AFP: Ursula von der Leyen anunţă marţi noua echipă de comisari europeni

A.F.
Politică / 17 septembrie

AFP: Ursula von der Leyen anunţă marţi noua echipă de comisari europeni

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să îşi prezinte, marţi, la Strasbourg, noua echipă de comisari şi portofoliile acestora, după săptămâni de lupte politice, relatează AFP.

Alocarea portofoliilor celor 27 de comisari - câte unul din fiecare stat membru - este un moment-cheie în lansarea mandatului de cinci ani al noii Comisii, executivul european.

Uniunea Europeană trebuie să îşi stabilească priorităţile într-un moment geopolitic crucial, cu războiul din Ucraina, campania prezidenţială din SUA şi concurenţa economică din partea Chinei.

În culise, negocierile pentru aceste posturi au fost dureroase până în ultima clipă.

Luni, influentul comisar francez demisionar Thierry Breton a demisionat fulgerător, victimă a relaţiilor sale proaste cu Von der Leyen. Pentru a-l înlocui, Emmanuel Macron a propus un prieten apropiat, Stephane Sejourne, ministrul demisionar al afacerilor externe.

Parisul speră la o vicepreşedinţie a Comisiei şi la un portofoliu larg dedicat "suveranităţii şi competitivităţii industriale şi tehnologice europene".

Componenţa noii echipe va trimite un semnal cu privire la ponderea statelor membre, la echilibrul politic şi la direcţia pe care echipa executivă intenţionează să o ia la Bruxelles, la trei luni după alegerile marcate de o creştere a sprijinului pentru extrema dreaptă.

Reînvestită în iulie, Ursula von der Leyen urmează să îşi prezinte distribuţia liderilor grupurilor din Parlamentul European marţi dimineaţă, în marja sesiunii plenare de la Strasbourg.

Pe lângă înlocuirea surprinzătoare a lui Thierry Breton, incertitudinea persistă în Slovenia, unde aprobarea noului candidat Marta Kos de către parlamentul naţional a fost amânată.

La aceasta se adaugă controversa pe care liderii europeni se străduiesc să o dezamorseze cu privire la lipsa femeilor din viitoarea echipă: noul colegiu ar putea avea aproximativ zece femei din 27, fără a atinge paritatea promisă.

Înlocuirea lui Thierry Breton cu un alt bărbat, Stephane Sejourne, nu a încetat să atragă critici. Sejourne este o "clonă" a lui Emmanuel Macron şi "alegerea, ca întotdeauna, a unui bărbat, aşa că de ce să ne deranjăm cu paritatea? Lumea veche", a afirmatt eurodeputata Manon Aubry, liderul grupului stângii radicale.

Propunerea unui comisar este de competenţa "statelor membre", a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei, menţionând "două criterii": "competenţa şi paritatea".

În urma recentului raport Draghi privind competitivitatea, Comisia ar putea să îşi clarifice priorităţile economice într-o Europă care se luptă să concureze cu China şi Statele Unite.

La stânga şi în rândul ONG-urilor, există temeri cu privire la o reorientare în detrimentul ambiţiilor climatice ale mandatului anterior.

"Nu este vorba de o diminuare a ambiţiei, este vorba de o fază de punere în aplicare", asigură o sursă din cadrul comisiei. Dar cu mai puţini deputaţi verzi şi o extremă dreaptă mai numeroasă, "Parlamentul este foarte diferit de cel din 2019" şi rămâne de văzut "ce influenţă va avea acest lucru asupra subiectului".

În acest sens, va fi analizat portofoliul alocat socialistei spaniole Teresa Ribera, care este angajată în problemele climatice. Poziţia sa antinucleară nu este pe placul unor ţări europene, precum Franţa.

După această prezentare a echipei lui Ursula von der Leyen, comisarii urmează să fie audiaţi în faţa deputaţilor europeni şi supuşi unui vot de aprobare, o luptă instituţională cu Parlamentul, care doreşte adesea să îşi marcheze teritoriul prin respingerea anumitor candidaţi.

"Este ca şi cum ai da un examen." Pentru a se pregăti, comisarul trebuie să revizuiască «cartea de informare», o «biblie» despre ceea ce a făcut comisia anterioară şi care sunt obiectivele sale, spune o persoană apropiată de un comisar demisionar.

O serie de eurodeputaţi ar dori să îl răstoarne pe candidatul ungar, acuzat că nu ascultă cu atenţie Parlamentul European şi că este prea apropiat de poziţiile premierului naţionalist Viktor Orban.

În cadrul preşedinţiei ungare a UE, Orban urma să ia cuvântul miercuri la Strasbourg, dar şi-a anulat vizita din cauza furtunii Boris care afectează Europa Centrală.

Un alt subiect sensibil este reprezentat de zvonurile din presă cu privire la o posibilă vicepreşedinţie pentru Raffaele Fitto, ministrul italian pentru afaceri europene în guvernul de extremă dreapta al Giorgiei Meloni.

Stânga şi centrul şi-au anunţat opoziţia faţă de acest lucru.

Roxana Mînzatu este propunerea României pentru postul de comisar european.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Ciolacu, Ciolos, Ciuca, Citu, tot ce incepe cu C.....

    Valorosi :{ 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb