• Acţionarii prezenţi vor să atragă cîţiva investitori instituţionali
• Nici un acţionar nu poate deţine mai mult de 49% din societate
• Acţionarii societăţii "AGI România" au amînat să subscrie la majorarea de capital cu 88 miliarde de lei, aprobată anul trecut
• Pe piaţa de capital se desfăşoară, în prezent, ofertă publică de vînzare a acestor acţiuni
• Profitul estimat pe 2003 este de 18,5 miliarde de lei
Societatea de Asigurare "AGI România" vinde acţiuni în valoare totală de 88 miliarde de lei, în condiţiile în care capitalul social al acesteia este de 114,96 miliarde de lei. Acţionarii societăţii ("Arab German Insurance Co Limassol" - 41,23% din capital, "Rivta Hangelsges" - 18,54%, "Uniunea Naţională a Caselor de Ajutor Reciproc" -13,55%, SIF-uri) au hotărît anul trecut majorarea capitalului social, însă nu au subscris în cadrul dreptului de preemţiune. Avînd în vedere că 88 de miliarde de lei nu pot fi subscrise doar de micii investitori care joacă de regulă la bursă şi că este nevoie de unul sau mai mulţi investitori instituţionali, atunci este posibil ca, în urma majorării capitalului cu suma amintită, controlul să fie preluat de noii veniţi. Şi poate că aceasta a fost şi intenţia acţionarilor principali care au refuzat să participe iniţial la majorare. Surse apropiate societăţii de asigurări susţin că acţionarii au amînat subscrierea acţiunilor ca să găsească un partener strategic alături de care să participe la mărirea de capital. Aceleaşi surse susţin că şi denumirea societăţii s-ar putea schimba. Directorul general al "AGI Ro-mâ-nia", Radu Mustăţea, ne-a spus că nu poate comenta încă strategia acţionarilor, deoarece oferta publică de vînzare a acţiunilor se află în derulare.
Statutul societăţii de asigurare prevede că nici un acţionar nu poate să deţină acţiuni a căror valoare să fie mai mare de 49% din capitalul societăţii. În situaţia în care un investitor subscrie un număr de acţiuni care împreună cu cele deţinute ar conferi mai mult de 49% din capitalul social al emitentului, aces-tui investitor îi vor fi alocate un număr de acţiuni corespunzător celor 49% din capitalul social, sumele vărsate în plus urmînd să îi fie returnate.
Acţiunile "AGI România" sînt vîndute la 138.240 lei/acţiune din care 3.240 lei/acţiune reprezintă primă de emisiune. Potrivit prospectului de emisiune, cele 88 de miliarde de lei pe care societatea speră să le atragă vor fi destinate finanţării programului de dezvoltare a societăţii. Majorarea capitalului social ar asigura societăţii "AGI România" o mai bună credibilitate faţă de asiguraţi şi ar permite o confruntare directă cu celelalte societăţi de asigurare din piaţă.
Prime brute subscrise din asigurări generale se ridicau la 30 noiembrie 2003, la 313.066 milioane de lei. De asemnea, conducerea societăţii estimează să încheie anul 2003 cu un profit de 18,5 miliarde de lei, după ce anii 2001 şi 2002 au fost încheiaţi cu pierderi.
Pentru exerciţiul financiar 2004, managementul societăţii estimează să dezvolte activitatea de asigurare, concomitent cu o îmbunătăţire a structurii portofoliului asigurărilor, a asiguraţilor şi a tipurilor de asigurări, precum şi prin realizarea şi lansarea pe piaţa asigurărilor de noi produse de asigurări. Conducerea companiei estimează o creştere a cifrei de afaceri, reprezentată de primele brute subscrise, cu 18-20%.
Acţiunile societăţii "Asigurare-Reasigurare AGI-Romania" sînt listate în prezent pe piaţa Rasdaq sub simbolul ASPR. Societatea "Arab German Inuramce Co Limasol" a achiziţionat în anul 2001 prin tranzacţii succesive pe piaţa Rasdaq un număr de 80.999 acţiuni ASPR reprezentînd 24,038%. Ulterior, tot în anul 2001, şi-a majorat ponderea prin participarea la majorarea capitalului social cu aport în numerar, subscriind un număr de 99.050 acţiuni, ceea ce i-a conferit o poziţie de 41,231% din capitalul social al "AGI Romania".