Preşedintele american Joe Biden anunţă marţi, în cadrul unei vizite în Angola, un ajutor umanitar destinat Africii - în valoare de peste un miliard de dolari -, axat asupra unui mare proiect de infrastructură care vizează să afirme ambiţiile Washingtonului împotriva Chinei pe continentul african, relatează AFP.
Biden a fost primit de către omologul său angolez Joao Lourenço, cu câteva săptămâni înainte de a-i preda ştafeta succesorului său Donald Trump la Casa Albă, care nu a fost evocat în mod explicit de către cei doi şefi de stat, dar a cărui umbră a planat asupra întâlnirii.
Joe Biden a declarat, la Muzeul Naţional al Sclaviei din capitala angoleză Luanda, că Statele Unite "susţin deplin Africa" şi a anunţat un nou ajutor, în valoare de peste un miliard de dolari - raprtizat între 31 de ţări, "pentru africanii deplasaţi de secete istorice".Africa australă se confruntă de câteva luni cea mai gravă secetă înregistrată vreodată, legată de fenomenul climatic El Nino, care înfometează milioane de oameni.
Biden a catalogat traficul cu sclavi drept un "păcat originar" care a "bântuit" Statele Unite. În secolul al XIX-lea, Angola a furnizat un mare număr de sclavi traficului către Americi.
La plecarea de la muzeu, şeful statului american le-a declarat unor jurnalişti că era "pe cale să se informeze" despre Coreea de Sud, unde preşedintele a decretat legea marţială.
Întrebat de câteva ori marţi despre graţierea prezidenţială a fiului său, Hunter, el nu a răspuns.
Această răzgândire a surprins duminică, după ce democratul în vârstă de 82 de ani a dat asigurări că va lăsa justiţia să-şi urmeze cursul cu privire la fiul său mai mic, ţinta privilegiată a adversarilor săi trumpişti, judecat cu privire la deţinerea ilegală a unei arme de foc şi fraudă fiscală.
Aceasta este prima vizită de acest fel a unui preşedinte american pe continentul african din 2015 şi prima vizită în Angola. Însă ea intervine în contextul în care Joe Biden nu mai are greutate politică.Preşedintele în exerciţiu american a abordat mai multe subiecte de politică externă împreună cu Joao Lourenço, potrivit unui oficial american de rang înalt, şi anume Războiul din Ucraina şi temerea că în Africa ar putea "să ajungă" armament, un risc la adresa securităţii.
CALE FERATĂ AMBIŢIOASĂ
Ei au discutat îndelung despre "culoarul Lobito", un proiect uriaş al unei căi ferate care reprezintă investiţia "masivă şi foarte ambiţioasă", emblematică, a preşedinţiei Biden în Africa.Ei au discutat de asemenea despre probleme de guvernare şi "fragilitatea" democraţiei, care "necesită o muncă constantă".
Miercuri, Joe biden urmează să efectueze o vizită la Lobito, la aproximativ 500 de kilometri sud de Luanda, unde urmează să se întâlnească cu lideri ai ţărilor vizate în faimosul "culoar", menit să transporte către oraşul portuar materii prime strategice, de exemplu cupru şi cobalt.
În afară de Angola, este vorba despre Republica Democratică Congo (RDC), Zambia şi Tanzania, potrivit Casei Albe.
Acest şantier este "o adevărată revoluţie în angajarea Statelor Unite în Africa", dă asigurări un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, John Kirby.
"Avem speranţa fierbinte că viitoarea echipă (...) va înţelege cum va contribui acest lucru la mai multă securitate, prosperitate şi stabilitate economică pe continent", a subliniat el.
"Culoarul Lobito" - susţinut şi de către Uniunea Europeană (UE) - este conceput ca o vitrină a ambiţiilor americane în Africa, mai degrabă neglijate în ultimii ani de către prima putere a lumii, în timp ce China investeşte puternic în ea.
"Noi nu cerem ţărilor să aleagă între Statele Unite şi China sau Rusia. Noi căutăm pur şi simplu proiecte de investiţii fiabile" în Africa, "pentru că prea multe ţări s-au bazat pe investiţii neregulate şi se trezesc acum devastate de datorii", a declarat el, referindu-se transparent la Beijing.
Angola are o datorie de 17 miliarde de dolari faţă de China - reprezentând 40% din întreaga sa datorie.
Opinia Cititorului