Asociaţia Furnizorilor de Energie din România - AFEER atrage atenţia că, în prezent, piaţa nu este influenţată de cererea şi oferta de energie electrică şi gaze naturale, ci, în primul rând, de reglementări, informează un comunicat de presă, remis astăzi.
Această situaţie nu este benefică pe termen lung nici actorilor din piaţă, nici bugetului statului şi, cu atât mai puţin, consumatorilor, atât casnici, cât şi industriali.În urma numeroaselor reglementări şi modificări ale legislaţiei, la care se adaugă cele la legislaţia secundară, piaţa de a ajuns în impas. Această situaţie afectează atât activitatea producătorilor, a furnizorilor, cât şi a consumatorilor (în special cei non-casnici).
Ultima decizie a Parlamentului, promulgată de Preşedintele Klaus Iohannis, de a modifica legea 153/2022 şi de a introduce un nou plafon pentru decontare, de 900 lei/MWh, este o lovitură în plus dată pieţei. Acestă lege a fost adoptată fără consultarea actorilor din piaţă. Noua modificare legislativă nu face decât să dea dreptate, o dată în plus, Comisiei Europene, care, în recentul Raport de ţară privind statul de drept, sublinia că România "nu a înregistrat niciun progres în ceea ce priveşte asigurarea unei consultări publice eficiente înainte de adoptarea unui proiect legislativ".
Pe de altă parte, pe pieţele regionale şi europene la termen se observă o inversare a tendinţei în ceea ce priveşte preţurile: odata cu sfarsitul primaverii, acestea au început să crească, atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică.
Astfel, un plafon de 900 lei/MWh nu garanteaza acoperirea costurile de achiziţie a energiei electrice in conditiile plafonarii preturilor la consumatori.
"A trecut exagerat de mult timp de când s-au făcut ultimele decontări complete. În tot acest timp s-au strâns datorii ale statului către furnizorii de energie electrică şi gaze naturale. Dacă, până acum, statul a făcut din cand in cand plăţi parţiale, de-acum înainte nu ştim cum va reuşi să achite furnizorilor subvenţiile pe care aceştia, practic, le-au acordat populaţiei şi companiilor. Cum din taxarea privind activitatea de productie si din cea de tranzactionare nu se alimentează suficient Fondul de Tranziţie Energetică, iar preţurile în piaţă şi-au inversat trendul şi încep să crească, există o îngrijorare profundă a furnizorilor că nu li se vor mai deconta cheltuielile făcute şi, cu atât mai puţin, cele pe care urmează să le facă până la sfârşitul lunii martie 2025, când se încheie schema de ajutor instituită de către autorităţi", spune dl Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER.
În contextul dat, cu toate aspectele semnalate, AFEER solicită autorităţilor ca legislaţia să fie echitabilă, să asigure o competiţie corectă, să fie compatibilă cu reglementările europene şi să nu introducă probleme suplimentare pentru sectorul energetic.
De asemenea, dacă autorităţile intenţionează să modifice legislaţia existentă, atât în ceea ce priveşte decontarea, cât şi eliminarea schemei privind plafonarea/compensarea facturilor, precum şi supraimpozitarea companiilor, solicităm ca aceasta să se faca înainte de începutul sezonului rece si sa fie anuntata din timp, pentru a da posibilitatea producătorilor, traderilor şi furnizorilor să facă achizitiile cu energie electrică şi gaze naturale necesare pentru bunul mers al companiilor, dar, în primul rând, pentru consumatori.AFEER doreşte ca la adoptarea oricărui act normativ ce influenţează piaţa energiei electrice şi a gazelor naturale, să fie consultaţi şi specialiştii din domeniu.