Agenţia SAPARD a declarat eligibile în luna ianuarie a aces-tui an, 43 de proiecte care vizează modernizarea exploataţiilor agricole, investiţii în indus-tria alimentară, dar şi diversificarea activităţilor economice din mediul rural. Astfel, Agenţia SAPARD va contracta în aceas-tă săptămînă 27 proiecte pentru Măsura 3.1 prin care sunt sprijinite investiţiile în exploataţiile agricole. Proiectele vizea-ză înfiinţarea de ferme pentru creşterea animalelor (porci, vaci, oi, etc.), achiziţionarea de utilaje agricole (tractoare, combine, etc.), cît şi diferite inves-tiţii în pomicultură şi viticultură.
Pentru dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice care să genereze activităţi multiple şi venituri alternative (Mă-sura 3.4), Agenţia SAPARD urmează să contracteze, încă 27 proiecte. Proiectele care au fost finanţate prin măsura 3.4 vizează turismul rural, apicultura şi creşterea melcilor.
Atît Măsura 3.1 cît şi Măsura 3.4 au fost acreditate în decembrie 2003. Începînd cu ianuarie 2004 şi pînă astăzi au fost contractate 226 de proiecte pentru Măsura 3.1 şi 171 de proiecte pentru Măsura 3.4.
Nu numai beneficiarii privaţi pot obţine fonduri nerambursabile de la SAPARD, ci şi beneficiarii publici, mai precis consiliile locale comunale. Prin Măsura 2.1 s-au obţinut fonduri pentru dezvoltarea şi îmbună-tăţirea infrastructurii rurale, res-pectiv pentru consiliile locale. Toate fondurile alocate acestei măsuri pentru întreaga perioadă de implementare au fost epuizate. În total au fost contractate 607 proiecte de infrastructură rurală a căror valoare este de 483 milioane de euro.
Pînă în acest moment, cu fondurile primite de la SAPARD, consiliile locale au modernizat aproximativ 1.500 km de drumuri, au asigurat alimentarea cu apă potabilă a comunelor şi satelor prin conducte care mă-soară în total 3.000 km şi au montat conducte de canalizare în lungime de 300 km.
Înfiinţarea sau modernizarea unor capacităţi de prelucrare a cărnii, laptelui, a peştelui, legumelor, fructelor şi a viţei-de-vie (Măsura 1.1) se pot realiza cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi Guvernul României oferite beneficiarilor prin Agenţia SAPARD. Pînă în acest moment, pentru aceas-tă măsură, Agenţia a încheiat contracte de finanţare pentru 142 de proiecte în valoare de 70,89 milioane de euro cu asociaţii şi grupuri de producători cît şi cu societăţi comerciale cu capital 100% privat.