• Măsura este determinată de reducerea cotelor de zahăr, în baza reformei din UE
Reducerea cotelor de zahăr, ca urmare a reformei lansate la nivelul Uniunii Europene, determină producătorul austriac de zahăr "Agrana" să-şi închidă una din cele două fabrici pe care le operează în Ungaria. Drept urmare, întreaga producţie de zahăr va fi concentrată la fabrica de la Kaposvar. Cea de-a doua fabrică - de la Petöhaza, va fi închisă, iar cei 140 de muncitori vor beneficia de un plan social.
În situaţia dată, în Ungaria au început discuţiile între cultivatorii de sfeclă de zahăr, Ministerul maghiar al Agriculturii şi industria zahărului, în ideea reducerii cu 50% a cotei de zahăr alocate acestei ţări. Măsura menţionată, împreună cu plăţile compensatorii ce vor fi acordate cultivatorilor, sunt menite să garanteze aprovizionarea cu sfeclă de zahăr pentru restul cotei alocate Ungariei.
Măsura va genera reducerea cotei de zahăr deţinute atât de susbisidiara "Nordzucker", "Mátra Cukor" Zrt., cât şi de subsidiara "Agrana", "Magyar Cukor" Zrt. În condiţiile diminuării volumului de sfeclă de zahăr, "Agrana" consideră că nu mai are sens să utilizeze două fabrici de procesare şi a decis să-şi concentreze producţia la Kaposvar.
Anul acesta, la Kaposvar, "Agrana" a realizat o investiţie într-o instalaţie de biogaz, care este unică în industria europeană a zahărului. Suma alocată investiţiei se ridică la 1,7 miliarde de forinţi, adică aproape 6.8 milioane de euro.
Fabrica de biogaz, construită în şapte luni, a devenit operaţională la câteva zile după lansarea campaniei de însămânţare a sfeclei de zahăr. Instalaţia asugură o mare parte din energia necesară fabricii de zahăr.
În România, societatea austriacă "Agrana", prin "Agrana" România, este cel mai mare producător de zahăr de pe piaţă, iar în exerciţiul financiar 2006-2007 a realizat o cifră de afaceri de 171,2 milioane de euro şi un profit net de 3,54 milioane de euro. "Agrana" România acoperă aproximativ 35% din producţia naţională. Compania are trei fabrici în România: la Buzău, Roman şi Ţăndărei.