Consiliul de Administraţie al producătorului aeronautic european Airbus urma să se reunească ieri, într-un context tensionat, provocat de zvonurile privind viitorul mai multor manageri de top, o situaţie urmărită cu atenţie de autorităţile de la Paris şi Berlin, îngrijorate de o posibilă destabilizare a grupului european, transmite AFP, conform Agerpres.
Potrivit unui articol apărut în Le Figaro, directorul general al Airbus, germanul Tom Enders, urma să-i anunţe pe membrii Consiliului de Administraţie că nu intenţionează să rămână în funcţie după expirarea actualului mandat, în 2019. O astfel de decizie ar declanşa o luptă pentru putere la vârful Airbus, chiar într-un moment în care grupul se confruntă cu mai multe investigaţii de corupţie şi, de asemenea, trebuie să ia o decizie cu privire la viitorul programului A380 Superjumbo.
La Berlin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei a refuzat să facă orice comentarii cu privire la articolele din presă.
"Nu sunt la curent cu astfel de informaţii", a declarat Beate Baron.
În ceea ce priveşte o posibilă schimbare la vârful Airbus, Beate Baron a precizat că aceasta este o decizie ce va fi luată de Consiliul de Administraţie. La Paris, autorităţile franceze s-au limitat să spună că statul va urmări cu atenţie evoluţiile din acest dosar.
Germania şi Franţa deţin 22% din acţiunile grupului Airbus, dar nu sunt direct reprezentate în CA. Airbus este un grup important care angajează 134.000 de persoane şi este un contributor important la comerţul exterior al celor două ţări.
Tom Enders a reacţionat la articolul din Le Figaro, subliniind că "deciziile cu privire la viitorul meu în calitate de CEO al Airbus nu vor fi luate nici de presa franceză, nici de Guvernul francez şi nici de un alt Guvern".
"Mandatul meu actual expiră în luna aprilie 2019 şi acesta este calendarul în care lucrez", a spus germanul.
La rândul său, francezul Fabrice Bregier, numărul doi de la Airbus, s-a declarat şi el surprins de informaţiile apărute în presă referitoare la plecarea sa de la Airbus.
"Nu am decât o singură prioritate: îndeplinirea obiectivelor Airbus, cu livrarea a peste 700 de aparate în acest an", a declarat Bregier.
Cu toate acestea, Airbus este în prezent investigat de Parchetul din Franţa şi Oficiul pentru fraudă din Marea Britanie pentru unele nereguli în tranzacţiile sale. De asemenea, grupul european este vizat de alte două anchete în Austria şi Germania în legătură cu vânzarea de avioane de vânătoare Eurofighter.