Fondurile disponibile pentru investiţii în achiziţii simple de utilaje agricole pentru formele asociative s-au epuizat, a anunţat marţi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, informează Agerpres.
"Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă epuizarea fondurilor disponibile pentru investiţii în achiziţii simple de utilaje agricole pentru formele asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr, finanţate prin submăsura 4.1 - Investiţii în exploataţii agricole, componenta 4.1.1. Din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020)", se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, de la deschiderea sesiunii pe 25 iunie 2024 şi până la momentul epuizării fondurilor alocate, fermierii au depus online prin această linie de finanţare 145 de cereri de finanţare, însumând 163,43 milioane de euro, faţă de alocarea disponibilă de 51,51 milioane de euro.
Termenul limită stabilit pentru depunerea cererilor de finanţare era 24 septembrie 2024.
"Pentru cooperative, grupuri de producători şi organizaţii de producători, rata sprijinului public nerambursabil este de 50% şi poate creşte până la 90% dacă sunt îndeplinite anumite condiţii şi nu poate depăşi 1.500.000 euro, indiferent de tipul investiţiei şi de dimensiunea fermei", se mai precizează în comunicat.
Potrivit AFIR, pentru achiziţia de utilaje destinate culturii sfeclei de zahăr, fermierii şi formele asociative din acest sector mai pot depune solicitări de finanţare până pe data de 24 septembrie 2024, ora 16:00.
Astfel, pentru acest tip de investiţii, cererile de finanţare pot fi depuse în continuare până la data închiderii sesiunii sau până la epuizarea fondurilor.
Până în prezent, pentru investiţiile în utilaje destinate sfeclei de zahăr au fost depuse 11 solicitări de finanţare însumând 9 milioane de euro. În acest moment, mai sunt disponibile fonduri în valoare de 82,5 milioane de euro.
"În cadrul acestui apel de cereri de proiecte, prin pachetul 4.1.1 au fost puse la dispoziţie fonduri nerambursabile pentru proiecte de achiziţii simple de utilaje agricole pentru exploataţii care cuprind culturi de câmp, inclusiv culturi furajere destinate hranei animalelor şi plante tehnice, precum şi culturile horticole, inclusiv cele pomicole şi în spaţii protejate", susţin reprezentanţii agenţiei.