Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a plătit aproximativ 582 de milioane de euro fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor şi autorităţilor publice locale, în perioada 16 octombrie 2020 - 15 octombrie 2021, din fondurile europene alocate României prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
"Această sumă reprezintă efectiv banii europeni pe care i-am absorbit din alocarea pe care o avem de la Comisia Europeană. Este o valoare obiectivă care însă nu include banii de la bugetul de stat sau contribuţia proprie a beneficiarilor. A fost un efort care se datorează în principal colectivului AFIR, care s-a implicat în condiţii foarte dificile să verifice fiecare proiect, să analizeze fiecare document şi mai ales să sprijine şi să îndrume beneficiarii pentru a implementa cu succes investiţiile. Aş vrea să mulţumesc şi beneficiarilor noştri, consultanţilor şi instituţiilor partenere care au dat tot concursul pentru a absorbi eficient fondurile europene. Pot să asigur că şi în continuare vom menţine acelaşi ritm alert la acelaşi standarde ridicate de eficienţă şi integritate." a precizat Mihai MORARU, directorul general al AFIR.
În anul financiar 2019, AFIR a efectuat plăţi în valoare de 524 milioane de euro, iar în anul 2020, AFIR a avut un vârf de plăţi de 656 de milioane de euro pentru beneficiarii PNDR.
În acest an financiar, din fondurile europene alocate României, AFIR a efectuat plăţi în valoare de 171,6 milioane de euro în contul fermierilor, beneficiari ai PNDR 2020, pentru investiţii în exploataţii agricole, pomicole, în cooperare şi grupuri de producători. Totodată, Agenţia a plătit 211,3 milioane de euro autorităţilor locale, beneficiarii publici ai PNDR 2020, pentru investiţii în infrastructura de bază, de acces şi de patrimoniu cultural din mediul rural.
De asemenea, procesatorii au beneficiat de plăţi în valoare de 68,5 milioane de euro, iar antreprenorii au încasat fonduri în valoare de 22,2 milioane de euro pentru investiţii în sectorul non-agricol. Grupurile de Acţiune Locală (GAL) au beneficiat prin subprogramul tematic LEADER de plăţi în valoare de 68,8 milioane de euro. În plus, AFIR a plătit peste 11 milioane de euro pentru măsurile de sprijin finanţate în cadrul PNDR 2020, pentru transfer de cunoştinţe şi acţiuni de informare, servicii de consiliere, pentru refacerea potenţialului de producţie agricolă afectat de dezastre naturale şi pentru gestionarea riscurilor în agricultură.