AGENŢIA DE RATING MOODY'S: "Infrastructura publică deficitară constrânge ratingul suveran"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2020

"Infrastructura publică deficitară constrânge ratingul suveran"

Moody's: "Planul de investiţii al guvernului este ambiţios, dar implementarea se va confrunta cu provocări politice"

Rating-ul suveran Baa3 al României acordat de agenţia de rating Moody's are la bază calificativul "baa2" în materie de forţa economică şi ia în calcul balanţa echilibrată dintre creşterea economică puternică şi slăbiciunile structurale care constrâng potenţialul ţării, arată agenţia internaţională într-un raport, dând ca exemplu infrastuctura publică drept o problemă structurală a României.

Moody's a reconfirmat în aprilie ratingul investment grade al României însă a modificat perspectiva de ţară de la stabilă la negativă, în consens cu celelalte agenţii de rating, toate citând derapajele fiscale drept cauză pentru înrăutăţirea perspectivei. Moody's realizează însă periodic, bi-anual, review-uri ale rating-urilor sale suverane fără a lua totuşi decizii de rating.

În ultimul astfel de review agenţia arată că ratingul se sprijină de asemenea pe calificativul mediu "baa3" în privinţa instituţiilor şi eficienţei guvernamentale, precum şi pe balanţa dintre suportul puternic al opiniei publice pentru îmbunătăţirea cadrului anti-corupţie şi credibilitatea fiscală redusă. Pe partea politicii fiscale, calificativul "baa2" al României ia în calcul un nivel încă relativ scăzut al poverii datoriilor dar şi deteriorarea indicatorilor fiscali cu o adâncire atât a deficitului bugetar cât şi a celui structural.

În opinia agenţiei, România are un risc moderat - "baa" - de a înregistra o modificare în abilitatea de a-şi plăti obligaţiile. Un alt risc scos în evidenţă de agenţia de rating este vulnerabilitatea externă datorată adâncirii deficitului de cont curent.

În ceea ce priveşte planul de investiţii pe termen lung de 100 de miliarde de euro al guvernului României, analiştii Moody's notează că acesta denotă un angajament pentru reducerea gap-ului investiţional acumulat în aceşti ani în anumite zone cheie, dar că capacitatea ţării noastre de a implementa planurile în mod eficient este incertă. Moody's arată mai exact că planul este unul "ambiţios", cu investiţii "semnificative" pe infrastructură, însă "implementarea se va confrunta cu provocări politice".

De asemenea, într-un raport recent pentru regiunea Europei Centrale şi de Est, Institute of International Finance (IIF) arată că răspunsul la criza Covid-19 va îmbunătăţi perspectivele de creştere economică pe termen mediu pentru România, dar şi pentru vecinii din regiune: Cehia, Ungaria şi Polonia.

"Fondul de relansare propus de UE va îmbunătăţi considerabil perspectivele de creştere", arată analiştii IIF, asociaţia globală a industriei financiare.

România se împrumută însă la cele mai ridicate dobânzi din regiune - aproape de 3% pe termen scurt faţă de 1% în regiune - pe fondul instabilităţii politice şi a lipsei de eficienţă guvernamentală, acestea fiind printre cele câteva capitole analizate de agenţiile de rating şi la care România stă mai prost chiar decât Bulgaria (vezi tabel).

Agenţia Moody's va fi prima care va publica ratingul României în ultima parte a acestui an, în data de 23 octombrie, urmată de Fitch Ratings la 30 octombrie, în timp ce următorul raport de la S&P va veni în data de 4 decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb