Ministerul de Finanţe al guvernului taliban din Afganistan a pregătit un proiect de buget de stat ce va fi finanţat pentru prima dată în ultimii 20 de ani fără ajutor internaţional, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului, informează astăzi AFP, conform Agerpres.
Elaborarea lui intervine în condiţiile în care Afganistanul se află într-o profundă criză economică ce riscă să se transforme în criză umanitară, Programul Alimentar Mondial (PAM) al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) atenţionând împotriva unei "avalanşe a foametei" ce urmează să vină.
Ahmad Wali Haqmail, un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe, nu a precizat cuantumul proiectului de buget, ce va fi valabil până în decembrie 2022, însă a declarat pentru AFP că acesta trebuie aprobat de guvernul afgan înainte să fie publicat.
"Încercăm să-l finanţăm cu veniturile noastre interne şi credem că vom reuşi", a declarat el înainte de aceasta într-un interviu pentru televiziunea publică RTA, din care au fost difuzate pe Twitter mai multe fragmente.
Ajutorul internaţional pentru Afganistan a fost suspendat după revenirea talibanilor la putere, în august, ţările occidentale îngheţând de asemenea miliardele de dolari deţinute de statul afgan în străinătate.
Bugetul pentru 2021, elaborat de regimul precedent sub egida Fondului Monetar Internaţional (FMI), era format aproape la egalitate din 219 miliarde de afgani (moneda naţională, suma echivalează cu 1,75 de miliarde de euro) ajutoare internaţionale şi 217 miliarde de afgani din taxe şi impozite.
Rata de schimb era atunci de circa 90 de afgani pentru un euro, însă moneda locală nu încetează să se devalorizeze după revenirea talibanilor la putere. Vineri, ea se situa la 120 de afgani pentru un euro.
Haqmal a recunoscut totodată că statul afgan le datorează funcţionarilor plăţi pentru mai multe luni de salariu, dar a dat asigurări că "se va face tot ce e posibil" pentru a achita întârzierile salariale înainte de sfârşitul anului. El a mai declarat că o nouă grilă de salarizare este în curs de pregătire.