Spania şi Portugalia revin la normal, în timp ce experţii investighează cauza penei de curent

M.P.
Internaţional / 30 aprilie

Sursă foto: Wikipedia

Sursă foto: Wikipedia

Viaţa revine treptat la normal în Spania şi Portugalia, după cea mai severă pană de curent înregistrată vreodată în Europa, în timp ce autorităţile şi experţii în energie caută să afle ce a provocat colapsul reţelei electrice.

​Pe 28 aprilie 2025, la ora 12:33 (ora locală), Spania şi Portugalia au fost afectate de o pană de curent masivă, considerată cea mai gravă din istoria recentă a Europei. În doar câteva secunde, aproximativ 60% din producţia de energie electrică a fost pierdută, echivalentul a 15 gigawaţi, ceea ce a dus la deconectarea reţelei electrice iberice de sistemul european şi a lăsat milioane de oameni fără electricitate. Incidentul a afectat grav infrastructura esenţială, inclusiv transportul public, comunicaţiile, spitalele şi serviciile de urgenţă. Zeci de mii de oameni au rămas blocaţi în trenuri, iar lipsa reţelelor de telefonie a amplificat sentimentul de izolare. În marile oraşe, magazinele au funcţionat pe întuneric, iar restaurantele au aprins lumânări pentru clienţi. Unităţile medicale au funcţionat pe generatoare de rezervă, dar unele intervenţii şi activităţi programate au fost suspendate, iar cazurile critice au fost tratate cu dificultate. În paralel, sectorul bancar s-a confruntat cu perturbări majore: bancomatele au devenit nefuncţionale, numeroase sucursale au fost închise, iar în Lisabona s-au format cozi la ATM-uri. De asemenea, au existat probleme cu terminalele POS, ceea ce a afectat plăţile electronice în întreaga regiune.

În Spania, până marţi dimineaţă (29 aprilie 2025), toate staţiile de transformare funcţionau din nou normal. Reţeaua electrică naţională fusese restabilită integral, conform Red Electrica.

În Portugalia, operatorul REN a anunţat că, până luni seară (28 aprilie), toate substaţiile funcţionau normal, iar reţeaua era "perfect stabilizată" până la ora 23:30.

Opiniile privind cauza penei de curent din Spania şi Portugalia sunt împărţite, însă ipoteza principală rămâne o deconectare bruscă a producţiei de energie, în special din surse solare din sud-vestul Spaniei. Operatorii de reţea au exclus un atac cibernetic, deşi justiţia spaniolă investighează în continuare posibilitatea unui sabotaj informatic. Autorităţile meteorologice au infirmat ideea unui fenomen atmosferic rar, iar premierul Pedro Sanchez a respins acuzaţiile legate de renunţarea la energia nucleară.

Red Electrica (Spania) şi REN (Portugalia) lucrează cu autorităţile europene pentru a identifica sursa problemei.

Incidentul a evidenţiat fragilitatea infrastructurii energetice în contextul tranziţiei către surse regenerabile.

Între timp, Comisia Europeană a declarat că va lansa o anchetă pentru a înţelege cauzele exacte ale evenimentului şi pentru a preveni reapariţia acestuia.

În contextul penei de curent masive din Spania şi Portugalia, secretarul de stat Raed Arafat a lansat un avertisment pentru cetăţenii români, subliniind necesitatea unui kit de urgenţă în orice gospodărie. Acesta ar trebui să includă elemente esenţiale precum apă, alimente neperisabile, lanternă, radio cu baterii, medicamente de bază şi o sumă de bani în numerar. Arafat a atras atenţia asupra riscului dependenţei totale de carduri şi plăţi electronice, care pot deveni inaccesibile în cazul unor pene majore de curent. El a punctat că, deşi România nu se confruntă în prezent cu o astfel de ameninţare, prevenţia şi pregătirea sunt esenţiale pentru a face faţă oricărei situaţii neprevăzute.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. La postul [...] Romania tv , s-a spus ca trebuie sa ne pregatim pentru Marea Pana de Curent !?! de ce au devenit obligatorii penele de curent ?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3711
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2912
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8568
Gram de aur (XAU)Gram de aur465.3708

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb