care îşi încalcă angajamentele.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. e HOAS IN TARA. ROMANIA E NEGUVERNABILA din cauza unor PROSTI si HOTI!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb