AFP: Un consilier al lui Zelenski revine asupra declaraţiilor privind oprirea tranzitului de petrol rusesc

R.S.
Internaţional / 30 august

AFP: Un consilier al lui Zelenski revine asupra declaraţiilor privind oprirea tranzitului de petrol rusesc

Un consilier de la administraţia prezidenţială ucraineană, Mihailo Podoliak, a revenit vineri asupra comentariilor cu privire la oprirea tranzitului de petrol rusesc spre Europa prin oleoductul Drujba, care aprovizionează în special Slovacia, Ungaria şi Republica Cehă, informează AFP.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi sfârşitul tranzitului gazului rusesc prin teritoriul ucrainean către Europa de la 1 ianuarie 2025.

Iar joi, Podoliak a dat asigurări că, "pe lângă gaz, oleoductul Drujba va înceta să funcţioneze" de asemenea la acea dată, într-un interviu acordat publicaţiei ucrainene Novini.Live.

Rugat vineri de AFP să-şi clarifice remarcile, consilierul lui Volodimir Zelenski a dat înapoi.

"Ne-am îndeplinit şi vom continua să ne îndeplinim toate obligaţiile contractuale faţă de partenerii noştri europeni", a declarat Podoliak pentru AFP, spunând că doreşte să facă "o clarificare" şi lăudând poziţia "constantă" a Kievului.

"Acest lucru se referă la relaţiile noastre bilaterale cu ţările europene, inclusiv cu partenerii noştri maghiari şi slovaci", a subliniat el.

Oleoductul Drujba - a cărui denumire înseamnă "Prietenie" - a fost construit la începutul anilor 1960, în timpul perioadei sovietice, şi este acum o reţea de aproape 9.000 de kilometri lungime.

Ramura sa nordică leagă Rusia de Polonia şi Germania prin Belarus, în timp ce ramura sudică transportă petrol rusesc în Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.

UE a interzis majoritatea importurilor de petrol din Rusia din 2022, dar conducta Drujba a fost iniţial scutită de această decizie, după care Bruxellesul a interzis furnizarea de ţiţei către Germania şi Polonia prin această infrastructură în primăvara anului 2023.

Cu toate acestea, relaţiile dintre Kiev, pe de o parte, şi Budapesta şi Bratislava, pe de altă parte, au devenit din nou tensionate de când cele două ţări din Europa Centrală au acuzat autorităţile ucrainene la sfârşitul lunii iulie că împiedică tranzitul petrolului de la gigantul rus Lukoil destinat acestora, compania fiind acum vizată de noi sancţiuni de către Kiev.

Ungaria premierului Viktor Orban, care este apropiat de Vladimir Putin, şi Slovacia, care este foarte dependentă de petrolul rusesc, au apelat la Bruxelles pentru a soluţiona disputa, dar Comisia Europeană a transmis că nu consideră că cererea lor de "consultări urgente" este "justificată", scrie AFP.

Cehia, la rândul său, a investit recent în proiectul de extindere a conductei TAL, care merge din nordul Italiei până în sudul Germaniei, pentru a se elibera de dependenţa de petrolul rusesc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb