AFIR: Grad de absorbţie de 86% din fondurile europene

F.D.
Miscellanea / 9 ianuarie

AFIR: Grad de absorbţie de 86% din fondurile europene

Gradul de absorbţie a fondurilor europene acordate României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) a ajuns la 86% pe programarea financiară 2014 - 2020, inclusiv perioada de tranziţie 2021 - 2022, a anunţat, marţi, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Procentul reprezintă valoarea plăţilor efectuate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor şi autorităţilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportată la alocarea totală de 12,7 miliarde de euro.

"Din totalul plăţilor efectuate de AFIR, s-au decontat 5,77 miliarde de euro pentru proiectele de investiţii selectate pentru finanţare, iar 5,1 miliarde de euro s-au acordat fermierilor care au beneficiat de plăţile directe pentru măsurile de mediu şi climă", precizează reprezentanţii AFIR.

În perioada de programare financiară 2014 - 2020, extinsă la nivel european până în 2022, AFIR a primit 120.689 solicitări de finanţare pentru investiţii în valoare de 12,5 miliarde de euro. În urma procesului de evaluare şi de selecţie, au fost încheiate, în limita fondurilor disponibile, contracte de finanţare cu 96.140 de beneficiari ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, pentru suma totală de peste 7,2 miliarde de euro (sunt incluse şi proiectele din perioada de tranziţie PNDR 2013 şi PNDR 2020).

În anul 2023, AFIR a plătit beneficiarilor proiectelor de investiţii şi ai plăţilor directe compensatorii 1,487 miliarde de euro, depăşind previziunea de plată pentru întreg anul calendaristic 2023.

Totodată, pe 15 octombrie 2023, agenţia a închis anul financiar european 2023 (16 octombrie 2022 - 15 octombrie 2023) cu plăţi de peste 626 milioane de euro - ţinta de absorbţie aferentă plăţilor PNDR pentru măsurile de investiţii fiind de 502,6 milioane de euro, ceea ce înseamnă un grad de realizare de 124%.

"Aceşti bani reprezintă angajamentul nostru constant faţă de dezvoltarea durabilă a mediului rural. Am susţinut proiecte esenţiale în agricultură, infrastructura rurală şi în diversificarea economiei locale. Prin implementarea tehnică şi financiară a FEADR, AFIR a facilitat accesul la resurse esenţiale pentru comunităţile rurale, stimulând inovaţia, modernizarea şi competitivitatea în sectorul agricol. Aceste plăţi reprezintă o etapă importantă în susţinerea dezvoltării economice şi sociale durabile în mediul rural, contribuind la consolidarea unei agriculturi moderne şi a unei infrastructuri adecvate pentru fermieri şi comunităţile locale din întreaga ţară" a declarat George Chiriţă, director general al AFIR.

Până în prezent, AFIR are în portofoliul său 80.090 de proiecte finalizate, în valoare de 4,13 miliarde de euro.

Potrivit sursei citate, proiectele aflate în derulare, respectiv 16.050 proiecte, unele întârziate ca urmare a impactului pandemiei Covid-19 sau a majorării plăţilor la materialele de construcţie, dar şi a modificărilor legislative în domeniul achiziţiilor publice, trebuie finalizate în perioada următoare până la finalul anului 2025.

Pentru proiectele de investiţii care au avut stadiul implementării de minimum 30% la data de 31 octombrie 2023, perioada de execuţie a proiectelor se poate prelungi astfel ca ultima plată prin PNDR 2020 să se poate face până la data limită, respectiv decembrie 2025.

"La nivelul Agenţiei se aplică o monitorizare riguroasă pentru identificarea proiectelor care pot solicita în mod justificat prelungirea contractelor, precum şi o serie de măsuri în vederea simplificării modalităţii de decontare pentru ultima tranşă de plată, în special pentru proiectele care prevăd lucrări de construcţii şi montaj", a precizat George Chiriţă.

Pentru stabilirea încadrării proiectelor care pot solicita prelungirea contractelor se analizează dacă în cadrul proiectului au fost realizate plăţi de minimum 30% din valoarea eligibilă, fiind luate în calcul atât plăţile efectuate de AFIR către beneficiar, cât şi plăţile beneficiarilor către furnizori de bunuri, servicii şi lucrări, inclusiv plăţile în avans efectuate de beneficiari către contractori. În stabilirea gradului de implementare a proiectului pe baza criteriilor menţionate nu este luat în calcul avansul plătit de AFIR către beneficiar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb