Australia, Marea Britanie şi Statele Unite au indicat marţi că "au în vedere cooperarea" cu Japonia în cadrul alianţei de apărare AUKUS, cu o zi înaintea întâlnirii dintre premierul japonez Fumio Kishida şi preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.
Membrii AUKUS au subliniat într-un comunicat că "punctele forte şi parteneriatele bilaterale în domeniul apărării" ale Japoniei cu ţările în cauză fac din aceasta un partener natural.
De la crearea alianţei, "ţările noastre şi-au exprimat clar intenţia de a face să participe şi alte ţări la proiectele din al doilea pilon pe măsură ce activitatea noastră avansează", potrivit comunicatului.
De la înfiinţarea acestei alianţe, "am construit o bază trilaterală puternică menită să furnizeze capacităţi militare avansate rapid şi la scară largă".
Fondată în 2021, alianţa AUKUS îşi propune să consolideze legăturile de apărare dintre Washington, Londra şi Canberra, pe fondul creşterii puterii militare a Chinei în Asia-Pacific.
Primul pilon al acestui pact constă în a dota Australia cu o flotă de submarine puternice cu propulsie nucleară. A doua componentă majoră se referă la războiul cibernetic, inteligenţa artificială, precum şi dezvoltarea de drone subacvatice şi rachete hipersonice cu rază lungă de acţiune.
Comunicatul de marţi a precizat că, pe viitor, alianţa va ţine cont de inovaţia tehnologică, finanţarea, forţele industriale şi capacitatea de a proteja în mod adecvat datele şi informaţiile sensibile.
Premierul australian Anthony Albanese a declarat marţi presei la Canberra că participarea Japoniei va viza doar al doilea pilon al acordului.
"Japonia este un candidat firesc pentru asta", a spus el.
Comunicatul a fost dat publicităţii înaintea unei întâlniri între prim-ministrul japonez şi preşedintele american, miercuri, la Washington. Cei doi lideri ar urma să discute despre viitorul Japoniei în cadrul AUKUS în termeni de "capacităţi avansate".