Agenţii imobiliari cer scutirea de taxe la cumpărarea de locuinţe noi

Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 13 ianuarie 2005

UNAI aduce mai multe amendamente ordonanţei privind cota unică

Printre propunerile Uniunii Naţionale a Agenţilor Imobiliari se regăseşte şi impozitarea graduală a veniturilor înregistrate de persoanele fizice din tranzacţiile cu terenuri

Noul regim de impozitare, care a intrat în vigoare din acest an, a stîrnit reacţii diverse în mediul de afaceri. Prima organizaţie care a elaborat un amendament la Ordonanţa Guvernului privind cota unică de impozitare, care va fi înaintat curînd autorităţilor, este Uniunea Naţională a Agenţilor Imobiliari (UNAI). Emil Giurgiu, preşedintele UNAI, ne-a declarat că a luat o asemenea iniţiativă pentru că noul regim fiscal poate fi îmbunătăţit în domeniul imobiliar. Domnia sa ne-a explicat: "El trebuie corelat cu realităţile pieţei. Anumite segmente ale pieţei imobiliare trebuie încurajate prin fiscalitate, iar altele, dimpotrivă, descurajate pentru că generează specula şi spălarea de bani. ţările precum Portugalia şi Spania, care au asigurat un regim de impozitare scăzut pe veniturile din închirieri, şi ţările care au ştiut să cîştige din încurajarea investiţiilor pe termen lung şi prin impozitarea corectă a inves-tiţiilor de tip speculativ au înregistrat rezultate de excepţie în dezvoltarea de ansamblu a economiei".

Una dintre cele mai importante măsuri pentru încurajarea investiţiilor propuse de UNAI în amendament este scutirea pe impozitul pe venit, pentru o perioadă de cinci ani de la data achiziţiei, a investiţiilor în clădirile nou construite, care au des-tinaţia de locuinţe.

La fel de importantă este şi propunerea ca profitul persoanelor fizice, rezultat din diferenţa de preţ obţinută prin revînzarea terenurilor intra şi extravilane agricole, să se impoziteze gradual de la 1 pînă 16%, în funcţie de momentul tranzacţionării.

Emil Giurgiu ne-a explicat: "Propunem o cotă de impozitare de 16% pentru profitul obţinut de persoanele fizice care şi-au revîndut terenurile în primele 18 luni de la achiziţie. Cota scade cu cîte un procent pînă la 1% în cazul revînzării proprietăţii după o perioadă de peste 33 de luni de la achiziţie". În opinia domniei sale, o asemenea grilă descurajează specula şi, implicit, favorizează investiţiile pe termen lung. Preşedintele UNAI consideră că, în acest fel, spălarea de bani prin persoanele fizice nu va mai fi la fel de uşoară ca pînă în momentul de faţă.

Agenţii imobiliari mai vor ca toate veniturile dobîndite de persoanele fizice din închirierea bunurilor imobile să se impoziteze cu 16% şi ca toate celelalte prevederi anterioare referitoare la impozitul pe venitul din chirii să se abroge.

UNAI mai propune ca, în cazul clădirilor afectate de seism, impozitul deductibil pentru lucrări de reconsolidare să fie de 99%. În cazul clădirilor din zone istorice protejate, deductibilitatea pentru lucrări de restaurare, renovare, conservare şi întreţinere trebuie să fie de 85%, cu condiţia ca ele să fie efectuate sub coordonarea unui arhitect. Pentru clădirile construite înainte de 1989, UNAI propune o deductibilitate de 25% pentru renovarea faţadelor şi părţilor comune şi de 10% pentru renovarea interioară.

UNAI aşteaptă, în momentul de faţă, opinia altor asociaţii ale agenţilor imobiliari, ai Ordinului Arhitecţilor din România, Consiliului Economic şi Social şi ai Uniunii Naţionale a Notarilor Publici cu privire la acest amendament. După această etapă, uniunea va înainta proiectul de lege Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Integrării Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb