Mii de profesori români au manifestat joi în România, cerând o creştere a salariilor, în cadrul unei greve fără precedent de 18 ani, în care activitatea majorităţii şcolilor a fost oprită, relatează AFP, conform news.ro.
"Suntem aici pentru că ne aflăm la capătul răbdării în faţa numeroaselor promisiuni călcate în picioare de-a lungul anilor", declară AFP Alina Deliu, o profesoară în vârstă de 47 de ani, care a manifestat la Bucureşti.
Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat în faţa sediului Guvernului, după care au mărşăluit către Parlament, strigând "Demnitate!". "Hoţii!" sau "Ruşine să vă fie!".
România - la fel ca alte state membre ale Uniunii Europene (UE) zguduite de proteste faţă de scumpirea traiului - s-a confruntat cu regularitate cu manifestaţii, în ultimele luni, care au rămas, până acum, de o amploare modestă.
Însă, în urma eşecului mai multor runde de negocieri cu Guvernul, sindicatele au decis să înăsprească tonul.
Ele au lansat luni o grevă, care afectează mii de instituţii de învăţământ.
Salariile cadrelor didactice nu ţin pasul cu inflaţia - de peste 10% - în această ţară din Europa de Est.
La începutul carierei în învăţământ, ele sunt de aproximativ 2.400 de lei net pe lună (484 de euro) - adică de două ori mai mici decât salariul mediu (952 de euro).
"Suntem ignoraţi total! Remuneraţiile sunt foarte slabe, iar ei încearcă să ne cumpere tăcerea oferindu-ne bonuri de cumpărături" sau prime, deplânge Mihai Dobre, în vârstă de 29 de ani, un cadru în învăţământul primar.
"Avem mai degrabă nevoie de salarii care să motiveze, condiţii de muncă mai bune, şcoli cu gimnazii", subliniază Mitică Iosif, un lider sindical în vârstă de 56 de ani, venit special de la Constanţa (est).
Guvernul anunţă, fără să facă precizări în acest sens, că este necesară o modificare a legislaţiei pentru a putea să crească veniturile în sectorul public.
Un proiect de lege ar urma să fie pregătit la jumătatea lui iulie, însă punerea în aplicare a acestuia ar putea să dureze mai multe luni, potrivit news.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 26.05.2023, 07:27)
Remunerațiile lor sunt f.mari,sunt niște veșnic nemulțumiți și în căutare de mulți bani.Au minim 3luni vacantă,au maxim 3-4ore de predare/zi,cadouri mici și mari de la părinții elevilor,meditații la prețuri mari încasate la negru.Performanțele celor mai mulți sunt de toată jena,se complac în apatie.
Dublati le salariile și î i veți vedea în stradă odată cu vremea bună și la anul.
Pare că meditatiilel la negru nu sint pe lista lor de revendicări...asta ptr că majoritatea au PFA uri unde conform.declarației unice apare că au dat 2ore de meditație/lună si nu 200ore...profesorii furăcioși.....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2023, 09:29)
Corect , in plus multi au note de 2 si 3 la titularizare . elevii pregatiti de ei nu inteleg nimic si au note de 10 . sint si profesori care fac munca din pasiune , ei ar trebui sa primeasca salarii duble , dar acestia nu pierd vremea la tigara sau cu cartoane la demonstratii .
1.2. adevarat! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de un om în data de 26.05.2023, 09:32)
Parintii mei au fost profesori si stiu foarte bine! Tot ce a spus Danusia este adevarat! In plus in vacante mai mergeau si prin tabere ca supraveghetori si ma luau si pe mine, gratis! La ora 12 erau acasa! Asta e adevarul!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2023, 10:31)
La salarii de femeie de serviciu si soferi,
credeti ca vine cineva "destept" in educatie ??!!
de asta trebuie ridicate nivelulu salarial,altfel tara noastra nu are viitor
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 26.05.2023, 12:21)
Totusi, n-au mai iesit de mult in strada atat de organizat, iar greva nici atat.
Pot sa inteleg si ce spui tu. Dar dincolo de asta, zilele trecute auzeam ca un sofer de la ANAF are salariu 5000 lei, iar un profesor cu 20 ani are aproape 4000. Nu cred ca poti spune ca asta e normal.
Daca ar fi echitate la salarii in sistemul bugetar, plus n-ar mai exista pensii speciale (sau n-ar fi atat de mari), probabil ai putea sa le spui profesorilor ca nu sunt discriminati la salariu si ca sa faca ciocul mic. Dar asa, ii inteleg.
Plus ca noi avem si tendinta de a generaliza (daca vezi un profesor prost pregatit sau spagar ii consideri pe toti la fel) si de a uita/bagateliza (invatamantul a fost mereu o Cenusareasa, de la salarii la investitii in baza materiala).
Eu unul cred ca profesorii merita niste salarii corecte. Ok, le maresti si nu se va intampla nimic de maine, metehnele trec greu. Dar macar facem un pas. Nu se poate nici asa, le dam salarii mici, apoi ne plangem ca nu e performanta, ca meditatii, ca nu stiu ce.
Sau ok, nu le dam la profesori, ca zicem ca stau si o freaca. Dar atunci sa taiem de la toti care stau si o freaca. Dar asa, cu sofer ANAF cu 5000 lei si profesor cu vechime la 4000 lei nu merge.
PS Nu sunt profesor si nu am in familie sau printre prieteni profesori
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2023, 13:33)
La cat stau acasa platiti au salarii mari , in plus cand le-au crescut salariile , calitatea invatamantului nu a crescut si atunci pentru ce cresteri ? daca e asa rau de ce se fac profi ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2023, 10:29)
Se spune ca nu sunt bani la buget ptr. marire salarii la educatie,
dar 10 miliarde euro ptr. cheltuieli militare ARE bugetul,
chiar suntem luati de fraieri de politicienii nostrii "minunati"